Králem Majálesu je zástupce Univerzity Karlovy Dejdárek XX.

pátek 1. května 2009 ·

Nový král chce kriticky zhodnotit dvacáté výročí sametové revoluce.

Studentský Majáles 2009 má svého krále. V napínavém zápolení tří kandidátů a tří pražských vysokých škol včera nakonec korunu vybojoval zástupce Univerzity Karlovy Vojtěch Prokeš, známý spíše pod přezdívkou Dejdárek XX.

„Vsadil jsem také na témata, která se netýkají jen studentského života, ale zasahují do veřejné sféry a politiky. A zdá se, že studenti na to slyší,“ vysvětluje příčiny svého úspěchu král Dejdárek. O studentské hlasy se vedle něj ucházeli také reprezentant Českého vysokého učení technického Barnak Obdana a Jiří Jindrák z Vysoké školy ekonomické.

Nový král slíbil uspořádat velké oslavy dvacátého výročí sametové revoluce. Chce přitom, aby se studenti k současnému Česku dovedli postavit také kriticky. „Naše demokracie má pořád hodně chyb. A studenti byli vždycky ti, kteří na ně dovedli upozorňovat aktivněji a důsledněji než ostatní,“ myslí si Dejdárek XX. „Dvacáté výročí revoluce, kterou začali studenti, je ideální příležitostí tuhle citlivost studentů zase ukázat,“ dodává. Proto se král majálesu se svou družinou rozhodl pojmenovat rok 2009 Rokem studentů.

Svým programem ostatně Dejdárek XX. navazuje na to, s čím přišli studenti při oslavách posledního listopadového výročí. Své jméno si totiž vybral podle výzvy politikům Dejte nám dárek ke dvacetinám. Tu k devatenáctému výročí revoluce zveřejnila iniciativa Inventura demokracie. „Inventura demokracie teď na veřejných dílnách tvoří studentské prohlášení ke dvacátému výročí. Jako král majálesu jej hodlám podporovat,“ říká Dejdárek XX.

V programu nového krále majálesu ale není jenom politika. Přišel také s dárky přímo pro studenty. „Slíbil jsem založení nového klubu, získání studentského domu nebo podzimní hudební festival,“ připomíná Dejdárek XX. Zároveň zdůrazňuje, že jde o závazky, které se dají splnit. „Moje družina, tedy lidé ze Studentské unie UK, na jejich splnění pracují už delší dobu. A univerzita nám vychází vstříc, takže věřím, že se vše zdaří,“ ujišťuje král své poddané.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.