Scrapbook – zajímavá činnost pro žáky i učitele

úterý 24. dubna 2007 ·

Nabízíme tip všem vyučujícím výtvarné výchovy na základních a středních školách a též zájmovým kroužkům a družinám na opravdu nevšední a zajímavou aktivitu.

Narazili jsme nedávno na české webové stránky a obchod se scrapbookem. V zahraničí je to činnost velmi známá a zavedená, k nám ale dorazila teprve v nedávné době. Přitom je obdobou školních i rodinných aktivit, které se u nás spontánně provozují již řadu let; jen – jak je u nás zvykem – tak trochu na koleně.

O co jde?

Scrapbook je vytváření nevšedních a neobyčejně působivých kronik, fotoalb, deníků, gratulací, narozeninových přání a příležitostných dárkových předmětů. Oddávají se mu lidé, kteří si ze stovek až tisíců fotografií (školních, rodinných i profesních) vybírají ty nej- a tvůrčím způsobem je vlastníma rukama přetvářejí v malé umělecké dílo. Pomocí scrapbooku lze též vyrobit krásné novoroční přání apod. Jde o tak o činnost, která spojuje příjemné s užitečným, která posiluje estetické cítění i manuální zručnost, a mimořádně rozvíjí fantazii tvůrce.

Výtvarnou podstatou scrapbookingu je barevně a kompozičně zajímavé propojování fotografií, základových papírů a popisků s nejrůznějšími originálními trojrozměrnými doplňky.

Například fotku dítěte šplhajícího v horkém létě po prolézačce zasadíme do papíru zářivých pastelových barev a doplníme mřížkou ze šňůrek stejných barev, jaké má prolézačka (obr. 1).

Návštěvu botanické zahrady zarámujeme do tzv. falešné mozaiky (obr. 2).

Jindy je možno kombinovat příběh z výletu koláží fotografií a textu z ozdobných fontů. Výlet do lesa můžeme doprovodit stručným odborným výkladem o nalezených houbách apod. Možností je neomezený počet.

Zdobení stránek je věcí citu a fantazie každého jednotlivce – někomu stačí zmíněné papíry, které se vyrábějí v opravdu široké škále, někdo využije stužky, knoflíky, kovové ozdoby, papírové květiny, ozdobné propisoty, různé visačky, vystřihovánky nebo i razítka. Velmi oblíbené jsou i tradiční origami, japonské papíry, z nichž se skládají nejrůznější draci, ptáčkové, dinosauři, vlaštovky apod.; děti zde pracují s originálními japonskými vzorovanými papíry.

V případě školního využití scrapbooku je samozřejmě možno postupovat za citlivého vedení vyučujícího výtvarné výchovy či výtvarného kroužku. Na scrapbooku je však půvabné to, že výslednou podobu si určuje především tvůrce sám; rady zkušeného výtvarníka jej inspirují, konečné rozhodnutí je ale na autorovi díla samém.

Konkrétním výstupem této činnosti pro školu mohou být, jak bylo řečeno, rodinná alba (jež rodiče žáka určitě ocení), zdobení nástěnek, výroba pozvánek na školní akce, přáníčka, ale i dlouhodobé projekty ústící v působivé školní či třídní kroniky.

V zahraničí se jak alba, tak papíry, doplňky a výtvarné materiály pro scrapbook speciálně vyrábějí. Rozdíl mezi nimi a našimi podomácku spíchnutými „ozdobami“ je asi jako mezi Jaguárem a Trabantem. Kromě speciálních alb a vzorovaných jednostranných i oboustranných papírů a čtvrtek je možno obstarat si i strojky na zdobení papíru (shapeboss) nebo na výrobu samolepek a magnetů (xyron). Pro výrobu přáníček a jednoduchých projektů se například ve školních družinách osvědčila razítka, která se vyrábějí až do velikosti 13x17cm. I razítkovací barvy se vyrábějí v pestré paletě, ať už jde o barvy tušové nebo křídové. Pro práci se staršími dětmi se hodí embossovací prášky, které po zahřátí vytvářejí na papíru plastické reliéfy.

Veškerý materiál zavedených výrobců splňuje podmínky pro bezpečnou archivaci fotografií.

Je výborné, že materiál na výrobu scrapbooku je možné sehnat již i u nás. A nejen to: zmíněná webová stránka zavede zájemce jak do obchodu se scrapbookovým zbožím, tak na bohaté, hojným obrazovým materiálem vybavené stránky s návody a radami, jak při tvorbě netradičních alb a papírových výrobků postupovat – krok za krokem, od úplných počátků, přes rady ke kompozici až po pokročilé techniky mozaik, koláží, kapes, orlojů aj.

Obchod najdete na www.scrapbook.cz; návody včetně inspirativní fotogalerie a diskusního fóra pak po kliknutí na ikonu vpravo či přímo na scrapbook.cz/jaknato/.

Podle našich zkušeností je obchod naprosto spolehlivý, zboží dodává do tří dnů a v perfektní kvalitě za rozumné ceny.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.