Jan Wagner: R.I.P. SIPVZ

úterý 15. května 2007 ·

V letošním roce školy nedostanou zřejmě už žádné dotace z projektu Státní informační politiky ve vzdělávání. Paroubkova vláda vyškrtla plánovanou miliardu ze státního rozpočtu vloni na jaře bez protestů tehdejší ministryně školství Buzkové i bez protestu odboru SIPVZ či příslušného náměstka. Nová poslanecká sněmovna raději před koncem roku porcovala "medvěda" a Topolánkovy vlády a ministři financí na žádosti MŠMT kašlou. Odbor 55 - SIPVZ tedy končí k 30.6.2007 a jeho pracovníci z ministerstva odcházejí. Ministerstvo školství se předčasným koncem Státní informační politiky ve vzdělávání nechlubí a na poslední mediální ohlas odpovídá poněkud zmateně. V Hospodářských novinách o situaci napsala Petra Benešová článek s řadou nepřesných informací Školám hrozí, že budou bez internetu a den na to se obdobně nepřesný článek Školám hrozí, že přijdou kvůli penězům o internet objevil i v Právu a spot k tématu byl i v TV Nova. Na uvedené články se objevily na Internetu i některé vysloveně absurdní reakce, jako příklad si přečtěte Peníze pro Internet do škol? Nedávat!. Jak se věci mají skutečně?

Pokusím se o stručný časový přehled v bodech:

  • Grossova vláda v létě 2004 schválila pokračování SIPVZ v letech 2007-2013 s roční dotací ze státního rozpočtu ve výši zhruba 1 miliardy korun
  • v létě 2005 skončila smlouva MŠMT-AutoCont OnLine na projekt Internet do škol
  • v roce 2006 v SIPVZ normativ na žáka vyrovnával rozdíly mezi celkovými dotacemi červených a zelených škol (tedy nezařazených a zařazených v Interenetu do škol)
  • odbor SIPVZ na počátku roku 2006 pracoval na návrhu zvýšení roční dotace na 2 miliardy korun ročně a zcela ignoroval možnost financování SIPVZ z ESF
  • Paroubkova vláda v červnu 2006 nezahrnula miliardu na SIPVZ do návrhu státního rozpočtu na rok 2007 
  • MŠMT v zimě 2006/7 opakovaně žádalo o zařazení SIPVZ do rozpočtu na úkor vládní rozpočtové rezervy
  • obdobný pokus na dotaci SIPVZ vznikl i jako poslanecký návrh, poslanci ale rozdělili na nejrůznější jiné dotace zhruba 7 miliard korun (viz Poslanci si rozporcovali medvěda i se SIPVZ)
  • od 1.1.2007 je více než 3500 škol připojeno bezesmluvně prostřednictvím společnosti Telefonica O2 a tato společnost dodnes nedostala ani za jeden měsíc zaplaceno
  • na jaře 2007 se jednalo vedení MŠMT o uvolnění zhruba 80 milionů korun alespoň na dotaci na připojení škol k Internetu
  • rozhodnutím ministryně školství bude činnost odboru 55 - SIPVZ ukončena k 30.6.2007 a koncem dubna 2007 dostávají pracovníci odboru 55 - SIPVZ výpovědi
  • jednáním se společností Telefonica O2 byl pověřen nový náměstek ministryně školství Jaromír Soukup
  • z výše uvedených 80 milionů porada vedení MŠMT převedla na počátku května 10 milionů korun na provoz Školského vzdělávacího a informačního portálu
  • podle některých neoficiálních informací snižuje Telefonica školám rychlost připojení
  • rámcová smlouva s Telefonica O2 končí v červnu 2007

Přístup Paroubkovy i Topolánkových vlád k pokračování k projektu Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) je vysloveně krátkozraký. SIPVZ v letech 2004-2005 překonala krizi způsobenou nechvalně známým projektem Internet do škol a byla tu jednoznačná šance na pokračování pozitivních procesů v aplikaci ICT ve školách. Roční výpadek dotace znamená pro většinu škol doslova ohrožení dalšího rozvoje a provozu ICT. Po tři roky ministerstvem vyžadované podrobné ICT plány mohou ředitelé hodit do koše. Zřizovatelé totiž žádné náhradní peníze ve většině případů nemají. Doslova neslušná absence jakékoli informace o skutečném stavu věcí vypovídá o kvalitě informační politiky nového vedení ministerstva. MŠMT a jeho odbor 55 - SIPVZ také vysloveně selhaly v metodické podpoře škol, žádné rady, jak situaci řešit, se už zřejmě ani nedočkáme. Neúčast pracovníků odboru SIPVZ na konferencích a dalších setkáních učitelů v posledním více než půl roce je pak zcela neomluvitelná.

Několik výroků na závěr:

Situaci se snažíme intenzivně řešit. Poprosili jsme proto nyní vládu o uvolnění rezerv ve výši alespoň půl miliardy korun. Peníze jsme ale prozatím nedostali, konstatuje mluvčí ministerstva školství Michaela Taschnerová. (Školám hrozí, že budou bez internetu)

Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty však už ministerstvo školství peníze na internet má: Povolili jsme, aby si školství sáhlo na miliardu korun ze svých rezervních fondů. Záleží na ministryni, na co peníze použije. (Školám hrozí, že budou bez internetu)

Financování internetu pro školy na letošní rok opravdu není dořešeno, říká Karolína Svobodová z tiskového oddělení ministerstva školství. Z resortu, tedy pokud použijeme prostředky z rezervního fondu ministerstva školství, můžeme dát přibližně 80 miliónů korun. Požádali jsme proto vládu o uvolnění alespoň další půl miliardy korun z rezervního fondu vlády, dodává Svobodová. (Školám hrozí, že přijdou kvůli penězům o internet)

Kamila Jandová, redaktorka TV Nova: Operátor školy zatím neodpojil, i když nemá s ministerstvem smlouvu a nedostává od něj peníze. Martin Žabka, tiskový mluvčí Telefonica O2: My pevně věříme, že částka, která je i za toto období, nám bude ze strany ministerstva školství uhrazena. (TV Nova)

Jaromír Soukup odpovídá na dotaz České školy: V současné době jednání se společností Telefonica O2 probíhají, jsou korektní a mají za cíl narovnání vztahu s Telefonica O2 a současně jeho novou podobu do budoucna. Nelze než odmítnout náznaky, že by MŠMT a společnost Telefonica O2 vedly spolu spor. Jednání jsou konstruktivní a nepochybně oba subjekty dospějí k dohodě.

Stanovisko MŠMT k nepřesným informacím, které se v posledních dnech objevily v tisku v souvislosti se vztahem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a společnosti Telefónica O2, která zajišťuje internetové připojení ve školách: Společnost Telefónica O2 nyní poskytuje školám stejné služby, jaké jim poskytovala v minulém roce. V současné době probíhají mezi MŠMT a touto společností intenzivní jednání, která jsou korektní a mají za cíl vytvoření budoucí koncepce vztahu mezi oběma subjekty. Probíhající jednání jsou konstruktivní a nepochybně spějí k dohodě. Podrobnější informace týkající se této záležitosti budou k dispozici v horizontu několika týdnů.




Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.