Lidovky.cz: Příprava státních maturit má skluz

úterý 5. května 2009 ·

Na rozhovor s Pavlem Zeleným reagovaly i Lidovky.cz, tedy přesněji na reakci Marka Přibila v Právu. Zajímavé je vyjádření nového ředitele CERMAT: "Pan Zelený byl odvolán, protože nezvládl přípravu státní maturity. Za jeho působení došlo k obrovským skluzům." To už je slovo do pranice...

Z článku na Lidovky.cz vyjímáme:

Zároveň však Mach připustil, že pro ministerstvo školství vypracoval v souvislosti se spuštěním státních maturit analýzu rizik. Ta podle svých slov také Liškovi sdělil. Ačkoliv mnohá z nich vyznívají negativně, studenti se podle Macha bát nemusí. "Každé to riziko je ošetřeno," říká. "Pokud by například zadání maturit někdo vynesl ven, máme připraveny náhradní otázky."

Odložení státních maturit nepřipouští ani mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. "Samozřejmě to bude mít v kompetenci nový ministr, nicméně zatím je situace taková, že státní maturity budou," řekla Lidovkám.cz. "Běžíme tak, jak máme."

Zajímavý je i rozhovor s Pavlem Zeleným:

Váš nástupce na postu šéfa Cermat Martin Mach Lidovkám.cz řekl, že skluz v přípravě státních maturit jste zavinil vy. Co na to říkáte?

Že – slovy klasika – lze o takovém vyjádření s úspěchem pochybovat. Cermat pod mým vedením byl díky přístupu MŠMT, zejména tehdejšího ředitele odboru 23, pana Martina Macha, nucen vyčerpat všechny myslitelné časové rezervy v harmonogramu přípravy. Opakovaně jsem na to pana ministra upozorňoval. Absolutní tečkou za rezervami byl konec letošního ledna a já jsem na naši poslední schůzku s panem ministrem Liškou šel s tím, že nerozhodne-li do konce ledna v některých procesních věcech, podám k 31. lednu rezignaci. Jednoduše kvůli tomu, že jsem nemohl ministrovi garantovat úspěšnou přípravu bezpečné státní maturity. On mne předešel a odvolal. Můj následovník řadu procesů nevratně zastavil a pak ztratil další 4 měsíce tápáním, co s tím. Pan ministr měl ode mne všechny informace a rozhodl, jak rozhodl. Zodpovědnost jde tedy zcela jednoznačně za ním.


Související články:

Maturity? Opakuje se scénář roku 2007, říká Pavel Zelený

Maturity? Opakuje se scénář roku 2007, říká Pavel Zelený 2.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.