Jan Wagner: Kde jsou peníze na projekty? aneb Jánošíci z odboru SIPVZ

úterý 13. června 2006 ·

Z dopisu adresovanému odpovědnému pracovníkovi odboru SIPVZ: „Omlouvám se, že znovu a opakovaně se ptám na osud podaných národních projektů SIPVZ. Děje se v tomto něco? Zatím jsem nikde nenašel zmínku o tom, jak to s těmito projekty vypadá. Podle metodického pokynu mělo být výběrové řízení ukončeno do 30 kalendářních dnů po uzávěrce podání projektů, tedy nejpozději do 30. dubna a výsledek zveřejněn na e-gramu.“

Citovaný dopis pedagoga byl odeslán v minulém týdnu odpovědnému pracovníkovi odboru SIPVZ Mgr. Ondřeji Neumajerovi a jeho kopie dorazila i do redakce České školy. Abych situaci ověřil, zaslal jsem kopii dopisu bez uvedení odesilatele do konference Jednoty školských informatiků. Celé znění je následující:

Omloubvám se, že znovu a opakovaně se ptám na osud podaných národních projektů SIPVZ. Děje se v tomto něco ? Zatím jsem nikde nenašel zmínku o tom, jak to s těmito projekty vypadá. Podle MP mělo být výběrové řízení ukončeno do 30 kalendářních dnů po uzávěrce podání projektů, tedy nejpozději do 30. dubna a výsledek zveřejněn na e-gramu. To znamená, že MŠMT nedodržuje svůj vlastní MP, který k projektům vydalo. jaké je zdůvodnění této situace? Jak mají úspěšní předkladatelé projektů celý projekt realizovat a vyčerpat finanční prostředky do konce kalendářního roku 2006, když rozhodnutí bude známo a zveřejněno třeba až někdy v září či říjnu ? Považuji tento postup MŠMT za velice neseriozní a přinejmenším za zarážející a postoj MŠMT ke školským zařízením jako přezíravý.

Odpověď Ondřeje Neumajera do konference JSI i tazateli byla identická, přesněji řečeno, tazateli byla odeslána kopie odpovědi z konference JSI (!!!), doplněná signaturou MŠMT:

----- Original Message -----

From: Neumajer Ondřej

To: Mgr. Jiří Tilgner

Sent: Friday, June 09, 2006 10:12 PM

Subject: RE: Dotaz - národní projekty.

Dobrý večer,

tento email, jehož autorem je Mgr. Jiří Tilgner, dnes dopoledne skutečně dorazil do mé ministerské poštovní schránky. Zatím zůstal bez odpovědi, anžto jsem dnes čerpal dovolenou.

Nějak mi uniká smysl věty "…ilustruje aktualni situaci v odboru SIPVZ i ve VV JSI. Jakoby to byly spojite nadoby…" Dotčená problematika totiž nemá (bohužel) s odborem SIPVZ v současné době nic společného. S JSI už vůbec ne (fakt nechápu, jak jsi na to přišel).

Ale k věci. Pan Tilgner se v emailu dopouští několika chyb, které uvedu na pravou míru. Předně, celá problematika se netýká pouze národních projektů, ale projektů všech. Dále, informace o aktuálním stavu projektu žadatelé naleznou od začátku v IS (po přihlášení, v sekci Projekty). Jak pan Tilgner správně uvádí, výběrové řízení musí být dokončeno nejpozději do třiceti kalendářních dnů po uzávěrce přihlášek (MP, čl. 5.8). Tak se také stalo a od tohoto termínu jsou tyto informace dostupné v IS. Všechny výběrové komise zvládly (nutno dodat přes značný nápor žadatelů) tato svá doporučení na odbor SIPVZ zaslat včas.

Zásadní je bod MP 6.1, který uvádí "O přidělení dotací a jejich výši rozhoduje s konečnou platností věcně příslušný náměstek ministryně MŠMT." Od té doby přes neustálý tlak odboru SIPVZ politická reprezentace MŠMT neumožnila realizovat distribuci financí na školy. Do jaké míry je tato bezprecedentní situace ovlivněna volbami nebudu spekulovat.

Vzniklá situace mne VELMI rmoutí a věřte, že se snažím dělám vše pro to, aby padlo definitivní rozhodnutí. Naposledy tento týden jsem prostřednictvím oficiálních postupů nechal zprostředkovat množství roztrpčených emailů škol vedení MŠMT. Kdyby napsal pan Tilgner o den dříve, byl by mezi nimi i jeho:-). Odbor SIPVZ je v současné době nekompetentní odpovědět, kdy se podaří finance na školy distribuovat.

Tolik tedy ve zkratce o aktuální situaci v projektech. Tuto informaci dostali stovky zájemců, kteří mi napsali nebo zatelefonovali. Jakmile padne definitivní rozhodnutí, bude tato informace obratem zveřejněna na serveru E-gram a samozřejmě v IS.

S pozdravem

ON

--

Ondrej Neumajer

MSMT CR - Odbor 55 - SIPVZ

118 12 Praha 1, Karmelitska 17

Tel.: 296 573 138, Mobil: 602 763 275

Email: ondrej.neumajer@msmt.cz

Jak se věci ale mají: podle informací od dobře informovaného zdroje z MŠMT nepodepsal příslušný náměstek materiál odboru SIPVZ o přidělení dotací na projekty SIPVZ z důvodu, že pracovníci odboru SIPVZ Radek Maca a Antonín Mucha přes nesouhlas vedení MŠMT do něho zahrnuli i transfer zbylých finančních prostředků z takzvaného ICT standardu ve výši 95 milionů Kč na financování dalších projektů nad schválený rozpočet. Ondřej Neumajer tak v odpovědi míchá doslova jablka s hruškami. Národní projekty nebyly řádně v termínu vyhodnoceny a v případě konkrétního projektu konkrétního žadatele je dostupná informace nejasná: není řečeno, zda je projekt schválen, ani zda je neschválen, ale je v jakémsi metodickým pokynem neřešeném stavu naděje. Stručně řečeno: vedoucí pracovníci odboru SIPVZ Radek Maca a Antonín Mucha vydírají vedení ministerstva školství a jako rukojmí si vzali školy, které v řádném výběru uspěly.

Odbor SIPVZ horečně vyjednává s vedoucími školských odborů krajských úřadů, aby je v nátlaku podpořili. Zároveň byla svolána Konzultační komise Koordinačního centra SIPVZ (KKKC) na 28. června, přestože je jasné, že koncepce MŠMT i SIPVZ stojí a padá s nově jmenovaným ninistrem nebo ministryní, a jakékoli jednání do jeho jmenování nemá smysl. Opět můžeme předpokládat, že odbor SIPVZ chce KKKC využít pro další nátlak na vedení MŠMT. Vedení odboru SIPVZ stejně jako loni ignoruje situaci dvou tisíců převážně zelených a venkovských malých škol s počtem maximálně 150 žáků, které před rokem získaly  mimořádnou dotaci až po mnoha intervencích  ve výši 20 000 Kč pro školu možným užitím pouze na PIII, tedy infrastrukturu. Na stránkách České školy jsme se problematice letošních dotací na ICT standard věnovali v článcích  Dotace na ICT standard: co komu udělaly malé zelené školy?! ,  Proč jste to, paní ministryně, podepsala?  a  Žádosti o dotace SIPVZ nutno podat do 15. února! Mnoho času nezbývá! , které vyvolaly širokou diskusi čtenářů.

Lobbying Radka Maci a dalších ve prospěch několika desítek či možná stovek škol na úkor tisícovek škol, které naprosto pochopitelně za letošní dotaci ve směšné výši 15 000 Kč nedokáží spravovat a rozvíjet ICT, je neudržitelný. Jako rádoby novodobý Jánošík se mstí ve svém spravedlivém hněvu vůči společnosti AutoCont OnLine (ACOL), která je stále dodavatelem více než dvou tisíc převážně venkovských malých škol. Těm nikdo nedokázal nabídnout lepší podmínky, dokonce ani samotný odbor SIPVZ, který to před dvěma lety opakovaně sliboval. Paradoxně ale nebere bohatému ACOL a nedává chudým červeným školám, ale bere chudým venkovským školám a dává bohatým stále lépe a lépe vybaveným školám. Chová se tedy spíš jako obyčejný lapka či jako jakýkoli jiný nekontrolovaný samolibý postkomunistický byrokrat. Argumentaci o tom, že malé zelené školy si mohou samy za to, že se o sebe nedokáží postarat, nemůže myslet snad nikdo vážně. Kde, kdy a jak se to měly naučit?! V kurzech Z a P organizovaných červenými školami? V návodech a nabídkách na serveru e-gram? Na seminářích pořádaných odborem SIPVZ k této problematice? V kurzech S, na které nedostaly ani vloni dostatečné dotace?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.