Radek Sárközi: Soutěže školních časopisů

pondělí 12. června 2006 ·

Redakce školních časopisů se mohou zúčastnit několika celostátních a regionálních soutěží. Tento článek se snaží jednotlivé soutěže zmapovat. Pokud znáte nějaké další soutěže, můžete na ně upozornit v diskuzním fóru.

Kolik školních časopisů vychází na českých školách, doposud nikdo nezmapoval. Odhaduji, že vlastní časopis vydává každá desátá škola. Mohlo by jich tedy být kolem 500. Účast v soutěžích školních časopisů ovšem tak vysoká nebývá. Soutěžechtivých redakcí je něco přes 100. Do kterých soutěží se mohou zapojit?

Freinet

Celostátní soutěž školních časopisů Freinet se letos dostala do čtvrtého ročníku. Byla pojmenována po francouzském pedagogickém reformátorovi C. Freinetovi. Informace o právě probíhajícím ročníku Freinet 2006 naleznete na internetových stránkách: www.eucebnice.cz. Přihlásit se můžete do konce srpna 2006.

Vaší ctěné pozornosti doporučuji rovněž internetové stránky občanského sdružení AISIS s třemi uplynulými ročníky soutěže Freinet (2003 až 2005): freinet.mujnet.cz. Naleznete na nich řadu zajímavých informací a tipů. Je zde adresář školních časopisů, které se zúčastnily uplynulých ročníků, včetně jejich internetových stránek. Dále zde naleznete řadu metodických materiálů k mediální výchově a tvorbě školních časopisů. První tři ročníky soutěže Freinet byly také zmapovány na výukovém CD-ROMu, který obsahuje ukázky nejlepších českých časopisů a ucelenou metodiku, jak začít s vydáváním školního časopisu, případně jak stávající školní časopis vylepšit. CD-ROM Freinet 2005 – Vydáváme školní časopis se prodává za symbolickou cenu 99 korun, která pokrývá poštovné a balné.

Další odkazy:

·  www.mujnet.cz

·  www.aisis.cz

Nadační fond Josefa Luxe

Další soutěž školních časopisů pořádá Nadační fond Josefa Luxe. Její specialitou jsou peněžité výhry přesahující 10 000 korun. Slavnostní vyhlášení výsledků se koná v opravdu reprezentativních prostorách, například v sídle Senátu ČR nebo v budově ministerstva zahraničních věcí. 

Více informací získáte na internetových stránkách Nadačního fondu Josefa Luxe, které bohužel nevynikají přehledností…

Další odkazy:

·  www.fondlux.cz/programy/programy2006.html

·  www.fondlux.cz/akce/clanek_casopis2004.html

Transgas

Poslední celostátní soutěž školních časopisů pořádá plynárenská společnost Transgas. I ta nabízí peněžité odměny pro výherce. Vzhledem k zadání bych ale chtěl před touto „soutěží“ školy varovat! Jejím cílem totiž není nic jiného než propagace a PR zmíněné komerční společnosti… Účast v soutěži totiž není vázána na kvalitu časopisu, ale přítomnost článku o zemním plynu!

Z hlediska etického kodexu novináře jde vlastně o základní porušení pravidel novinářské práce. Redakce nesmí podléhat tlakům z komerční sféry a zveřejňovat články podobného typu. Potenciální výhra je tak vlastně úplatkem!

Doporučuji proto učitelům, kteří s dětmi školní časopisy vedou, rozebrat, proč společnost Transgas tuto soutěž pořádá, co tím sleduje a jak velkou cílovou skupinu osloví za částku 10 000 korun, kterou nabízí výherci. Výsledkem by mohl být článek o nekorektním chování této firmy…

·  www.transgas.cz

Nuda.cz

Na internetových stránkách www.nuda.cz probíhala soutěž školních časopisů v minulosti, ale bohužel měla pouze krátké trvání. Tuším, že dva ročníky. V rubrice Časopisy se můžete podívat na prezentace školních časopisů, které se soutěže účastnily.

Na rozdíl od předchozích soutěžích určených časopisům žáků základních a středních škol, měla tato soutěž ještě samostatnou rubriku pro časopisy vysokoškolské.

Soutěž školních časopisů základních a středních škol Olomouckého kraje

Z názvu této soutěže je patrné, že jde o projekt regionální. Organizuje ho Klub Oáza při Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově. Více informací získáte na internetových stránkách: www.tamek.icok.cz/index.php?cid=605.

Spotřeba pro život

Při pátrání po českých soutěžích školních časopisů jsem narazil i na jednu soutěž mezinárodní. Pořádá ji Sdružení obrany spotřebitelů ČR a jmenuje se Spotřeba pro život. Této soutěže se nemohou zúčastnit běžné školní časopisy, jejich redakce musí vytvořit speciální číslo časopisu zaměřené na ochranu spotřebitele.

Pořadatelé této soutěže si zvolili následující metu: „Cílem soutěže je motivovat mladé lidi k sebevýchově v oblasti poznání a využívání práv spotřebitelů v rámci společného evropského trhu a k uvědomování si důsledků svých spotřebitelských rozhodnutí.“

„Soutěží se v tvorbě vzorového čísla spotřebitelského časopisu pro mládež, který má v tištěné podobě formát A4, 8 číslovaných stran obsahu a samostatnou obálku, obsahující na titulní straně logo časopisu, jeho název a vydavatelské údaje, na poslední straně pak je uvedena tiráž se jmény autorů a redakční rady. Základní podmínkou je zaměření obsahu na spotřebitelskou problematiku v rámci vyhlášeného tématu a minimálně 3/4 obsahu časopisu od autorů příslušné věkové kategorie, včetně zpracování převzatých materiálů, kde je však nezbytné vždy uvádět zdroj těchto materiálů. Časopis lze zpracovat jak v tištěné, tak v elektronické podobě.“

Kolik školních redakcí se do této soutěže zapojuje, nevím. Zřejmě nějaké ano, protože soutěž se koná již pátým rokem.

Informace o českém kole této soutěže najdete na webu:  www.spotrebitele.cz/clanek.shtml?x=204247

Nejlepší časopisy postoupí do mezinárodního kola společně s časopisy z Polska a Slovenska.

Další odkazy:

·  www.spotrebitele.cz

Kamarád 23

Poslední projekt, na který bych Vás chtěl upozornit, vznikl v rámci programu I*Earn. Jde tedy opět o mezinárodní projekt. Nejde sice o soutěž, ale nápad italských studentů mě velmi zaujal. Věřím, že osloví hlavně české školy, protože vychází z nedávné historie naší země. 

V rámci tohoto projektu musejí žáci vytvořit nové (23.) číslo časopisu Kamarád. Časopis s tímto názvem vydávaly židovské děti, které byly v době druhé světové války a okupace deportovány do Terezína a odtud postupně převáženy do koncentračních táborů mimo české území.

Přes strasti, které museli Židé v Terezíně prožít, pokračovali v mnoha běžných činnostech. Známá jsou například kabaretní vystoupení, divadelní představení nebo koncerty. V Terezíně skončila i celá řada malířů a spisovatelů, kteří se v rámci možností věnovali své tvorbě.

Děti zde nacvičily známou operu Brundibár nebo tajně vydávaly své časopisy. Kamarád je pouze jedním z mnoha terezínských časopisů. Chlapci, kteří ho vydávali, stihli vytvořit 22 čísel.

·  www.bterezin.org.il/kamarad/index.htm

·  www.bterezin.org.il/

·  www.iearn.org/projects/weremember.html

Zájemce o tuto problematiku odkazuji na následující publikace:

·  Motýla jsem tu neviděl, Dětské kresby a básně z Terezína, Židovské muzeum, Praha 1993

·  Kultura proti smrti, Stálé expozice Památníku Terezín v bývalých Magdeburských kasárnách, OSWALD, Praha 2002 (katalog)

Další odkazy:

·  www.spomocnik.cz/framesp-04.html

·  www.iearn.org

·  www.iearn.cz

·  www.pamatnik-terezin.cz

·  www.terezinstudies.cz/cz2/main

Závěrem

Soutěží a projektů pro redakce školních časopisů je celá řada. Doporučuji ohlídat si termíny uzávěrek, abyste se těchto soutěží mohli zúčastnit.

Pokud víte o nějakých dalších soutěžích, můžete na ně kolegy upozornit prostřednictvím diskuzního fóra k tomuto článku.



Radek Sárközi

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.