Reakce MŠMT na Otevřený apel ředitelům gymnázií v Praze

pondělí 2. února 2009 ·

Na naši žádost o stanovisko k Otevřenému apelu ředitelům gymnázií v Praze odpověděl PaedDr. Jaromír Krejčí, ředitel odboru koncepce vzdělávací soustavy. Podle připravené novely školského zákona nebude možné bezprostředně po ukončení prvního kola přijímacího řízení vyhlásit kolo druhé.

VĚC: Otevřený apel ředitelům gymnázií v Praze

 

Oproti předcházející právní úpravě není nyní školským zákonem (zákon č. 561/2004 Sb. v platném znění) určen termín, kdy nejdříve je možné vydání rozhodnutí v prvním kole přijímacího řízení. Je tedy v podstatě možné, aby ředitel školy vydal rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí každého uchazeče o vzdělávání kdykoli od 16. 3. 2009, pokud hodnocení přijímacího řízení proběhne jen na základě zaslaných dokladů – což může nastat v případě, že učebními dokumenty není stanovena talentová zkouška a ředitel školy nestanoví jako povinnou součást přijímacího řízení přijímací zkoušku.

 

K tomu lze uvést, že by mělo být počítáno s možností doručení přihlášky o něco později, když uchazeč podá přihlášku prostřednictvím provozovatele poštovních služeb (podání však bylo učiněno ve stanoveném termínu).

 

Ale pokud jde o vyhlášení druhého kola přijímacího řízení, lze jej podle současné právní úpravy (§ 60 odst. 10 školského zákona) vyhlásit až po ukončení kola prvního (tedy včetně ukončeného odvolacího řízení). Z tohoto hlediska máme za to, že termín 8. dubna 2009, uvedený v dopise sdružení rodičů a dětí pro zahájení druhého kola přijímacího řízení na gymnáziích, které zřizuje stát, kraj, obec nebo dobrovolný svazek obcí, je podle našeho názoru nereálný. Do oborů středního vzdělání s maturitní zkouškou lze předpokládat, že bude vyhlášeno v pozdějším období.

 

Přitom přijetím uchazeče v dotčené střední škole nemá škola zaručeno, že se ten stane jejím žákem. Může se totiž zúčastnit přijímacího řízení i na jiné školy a teprve pak se rozhodnout, kam nastoupí. Tento svůj úmysl potvrzuje uchazeč Zápisovým lístkem. I ten ale může vzít zpět pro uplatnění na jiné škole podle svého zájmu a podle stávající právní úpravy není počet zpět vzetí Zápisového lístku omezen.

 

K tomu lze upozornit v návaznosti na novelu školského zákona (tisk 573 PSP, resp. senátní tisk č. 17), která je v současné době uprostřed legislativního procesu (je po schválení v Senátu Parlamentu ČR předkládána k podpisu prezidentu republiky), že její součástí je návrh doplnění ustanovení § 60 odst. 17 školského zákona.

 

Podle připravené novely nebude možné bezprostředně po ukončení prvního kola přijímacího řízení, jak je uvedeno v Otevřeném apelu ředitelům gymnázií v Praze, vyhlásit kolo druhé. Na základě této právní úpravy bude ředitel školy mít možnost vydávat rozhodnutí o přijetí nebo nepřijetí ke vzdělávání ve střední škole - pokud by se nekonala přijímací zkouška v prvním kole přijímacího řízení - nejdříve od 22. 4. do 7. 5. a k ukončení prvního kola dojde později.


Je ale otázkou (kterou není v současné době možné konkrétně zodpovědět), kdy nabude účinnosti dotčená novela (nabývá účinnosti patnáctým dnem následujícím po dni jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů) a zda se tak stane závaznou již pro vydávání dotčených rozhodnutí v prvním kole přijímacího řízení v letošním školním roce (které lze nyní vydat po 15.3.2009).


S pozdravem


PaedDr. Jaromír Krejčí, v.r.

ředitel odboru

koncepce vzdělávací soustavy



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.