Maturity? Opakuje se scénář roku 2007, říká Pavel Zelený

středa 22. dubna 2009 ·

Další odklad startu státních maturit nebo dokonce jejich zrušení, jinak kolaps. To jsou nyní podle bývalého ředitele CERMATu, Pavla Zeleného tři možné scénáře, o kterých bude v následujících pěti měsících rozhodovat letní ministr školství a dosluhující zákonodárci. Čtvrtý – že nové maturity v roce 2010 bezpečně odstartují – považuje za nesmysl. Jak říká – k tomuto závěru stačí trocha informací a umět počítat do deseti. „Odkladový“ scénář roku 2007 se, podle Zeleného, téměř navlas opakuje. Bude mít i stejný konec?

ČŠ: Proč jste souhlasil s rozhovorem na téma maturity až nyní? Vyzýval jsem vás ke komentování tématu již několikrát a vždy bezúspěšně.

PZ: S mým odchodem z vedení CERMATu byla spojena gentlemanská dohoda mezi mnou a panem ministrem Liškou o tom, že na sebe nebudeme mediálně útočit. I když ji ministerstvo již dvakrát porušilo, snažil jsem se ji držet. Tentokrát je to potřetí. A navíc se k tomu přidává jedna velmi podstatná věc. Vyjádření v médiích, jejichž jsme svědky, uvádí školy, jejich učitele i žáky v omyl. Domnívám se, že je vhodné říci názor na věc.

ČŠ: V jakém smyslu je uvádí v omyl? To, že nová koncepce bude levnější, nebo, že se maturity v roce 2010 vůbec uskuteční?

PZ: V otázce, zda se nové maturity v roce 2010 uskuteční, existují dva možné scénáře. Buď někdo najde odvahu říci pravdu, tedy „chtěli jsme to udělat jinak, nestihli jsme to a maturity je třeba znovu odložit“ nebo se budeme tvářit dle posledního „maturitního“ článku na České škole a příštího dubna nastane tragédie. V rukou zákonodárců pak ještě leží možná třetí varianta řešení – reformu maturit zcela odpískat.

ČŠ: Jinak řečeno, máte pochybnosti, že se podaří maturity včas připravit?

PZ: Já nemám pochybnost, já jsem si zcela jist. Když nic jiného, CERMAT by musel dostat nějaký generální pardon ze zákona o zadávání veřejných zakázek. A to je nesmysl. V lednu jsem byl rozhodnut složit funkci, protože posledním možným termínem pro provedení jistých rozhodnutí na úrovni pana ministra byl právě konec ledna. Veškeré časové rezervy byly vyčerpány, rozhodnutí nepadala a já nebyl s to konat. Ministr mne předešel. Nastoupilo nové vedení, které dosud tápe. A řadou nevratných rozhodnutí se zejména v oblasti logistického zajištění vrátilo v původním harmonogramu příprav na úroveň listopadu 2007. Tuto časovou ztrátu nelze za žádných okolností dohnat. Leda, že maturity odstartují bez skutečné generálky. A pod to se žádný ministr, který bude v termínu plánovaného startu nových maturit zodpovědný za resort školství, nepodepíše. Možná nějaký politický sebevrah ...

ČŠ: Školský výbor měl tedy pravdu?

PZ: Pochybnosti školského výboru byly na místě. Sice jsem ani v nejmenším nebyl ten, kdo stanovisko Školského výboru inicioval nebo se na něm nějak podílel, jak si podle reakcí ministerstva zřejmě myslí pan ministr, ale být poslancem školského výboru, také bych se ptal. Na to nemusíte být expertem na maturity, na to Vám stačí selský rozum, znalost aritmetiky malých čísel a trocha informací.

ČŠ: Takže zase odklad?

PZ: Jestli novému „letnímu“ ministrovi alespoň trochu půjde o kantory a žáky středních škol, pak si musí rychle ověřit skutečný stav příprav a začít ihned konat ve věci novelizace zákona. Zahájení nové maturity totiž nejde odložit tím, že se rozhodne ministr školství. Musí se rozhodnout Sněmovna, Senát a nakonec pan president. A to stojí fůru času, i když se všechno možné i nemožné totálně zkrátí. A hlavně to musí veřejně oznámit školám, učitelům, žákům a rodičům. Do zahájení prvního ostrého maturitního cyklu zbývá 6 měsíců. Navíc je otázkou - a to považuji za největší problém, který je tím vyvolán - totiž, zda se vůbec pro další odklad najde „politická vůle“.

ČŠ: Máte představu, co tohle vyvolá ve středních školách?

PZ: Mám. Budu tomu říkat kulantně totální ztráta důvěry. Mezi čtyřma očima bych to nazval mnohem barvitěji.

ČŠ: A co generální zkouška nových maturit? Vždyť právě probíhá.

PZ: Možná není lepšího příkladu, jak lze opíjet veřejnost rohlíkem. Generálka je jen slovo. Musíte ale znát jeho obsah. To, co nyní probíhá, je pouze rozsáhlejší pilotáž testů. Nyní nejde o logistiku, ale o obsah zkoušek. A tam fatálních problémů není. Pro proveditelnost maturit je však zcela klíčové, co se bude dít v druhé části generálky, tedy v říjnu. Ta by totiž měla do puntíku prověřit připravenost logistiky a schopnost systému a všech zainteresovaných reagovat na možné rizikové situace. Ale nemůžete „generálkovat“ systémy, které nemáte a v té době mít nebudete. Jestli něco v říjnu bude, tak možná ukončená výběrová řízení a s trochou štěstí čerstvě uzavřené smlouvy s dodavateli. Pokud tedy média dávají rovnítko mezi začínající generálku a „vše běží OK“, dělají ze všech nevědomky hlupáky. Pokud tak činí vedení CERMATu či dokonce ministerstvo, jsem velmi na rozpacích. Taková Potěmkinova generálka prostě nic neověří. Když nebude vůle k odkladu maturit, půjde se do toho v dubnu z voleje. To už není ani hazard, to je jistota průšvihu. Bohužel se tak po dvou letech opakuje stejná situace. Což je pro běžného pozorovatele tak trochu k nevíře.

ČŠ: Nový pan ředitel Mach se hájí tím, že nový logistický model je postaven na dlouhodobých zkušenostech Maturit nanečisto…

PZ: To je právě ono. Pak nezbývá než dodat „pánbu s námi“. Kdyby za tím nebylo těch pár set tisíc maturantů, čtyřicet tisíc kantorů a třináct stovek škol, je to k pousmání. Jen málo co je tak absurdní. Právě kvůli představě, že ostré maturity jde organizovat jako šetření Maturita nanečisto, byly maturity již jednou odloženy. Vím, že pan ředitel Mach chce nebo chtěl vrátit do systému prvky, které jsme spolu s experty před rokem a půl vyhodnotili jako velmi rizikové - svoz originálů záznamových archů, digitalizaci výsledků mimo prostředí škol, tisky testů dodavatelsky… Tedy, alespoň před 14 dny tomu tak bylo. Jestli je tomu tak ještě dnes, nevím. Představy o tom, jak na to, se stále mění. Pět měsíců před generálkou a šest či sedm měsíců před ostrým startem prvního maturitního cyklu?

ČŠ: Co říkáte tisku dvou sad testů?

PZ: Dvě sady musí kvůli bezpečnosti být. Nepochopitelný je však záměr tisknout jednu verzi „venku“, tedy nikoli v tiskovém středisku CERMAT. V České republice totiž neexistuje tiskárna, která je schopna za přijatelné peníze vybudovat a realizovat tak nepropustný bezpečnostní systém, jako byl (a snad stále je) projektován v CERMATu. Žádná komerční tiskárna neponese odpovědnost za riziko provalení testů za rozumné peníze. To je velmi přísná kalkulační matematika risk managementu. Buď tedy bezpečnost bude nižší, nebo to bude stát horentní sumy. V každém případě je to vyhazování peněz. V prvém případě dojde s nejvyšší pravděpodobností k provalení této sady testů a velkým škodám, v druhém případě k budování paralelní tiskové a bezpečnostní infrastruktury – tedy ke zvýšení nákladů.

ČŠ: To je ale v rozporu s tím, že ministr Liška chce změnou logistiky ušetřit až polovinu nákladů.

PZ: Skoro se mi nechce věřit, že toto pan ministr Liška skutečně vyslovil. Pokud ano, pak se stal obětí kolosální dezinformace. To je ta největší pitomost, kterou jsem v poslední době slyšel. S nákladovými čísly jde jistě hodně čarovat, ale takovou alchymii neumí nikdo. A to vám říkám jako člověk, který kalkulace připravoval osobně nebo každé číslo, připravené někým jiným, třikrát osobně prověřil. Nebo jako člověk, který měl v říjnu 2007 na stole všechny možné a nemožné varianty zajištění logistiky státních maturit.

Další část rozhovoru přineseme zítra.

5 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
22. dubna 2009 v 6:02  

Hleďme, to co celou dobu cvrlikali jen vrabci na střeše se náhle potvrzuje. Karmelitské neumětelství začíná vyplavávat na povrch. To by mně zajímalo, jak dlouho bude Mach nosit hrdě svoje císařovy nové šaty...

pátý řekl(a)...
22. dubna 2009 v 8:30  

Tak už jsem se těšil, že dcera díky zelenému Machovi státně odmaturuje a nebude muset dělat přijímačky na vysokou, díky nazelenalému Kitzbergerovi budu mít více peněz a navíc si díky nejzelenější Kateřině Žákové zatopím biomasou...
A vypadá to, že si nejspíš budu muset pořídit liščí ocas a ebonajtlíkovou tyčku, domácí výrobou zelené elekřiny ušetřit na testy SCIO, odvod části mého platu na vyšší plat školníka a koupi pozemku na pěstování mrkve, co poté hodím do kotle na biomasu...

Unknown řekl(a)...
22. dubna 2009 v 9:43  

Zpověď nepochopeného génia, „specialisty“ na státní maturity a exředitele CERMAT ing. Pavla Zeleného redaktorem České školy je ilustrativním příkladem nejen školské politiky v praxi realizované v nejvyšších patrech chrámu naší vzdělanosti, ale i současné investigativní žurnalistiky, která odhaluje obecně známý a dlouho diskutovaný fakt, že „král je nahý“. Do jaké míry se však krejčovské umění zeleného krejčíka podílelo na oděvním designu nových maturit, to se čtenář z rozhovoru bohužel dozví jen velmi pramálo. Jednak proto, že chybami se člověk, poskytující rozhovor, většině chlubí velmi nerad, zvláště je-li tak skromný jako pan exředitel PZ, ale i proto, že podobná otázka či otázky směřující k osobnímu podílu stárnoucího génia na deset let připravovaném kolapsu státních maturit mu nebyly položeny. Blbec je vždycky úplně někdo jiný. Podíl mnoha tzv. „decision makerů“, pedagogických šíbrů, experimentátorů nebo jen politických vikuků, kteří se v určité etapě své kariéry podíleli na státních maturitách a zejména na ztrátě stovek milionů korun, je zřejmý a obecně známý fakt. Nepochopený titán, „specialista“ na státní maturitní guláše a exšiditel CERMATu ing. Pavel Zelený však u plotny tohoto dlouho připravovaného „utrejchu“ stál s malými přestávkami vlastně od samého počátku. On je a vždy byl však zvyklý vařit ve velkém, ve velkém hrnci, s mnoha kuchaříky za zády a pro mnoho strávníků. Po plotně oficírské kantýny se mu ovšem dozajista velmi stýská, a to tím spíše, že při posledním přípravě slavnostní logistické „menu“ navrhoval vrazit do kotle další půlmiliardu Kč z kapsy pro změnu ESF, která by s konečnou platností dochutila dlouho převařovaný „eintopf“ a vytvořila z něho vybranou pochoutku pro gurmány v jídelnách hromadného stravování a všechny maturanty. Myslím, že dieta českému školství neuškodí. Většina maturantů si docela ráda nechá zajít chuť na podobné blafy, na které se pan exředitel ing. Pavel Zelený specializoval posledních deset či patnáct let a velmi rádi se pár let ještě postí. A panu exřediteli lze vzkázat jediné: Ať si dá exmistr-šéfkuchař za nás. A třeba dvakrát!

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2009 v 8:56  

V příspěvku tak řečeného Bohuslava může rozumně uvažující jedinec, který je alespoň trochu zasvěcen do problematiky státních maturit, ocenit pouze četné metafory a přirovnání, ovšem ryze z hlediska jazykového, bravo! Nicméně bych dotyčnému pro jeho budoucí slohové pokusy doporučovala, aby si po sobě svá slohová cvičení přečetl a ujistil se, že forma nezastiňuje obsah, a aby používal zdravý rozum na místo květnatých emocí. Panu Zelenému děkuji za výstižný a jasný pohled odborníka.

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2009 v 12:28  

Pisatelka má pravdu. Nesporně nejsem ten pravý jedinec, který je alespoň trochu zasvěcen do problematiky státních maturit. V CERMAT jsem sice působil pouze 5 let, ale přiznávám, že to není argument a utajená pisatelka může být daleko větší odbornicí na státní maturity. V takovém případě doporučuji kolegyni podat přihlášku do konkursního řízení. Za četné metafory a přirovnání se omlouvám, ale faktických argumentů bylo v posledních letech vysloveno již tolik, že další jsou patrně zbytečné.
Bohuslav Martinic

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.