Jan Wagner: Metodický portál pro rámcové vzdělávací programy RVP.CZ spuštěn

středa 2. listopadu 2005 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze zpracovává rámcové vzdělávací programy a vytváří manuály k přípravě školních či třídních vzdělávacích programů. Pro podporu zavádění rámcových vzdělávacích programů zahájil koncem října veřejný zkušební provoz metodického internetového portálu.

Výzkumný ústav pedagogický v Praze z pověření MŠMT zpracovává rámcové vzdělávací programy (RVP) a vytváří manuály k přípravě školních či třídních vzdělávacích programů (ŠVP). Pro podporu zavádění rámcových vzdělávacích programů zahájil dne 24.10.2005 veřejný zkušební provoz metodického internetového portálu na adrese www.rvp.cz.

Cílem tohoto metodického portálu je pomoci pedagogům předškolního, základního a gymnaziálního vzdělávání při tvorbě školních vzdělávacích programů a jejich uplatňování v praxi. Na stránkách portálu se zpřístupňují zdarma podstatné informace o kurikulární reformě a stále aktualizovaná a odborně garantovaná metodická pomoc.

Obsah metodického portálu (podrobnosti naleznete na jeho mapě):

  • Rámcové vzdělávací programy s komentáři k některým kapitolám, další dokumenty související s předškolním, základním a gymnaziálním vzděláváním;

  • Manuály pro tvorbu školních vzdělávacích programů (ŠVP);

  • Náměty k tvorbě ŠVP a ukázky zpracování konkrétních částí ŠVP některých škol;

  • Široké spektrum příspěvků teoretické i praktické povahy na pomoc výuce podle ŠVP;

  • Informace o didaktických trendech a metodických postupech u nás i v zahraničí.

  • Přehled o nabízených vzdělávacích aktivit zaměřených na tvorbu ŠVP a na nové trendy ve výchově a vzdělávání;

  • Prostor pro diskusi a přenos aktuálních informací (problémy, náměty, odpovědi na dotazy);

  • Odkazy na odbornou literaturu a na jiné webové stránky.

Při tvorbě tohoto portálu oslovil VÚP zejména ředitele a učitele pilotních škol, vysokoškolské učitele i další pedagogy. To ale dle provozovatele neznamená, že je okruh autorů uzavřen, ale naopak autorům z praxe portál umožní podělit se o vlastní zkušenosti s ostatními a prezentovat tak svou práci i práci školy. Prostřednictvím portálu bude možné oslovovat široké spektrum učitelů a učitelek a vyslovovat své odborné názory na aktuální situaci ve vzdělávání, upozorňovat na problémy školní praxe a především nabízet inspirativní náměty a postupy pro práci se žáky. V této souvislosti je třeba opětovně připomenou již zcela ostudnou neschopnost ÚIV zprovoznit Školský vzdělávací a informační portál (ŠVIP, viz třeba článek Zpráva o stavu a plán realizace vzdělávacího portálu pro vládu: mlžíme…), který měl tyto požadavky již několik let plnit. RVP.CZ přichází pozdě, ale přece…



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.