Oldřich Suchoradský: Neviditelná ruka trhu evidentně selhala

pondělí 20. října 2008 ·

K úvaze mne inspirovala současná světová finance krize, která se začíná pomalu ale jistě přelévat v krizi hospodářskou. Tak jak jsme kdysi v létech socialismu ve škole své žáky nutili biflovat se formulky vedoucí k vítězství tohoto systému, po změně společenských poměrů jsme je jen nahradili jinými, ale stejně proměnlivými a nestálými. Role učitele je v oblasti společenských a ekonomických kategorií poměrně nevděčná a nutí ho k častým kotrmelcům, které jeho autoritu před žáky i rodiči určitě nijak nepodporují.

Jako učitelé roky  jsme dětem vtloukali do hlavy pravdy o "všemocném trhu", jehož "neviditelná ruka" všechny problémy světa hravě vyřeší. Podobně jako pár let předtím jsme  nutili žáky memorovat poučky o té nejspravedlivější beztřídní společnosti, kde bude všem lidem blaze a každý si bude žít podle svých představ a za společné prostředky. Ukazuje se, že ani jedno ze schémat v životní praxi trvale nefunguje a každá taková vize má své těžko překročitelné hranice.

K jedné z nich se naše civilizace přiblížila, když se pomalu ale jistě vyčerpávají zdroje, které nám matička Země  poskytuje. A i když to víme, přesto se chováme tak, jako by tyto zdroje byly nevyčerpatelné. Plundrujeme přírodu, kupíme majetek, obalujeme se tukem z nevhodné stravy, chemickými náhražkami si podlamujeme zdraví. A teď se ke všemu ukazuje, že ani finance, ze kterých tu svoji budoucnost platíme, nejsou nevyčerpatelné a podléhají nevyzpytatelným zemětřesením. A tak najednou lidem padá jedna jistota za druhou. Čemu pak má vlastně dnešní mladý člověk  věřit? Za čím se má „pachtit“ a čeho by měl chtít dosáhnout? To jsou otázky, které slyšíme od svých žáků a studentů. Umíme na ně věrohodně odpovědět? V situaci, kdy se hroutí i naše životní jistoty a odpověď na nové situace neznáme ani my sami. A pak se nedivme, že mladí žijí ze dne na den. Ztrácí životní perspektivy a nestarají se o budoucnost. Nezajímá je společenské dění, nechodí k volbám…

Publikováno na blogu projektu VÚP Metodika na adrese: http://dum.rvp.cz/admin/blog/



Oldřich Suchoradský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.