ICM: 17. 4. - Den informací pro mládež

čtvrtek 17. dubna 2008 ·

Informační služby pro mládež jsou v Evropě často diskutovaným tématem, o jejichž rozvoj usilují organizace na všech úrovních. Poskytováním všeobecných informací mají informační centra pro mládež zabezpečit přístup mladých lidí ke kvalitním a srozumitelným informacím ze všech oblastí, které mládež v současnosti zajímají.

Za účelem šíření povědomí o důležitosti informačních služeb pro mládež slaví 17. dubna různé organizace v Evropě Den informací pro mládež, na jehož ustavení se shodli členové Evropské informační a poradenské agentury pro mládež ERYICA na 18. valném shromáždění organizace (2007). V rámci oslav tohoto významného dne pořádají informační centra pro mládež v Evropě rozličné akce - besedy, výstavy, internetové služby zdarma apod.

Informační centrum pro mládež Národního institutu dětí a mládeže Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (www.icm.cz) v tento den představí Evropskou chartu informací pro mládež ve formě plakátu! Plakát bude možno distribuovat do škol či klubů - všude tam, kde bude mladým lidem na očích, aby je mohl neustále upozorňovat na jejich právo na kvalitní a srozumitelné informace.

Vznikal v rámci výměny mládeže (Wales, leden 2008). Vítězný návrh je dílem studentů soukromé střední školy reklamní tvorby - Michael z Prahy. Vystihuje klíčové principy Evropské charty informací pro mládež, jejíž plné znění (v českém jazyce) najdete na: www.icm.cz/evropska-charta-informaci-pro-mladez.

Hlavními principy jsou:
  • N E Z Á V I S L O S T
  • O T E V Ř E N O S T
  • N E F O R M Á L N O S T
  • O B J E KT I V I T A
  • D Ů V Ě R A
  • K O M P L E X N O S T
  • P R O  K A Ž D É H O
  • P A R T I C I P A C E
  • R E S P E K T
Plakát v plné verzi a tisková zpráva jsou k dispozici v přiložených (.pdf) souborech.
 
Souběžně s plakátem vznikl i film, který nejen představuje hlavní principy charty, ale také přibližuje atmosféru výměny mládeže, které se zúčastnili mladí lidé nejen z České republiky, ale i z Walesu a Portugalska. Film, v anglické verzi, můžete shlédnout ZDE.
 



ICM

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.