NÚOV: Prvního dubna 2009 začíná národní projekt Kurikulum S

středa 1. dubna 2009 ·

Při tvorbě školních vzdělávacích programů a výuce podle nich mohou učitelé středních odborných škol narazit na problémy, jež dosud nikdy neřešili. Projekt Kurikulum S jim proto podává pomocnou ruku. Nabízí potřebné informace, zkušenosti pilotních škol, metodické rady i možnost konzultací. K tomu účelu bude vytvořena síť konzultačních center v regionech.

  • Kurikulum S je národní projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jehož řešitelem je Národní ústav odborného vzdělávání.
  • Je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Zkušenosti pilotních škol budou sloužit ostatním

Projekt navazuje na ověřování školních vzdělávacích programů, které se uskutečnilo v rámci předcházejícího projektu Pilot S (2005-2008). Třicet pilotních škol si vytvořilo vlastní vzdělávací programy na základě rámcových vzdělávacích programů a dva roky probíhalo jejich praktické ověřování při výuce. Projekt Kurikulum S dává možnost sledovat výuku podle školních vzdělávacích programů až do závěrečných či maturitních zkoušek. Poté bude možné vyhodnotit úspěšnost nového pojetí a v případě potřeby provést inovaci vzdělávacích programů.

Poznatky pilotních škol budou využity také pro metodické konzultace a vzájemnou výměnu zkušeností mezi školami. Díky projektu Kurikulum S dostanou odborné školy možnost prezentovat svoji pedagogickou práci prostřednictvím příkladů dobré praxe a naopak získávat tímto způsobem podněty z jiných škol. Takováto příležitost v odborném školství dosud neexistuje. Inspirativní příklady dobré praxe budou pro veřejnost zpřístupňovány na portále rvp.cz.

Pilotní školy získávají také řadu zkušeností ze své spolupráce se zaměstnavateli a dalšími sociálními partnery, jako jsou rodiče žáků či zřizovatelé. V projektu Kurikulum S budou tyto zkušenosti vyhodnoceny a vzniknou na jedné straně příklady dobré praxe, jimiž se mohou ostatní školy inspirovat, a na straně druhé budou identifikovány překážky v užší spolupráci škol, které je třeba odstranit. Této problematice bude věnována celostátní konference v roce 2011.

Metodická podpora a konzultace pro školy

Pracovníci Národního ústavu odborného vzdělávání budou poskytovat ve spolupráci s regionálními konzultačními centry metodické konzultace školám při zpracování školních vzdělávacích programů a pořádat tematické workshopy pro učitele. Na pomoc školám vznikne také aktualizovaná podoba metodiky tvorby školních vzdělávacích programů a řada dalších metodických materiálů.

  • Od školního roku 2009/2010 budou fungovat regionální konzultační centra při vybraných vzdělávacích institucích, které už v současnosti existují. Budou poskytovat konzultace podle konkrétních požadavků škol, které vyplynou z přípravy a zavádění školních vzdělávacích programů.

Informace o projektu najdete na webových stránkách: www.nuov.cz/kurikulum (od 1.4.2009)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.