MŠMT: Učební plány vzdělávacích programů základního vzdělávání od 1. září 2009

středa 15. dubna 2009 ·

MŠMT zveřejňuje přehled učebních plánů dobíhajících vzdělávacích programů základního vzdělávání, platných od školního roku 2009/10.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Čj. 8067/2009-22


V Praze dne 8. dubna 2009

Učební plány vzdělávacích programů základního vzdělávání od 1. září 2009

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen „ministerstvo“) zveřejňuje přehled učebních plánů dobíhajících vzdělávacích programů základního vzdělávání, platných od školního roku 2009/10.

Ve srovnání se školním rokem 2008/09 nedošlo v uvedených učebních plánech a v textu učebních osnov k žádným dalším změnám. V tomto přehledu již ale nejsou z důvodů přehlednosti textu uvedeny změny, které byly platné pouze v roce 2008/09.

V ročnících, ve kterých se v souladu se školským zákonem vyučuje podle školního vzdělávacího programu (ŠVP) vydaného podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV), se stanoví celkový týdenní počet vyučovacích hodin v souladu s rámcovým učebním plánem RVP ZV.

V souladu s § 185 odst. 1 školského zákona se od školního roku 2007/08 postupně ukončuje platnost vzdělávacích programů Základní škola, Obecná škola, Národní škola, vzdělávacích programů pro školy samostatně zřízené pro žáky se zdravotním postižením (ZŠ pro zrakově postižené, ZŠ pro sluchově postižené, ZŠ logopedická) a vzdělávacího programu Zvláštní škola. Tato skutečnost je pro školní rok 2009/10 vyjádřena škrtnutím 1., 2., 3., 6., 7. a 8. ročníku v učebních plánech. Ve školním roce 2010/11 a následujícím postupně končí platnost těchto vzdělávacích programů i ve vyšších ročnících.

Učební plány umožňují školám v přechodném období od září 2007 do konce jejich platnosti organizovat výuku ve všech ročnících tak, aby se co nejvíce přiblížila výuce podle školního vzdělávacího programu. Zároveň umožňují školám přizpůsobit výuku tak, aby bylo možné realizovat záměry stanovené v ŠVP v co nejširším měřítku a po skončení přechodného období plynule přejít na výuku podle ŠVP v plném rozsahu.

Rozdělení učiva do jednotlivých ročníků v učebních osnovách uvedených vzdělávacích programů je pouze doporučené a škola může rozhodnout o jiném uspořádání.

Učební plán vzdělávacího programu Pomocná škola a Přípravný stupeň pomocné školy, čj. 19361/95-24 a učební plán Rehabilitačního vzdělávacího programu pomocné školy, čj. 15988/2003-24 zůstávají beze změn. Rozsah těchto učebních plánů odpovídá školnímu roku 2006/07, ve smyslu vyhlášení rozvojového programu MŠMT čj. 31042/2005-22 Rozšíření učebních plánů vzdělávacích programů pro základní vzdělávání o 5 vyučovacích hodin od školního roku 2006/2007 a Sdělení MŠMT čj. 8225/2006-24.

Učební plány jsou platné pro školy všech zřizovatelů.

PaedDr. Jiřina Tichá

ředitelka odboru předškolního, základního,
a základního uměleckého vzdělávání

Učební plány Učební plány (1,59MB DOC)
Učební plány Učební plány (306kB PDF)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.