Jan Wagner: Causa exministryně Kopicová versus MFDnes

středa 25. dubna 2007 ·

Exministryně školství Miroslava Kopicová za svého působení na MŠMT údajně zvýhodnila Národní vzdělávací fond, který nyní opět vede. Pobírala také údajně několik měsíců nepřiměřenou mzdu ve výši až 1100 Kč za hodinu při práci na projektu Leonardo da Vinci.  Causu otevřel pondělní článek Jany Blažkové v MFDnes Topolánkova poradkyně zvýhodnila fond, který vede, kderý obviňuje exministryni školství Miroslavu Kopicovou z údajného střetu zájmů při řešení vleklého sporu mezi MŠMT a Národním vzdělávacím fondem (NVF), který dnes stejně jako před nástupem do ministerské funkce řídí. O co zde šlo podle MFDnes:

Národní vzdělávací fond pod vedením Kopicové spravoval od roku 1996 evropský program Leonardo da Vinci, v jehož rámci jezdí čeští studenti na stáže do zahraničí. Zakázka je to přitom lukrativní: za to, že se o program stará, dostával Kopicové fond měsíčně bezmála jeden a půl milionu korun – část platila Unie, zbytek ministerstvo školství. V roce 2005 se ministerstvo pod vedením Petry Buzkové rozhodlo spolupráci s fondem přerušit. A svěřit program Leonardo vlastní instituci: Centru pro studium vysokého školství. (…) Kopicová se programu nevzdala a odvolávala se na svou smlouvu s Evropskou komisí. Tahanice skončila na konci května 2006, kdy předání programu nařídil i Brusel.

Poté NVF požadoval po MŠMT proplacení 2 milionů korun za práce v roce 2006, které byly proplaceny až za ministrování Kopicové. Podle MŠMT byly nákaldy na vedení programu Leonardo (jde o stipendia pro studenty) v NVF příliš vysoké a dosahovaly údajně 1,5 milionu měsíčně, MŠMT údajně po převodu půl milionu měsíčně ušetřilo. Při rozdělovaných 70 milionech ročně (a odhadem 200 stipendiích) je i tato částka překvapivě vysoká.

Miroslava Kopicová reagovala v tiskovém prohlášení, ze kterého vybírám (zvýraznění redakce):

Převod programu Leonardo byl zdůvodněn v dopise ministryně Buzkové přípravou na nový Integrovaný program. Argumentem pro administraci programu jinou agenturou nebyla finanční náročnost. Rozpočet a jeho čerpání schvalovala mimo jiné i Rada programu, v níž zasedalo MPSV a MŠMT. Národní agentura při NVF byla pátou nejlevnější v EU 25. (…)

EK potvrdila možnost převodu celého programu Dodatkem k Operační smlouvě až dne 31.5.2006. Poté následovalo měsíční předávání celé agendy a závěrečné audity.

Není pravda, že si ministerstvo nic neobjednávalo. Smlouva s EK byla uzavřena se souhlasem ministerstva na dva roky, 2005 a 2006. Česká vláda se zavázala spolufinancovat administrativní náklady na celé období. Ministerstvo sice uzavíralo smlouvy na spolufinancování vždy pouze na jeden rok, součástí smlouvy mezi MŠMT a NVF byl Plán činnosti na celé dva roky, tj do konce roku 2006. Činnosti Národní agentury do doby předání potvrdila v lednu 2006 Rada programu.

Národní agentura tedy zajišťovala činnost do 31.5.2006 a v červnu proběhlo předání agendy na zakladě schváleného harmonogramu.

Období celého dvouletého programu bylo třeba finančně uzavřít a zároveň i prokázat spolufinancování administrativních výdajů. Vyrovnání vzájemných závazků, vrácení ušetřených prostředků z roku 2005 a následnou úhradou nákladů spojených s obdobím 2006 činil cca 580tis. Kč. Jednalo se v podstatě o účetní záležitost.

MFDnes ale vzápětí zaútočila silnějším kalibrem v dalším úterním článku Jany Blažkové Exministryně Kopicová si účtovala 1100 Kč na hodinu:

Kopicová si ale jako šéfka Národního vzdělávacího fondu účtovala jen poloviční úvazek, takže si přišla asi na sto tisíc korun hrubého (pozn. redakce: měsíčně). Peníze brala v první polovině loňského roku za správu evropského programu Leonardo da Vinci, kde se ročně na stipendia pro české studenty rozdělí přes 2,5 milionu eur (v přepočtu zhruba 70 milionů korun). (…)

"To tedy nevím, s čím to srovnávali. Mzdy jsme neplatili z peněz ministerstva, ale z příspěvku Evropské unie," argumentuje Kopicová. Případ ukazuje, že živit se zprostředkováním peněz z Evropské unie může být docela výnosný byznys. Přitom i evropské peníze je nutné považovat za veřejné, vždyť do Bruselu posílají jednotlivé země část svých daní.

Výše odměny pro Kopicovou se hodně měnila. Nejvíce, zmíněných jedenáct set na hodinu, si účtovala v březnu a květnu. V ostatních měsících byla skromnější, brala jen šest set na hodinu. (…)

Co Miroslava Kopicová za vysoké odměny vlastně dělala? V posudku, na jehož základě žádala příspěvek od ministerstva školství, popisuje činnost takto: "Projednávání a schvalování dokumentů, styk s generálním direktorátem vzdělávání Evropské komise."

Takže si dedukci MFDnes shňme: peníze, které na pokyn Miroslavy Kopicové jako ministryně zaplatilo MŠMT na konci roku 2006 na účet NVF, byly téže Miroslavě Kopicové jako ředitelce NVF vyplaceny zřejmě jako mimořádná mzda za převod programu Leonardo pod patronaci MŠMT.

Zajímavá je ale spojitost s další causou, týkající se Domu zahraničních služeb MŠMT (DZS), kde bylo vloni v létě  zrušeno Středisko multilicencí  a kde byl před tím odvolán ředitel Zdeněk Svoboda. Dnes již rovněž odvolaná Kateřina Štěpánková, která nastoupila do funkce ředitelky DZS 19. dubna loňského roku, odstartovala od 1. ledna 2007 ještě za ministrování Miroslavy Kopicové v DZS činnost Národní agentury pro evropské vzdělávací programy (NAEP), která koordinuje vzdělávací programy mezinárodní spolupráce (cituji z home page, zvýraznění redakce): NAEP vznikla díky nové generaci programu LLP 2007-2013 (Program celoživotního učení), kam se transformovaly aktivity Národních agentur Socrates a Leonardo da Vinci. Cílem NAEP je vytvářet informační systém o vzdělávacích programech EU a o jiných mezinárodních aktivitách, poskytuje informační a konzultační služby týkající se svěřených programů, organizuje národní a mezinárodní semináře a konference, propaguje české školství v zahraničí a vydává informační materiály.

O vzniku NAEP se ale na webech MŠMT a DZS, natož na Školském vzdělávacím a informačním portálu EDU.CZ (kde je od 27. února jen odkaz na stránky NAEP), po více než čtvrtroce její existence nic nedozvíte, přitom podle na webu uvedených kontaktů má NAEP téměř čtyřicet zaměstnanců. Nepřehledný web NAEP nanabízí ani vyhledávání, ani RSS a ani zasílání informací o novinkách mailem, ani běžný kalendář, čili funkce běžné v každém standardním redakčním systému či CMS. Informační systém opravdu za všechny peníze


Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.