Nejen učitelé si vyzkouší mobilní učebnu a získají anotace pro další vzdělávání

pondělí 27. dubna 2009 ·

Učitelé, ale i nepedagogičtí pracovníci všech základních a středních škol v Ústeckém kraji se mohou zúčastnit odpoledních seminářů s možností vyzkoušet si mobilní učebnu e-learningového vzdělávání. Zároveň se mohou bezplatně zapsat do e-learningových kurzů, které se pro ně dle jejich poptávky připravují. Vše se děje v rámci projektu „EDUCA – moderní vzdělávání pro pracovníky škol v Ústeckém kraji“.




Tutorovaný e-learning pro pracovníky škol

Pracovníci škol z Ústeckého kraje budou moci studovat pomocí atraktivní metody e-learningu, aniž by opouštěli třídy a jezdili na několikadenní semináře – a to v rámci projektu Educa, který má znalosti a dovednosti pedagogů rozšířit na úroveň moderní a zajímavé výuky, a zatraktivnit tak ve výsledku studentům a žákům každodenní studium. Do konce července 2011 se uskuteční několik desítek kurzů, prezenčních setkání, workshopů i zahraniční exkurze. Výstupy z e-learningových kurzů budou využitelné praxi a frekventanti také obdrží osvědčení akreditované MŠMT ČR.

Takzvané tutorované on-line kurzy se stávají vyhledávanou formou sebevzdělávaní. „Naším cílem je rozšířit nabídku dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v Ústeckém kraji, zaměřenou na aktuální potřeby učitelů na prahu 21. století. Ve výsledku si v našem projektu učitel může obnovit a doplnit znalosti z obsluhy počítače, osvěžit si základy němčiny či angličtiny a naučí se jak správně vytvořit a řídit - tutorovat - svůj vlastní e-learningový kurz, a to vše pomocí atraktivní, individuální a přizpůsobivé formy e-learningu, která šetří čas i peníze,“ uvedl Pavel Staněk, vedoucí projektu, jehož realizátorem je občanské sdružení Genesia z Mostu. „Já tuto formu vzdělávání svých pracovníků jednoznačně podporuji. Jednak učitelé nemají absenci a dokonce díky zvyšování své kvalifikace mohou třeba očekávat i zvýšení osobního ohodnocení,“ uvedl svůj názor ředitel 8. ZŠ v Mostě Roman Ziegler. S procesem přeměny z učitele na tutora má tým, který za inovativním nápadem stojí, velké zkušenosti. V minulosti totiž přímo realizoval projekt „Profesní vzdělávání tutorů eLearningových kurzů v Ústeckém kraji“. „Tutor je učitel, lektor distanční formy studia, tedy eLearningového vzdělávání,“ vysvětluje Pavel Staněk. Je oporou pro „žáka - samostudenta“, jemuž tvoří druhý článek dialogu - učitele, přestože jde o učitele fyzicky nepřítomného, s nímž „žák“ komunikuje především virtuálně. Jde o konzultanta, zadavatele úkolů i hodnotitele v e-learningovém vzdělávání.

Kontakt s tutorem je – ačkoliv se to nezdá – velmi úzký a flexibilní. Tutor cíleně řídí celý on-line kurz, vede pravidelné diskuse s účastníky kurzu ve virtuální učebně, odpovídá na konkrétní dotazy, dle časového plánu kontroluje postup jednotlivých studentů v plnění úkolů, testů a cvičení a kvalitu zpracování. Tutor je k dispozici studentům po celou dobu samostudia, které trvá přibližně 1 měsíc a je doplněno třemi prezenčními workshopy. „Tutor musí frekventantům kurzu odpovědět do 48 hodin,“ zmínil Pavel Staněk.

Ukázaná platí – semináře v květnu

Připraveny jsou celkem tři desítky bezplatných e-learningových kurzů, na které se již brzy budou moci učitelé přihlašovat. Cíle a aktivity projektu Educa budou po celém Ústeckém kraji prezentovány na sedmi informačních seminářích pro širokou pedagogickou veřejnost, která hledá informace o moderních metodách e-learningu a o možnostech jeho využití ve výuce i mimo ni. „Dne 6. května odpoledne se bude seminář konat v Mostě v aule na bývalé 2. ZŠ v ulici A. Jiráska 1887. Ve středu 13. května se seminář uskuteční pro změnu v Chomutově. Ostatní pak budou následovat v dalších městech. Termíny budou zveřejněny na www.educaweb.cz, kde se také zájemci mohou předběžně přihlašovat,“ doplnil Pavel Staněk. Seminář nabídne v kostce podrobný popis způsobu tutorovaného studia, detailní anotace kurzů a také první praktickou ochutnávku práce v tzv. virtuální učebně. Na chvíli zde totiž vznikne mobilní učebna, kde si všichni účastníci budou moci – budou-li chtít – něco vyzkoušet. Prvotní dotazy zodpoví zkušení tutoři.

Teplice a Louny hledají koordinátora

Oproti okresům Most, Chomutov nebo Děčín se v jiných částech Ústeckého kraje dosud aktivity nerozjely úplně na plno. Pracovníkům škol zde zatím chybí koordinátor, který by vedl okresní koordinační centra projektu v těchto lokalitách. Může jít o ředitele či jakéhokoliv jiného pracovníka, který má zájem na rozšíření e-learningu a je ochoten se v této věci ve svém regionu angažovat v rámci aktivit projektového týmu. Zájemci pro koordinační centrum středních nebo základních škol se mohou kontaktovat přímo na vedoucího projektu Educa Mgr. Pavla Staňka, tel. 736 630 980. Kontakty na již existující koordinační centra lze nalézt na portálu www.educaweb.cz.

Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Projekt je realizován občanským sdružením GENESIA s podporou partnerů projektu, a to společností ASISTA, s.r.o. a RENTEL, a.s.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.