PastyříkováJana: Programovatelná LEGO stavebnice - RoboLab

úterý 15. května 2007 ·

LEGO stavebnice MindStorms for Schools obsahuje asi 800 součástek - klasické LEGO kostičky, kola a převody, elektrické prvky - žárovky, motory, senzory a programovatelnou kostku RCX. Pomocí IR věže lze do kostky nahrát program, který jsme před tím připravili na počítači v prostředí Robolab. Kostka pak podle programu reaguje na vstupní informace ze senzorů a ovládá výstupy - žárovky a motory. Žáci si mohou navrhnout, naprogramovat a sestrojit vlastní model - auto reagující na stisk tlačítka, automatické osvětlení nebo klimatizaci, pouťovou atrakci s různými světelnými a zvukovými efekty…

Tento příspěvek zazněl na konferenci Počítač ve škole 2007 v Novém Městě na Moravě a je publikován v jejím sborníku.

Programovat lze v několika úrovních.

Jednoduché programy - s možností cyklu, bez větvení - sestavují žáci v úrovni PILOT.


Tento program řídí dva motory a žárovku. Nejdřív jedou oba motory stejným směrem a žárovka svítí naplno. Po stisku tlačítka se jeden motor zastaví a žárovka pohasne. Když tlačítko uvolníme, rozjedou se znovu oba motory. Pokud sestavíme model jednoduchého autíčka, kde každé přední kolo pohání jeden motor a nahrajeme program do kostky, můžeme tlačítkem ovládat směr autíčka. Po spuštění programu jede auto dopředu a svítí, když stiskneme tlačítko, začne auto zatáčet. Po uvolnění tlačítka se auto rozjede opět dopředu.

Složitější programy žáci vytváří v INVENTORU.

Program představuje jednoduchý semafor. Žárovky A, B, C mohou být opatřeny zeleným, žlutým a červeným rozlišovačem, program lze dál doplnit např. o zvukovou signalizaci.

Je možné pracovat s podmínkou (např. jako reakce na stav senzoru), v programu může také pracovat několik větví nezávisle na sobě. Do programu lze zařadit tzv. kontejnery (proměnné) a kostky mohou také komunikovat navzájem.

Program představuje nejjednodušší model klimatizace. Pokud teplotní senzor snímá nízkou teplotu (zde menší než 30°C), rozsvítí se žárovka, která představuje topení. Pokud teplota na senzoru stoupne, roztočí se motor, který představuje větrák.

V tomto programu (jednoduchý kolotoč) běží nezávisle na sobě 3 větve. Jedna řídí pohyb kolotoče, druhá ovládá žárovky a ve třetí větev má na starosti zvukové efekty.

Se stavebnicí a programem Robolab pracujeme ve třídách s rozšířenou výukou informatiky asi 3 měsíce v 9. ročníku. V průběhu výuky žáci dvakrát sestavují vlastní model a představují ho ostatním. Poprvé je to hned poté, co zvládnou základy programování v úrovni PILOT, druhý model připravují při závěrečné práci.
Svoje modely si žáci fotografují a kromě předvedení modelu mají ještě za úkol zpracovat popis modelu a programu do prezentace a pro společné webové stránky ( www.2zszdar.cz/Robolab/robolab.htm).

Podrobná metodika pro práci se systémem Robolab vznikala v průběhu letošního školního roku na gymnáziu v Jeseníku, podívejte se na www.gymjes.cz/projekt2.php.

Další informace o stavebnici lze najít na www.eduxe.cz (český distributor) a www.lego.com/education (dánský výrobce).

Ukázky ze závěrečné práce (podrobnosti na našem webu)



PastyříkováJana

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.