Veronika Rodriguez: Zmatky na školách - žáci se přelévají z jedné na druhou

pátek 22. května 2009 ·

Tři obálky, třikrát nepřijat. Měl-li některý z deváťáků takovou smůlu v prvním kole přijímaček na střední školy, v tom druhém - které se blíží - může všechno snadno napravit.

Volná místa totiž hlásí celá řada škol. Dokonce i gymnázia. A to navzdory zmatkům, které způsobil nový systém, podle něhož si mohou děti podat v prvním kole hned tři přihlášky.

Jen v Praze čeká na zájemce osmdesát volných míst na šesti gymnáziích. Odborné školy a učiliště jsou zaplněna ještě méně. Počítají i se třetím kolem. Přijímat přitom budou často jen podle prospěchu na základní škole.

Málo žáků a tři přihlášky

Ze základních škol vychází daleko méně žáků, než je míst na středních školách. Na zhruba 120 tisíc žáků tak připadá kolem 150 tisíc volných míst.

Problémem ovšem je, že školy ani dnes, koncem května, nemají představu, kolik studentů k nim nastoupí. Na vině je právě systém tří přihlášek, zatímco loni to byla jen jedna.

Zákon sice počítá s tím, že se musí student, který se dostane na více škol, jedné vybrané "upsat" a poslat jí takzvaný zápisový lístek. Problém ale tkví v tom, že ho může vzít kdykoliv zpátky. Třeba ve chvíli, kdy se dostane na lepší školu.

Místa jsou ještě i na gymnáziích

Škola původně obdržela zhruba devadesát přihlášek a přijala šedesát dětí. "Z těch šedesáti zatím asi čtrnáct až patnáct vzalo své zápisové lístky zpět. Nebo nám závazným způsobem sdělilo, že nenastoupí," řekl. Jeho gymnázium ještě nepatří mezi ta "zavedená" a děti podle něj raději volí ta s delší tradicí.

"V druhém kole už bychom ale chtěli třídy naplnit," podotkl Maleninský. Přihlášky gymnázium dostává.

"Volná místa ještě máme. Spousta studentů se průběžně dostává na další školy a žebříčky se posouvají," potvrdil Aktuálně.cz například zástupce ředitele nového pražského Gymnázia Milady Horákové Miroslav Maleninský.

Celý článek na portálu Aktuálně.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.