Občanské sdružení Škola dětem se obrátilo se stížností na MŠMT k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže

neděle 2. října 2005 ·

Občanské sdružení Škola dětem, které iniciovalo vznik školy pro nadané děti se speciálními vzdělávacími potřebami, se obrátilo se stížností na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Řekl to dnes v Praze předseda sdružení Dr. Ing. Stanislav Svoboda.

 Od jara 2004 usiluje občanské sdružení Škola dětem o zařazení školy pro nadané děti se speciálními vzdělávacími potřebami s názvem „Soukromá základní škola Cesta k úspěchu v Praze, s.r.o.“ o zařazení do sítě škol České republiky. Ve své činnosti se chce věnovat dětem s tzv. dvojí výjimečností: dětem, které jsou na jedné straně velmi nadané, na druhé straně mohou v jiných oblastech (např. v oblasti rozvoje jemné motoriky) vyžadovat speciální péči.

V pořadí již druhou žádost o zařazení do sítě škol zamítlo MŠMT dne 9. prosince 2004 a konečným rozhodnutím i ministryně školství Petra Buzková dne 17. února 2005. Jelikož zakladatel školy splnil všechny zákonné podmínky pro zařazení školy do sítě škol, obrátil se na Městský soud v Praze se správní žalobou. Poté sdružení informovalo o diskriminačním postupu ministerstva vůči českému soukromému školství ombudsmana Otakara Motejla. Dne 6. června 2005 přiznali úředníci ministerstva školství formální pochybení v projednávání žádosti o zařazení školy pro nadané děti do sítě škol.

Nyní musí MŠMT čelit dalšímu obvinění, a to z porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. Právní zástupkyně občanského sdružení Škola dětem JUDr. Klára Veselá-Samková předložila 27. září 2005 Úřadu na ochranu hospodářské soutěže v Brně stížnost, ve které je poukazováno na zneužití postavení MŠMT jako dominantního soutěžitele na trhu a zároveň jako regulátora trhu v oblasti poskytování základního vzdělávání.
„Ministerstvo školství je obviněno z toho, že zatímco stěžovateli bránilo ve vstupu na trh s poskytováním vzdělání, samo si připravovalo půdu pro otevření tříd pro nadané děti ve svých vlastních školách. Stěžovatel také poukázal na skutečnost, že ačkoliv jeho vlastní žádost byla ze strany MŠMT zamítnuta s odůvodněním, že základních škol je dostatek a není nutno do sítě škol zařazovat další, žádost jiné soukromé základní školy, která byla projednávána současně s žádostí stěžovatele, byla vyřízena kladně. Jednalo se o Soukromou národní školu Dino-Elementary School, kterou od září 2005 navštěvuje dcera Stanislava Grosse, bývalého premiéra a předsedy strany, k níž ministryně Buzková patří", řekla právní zástupkyně sdružení JUDr. Klára Veselá-Samková.

Předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže ing. Martin Pecina, MBA, ubezpečil právní zástupkyni stěžovatele, že jím vedený úřad se bude stížností zabývat s plnou vážností.

Škola dětem, občanské sdružení www.skoladetem.cz
Pod Marjánkou 2/1900
169 00 Praha 6 

Kontaktní osoby:
Dr. Ing. Stanislav Svoboda
předseda, tel: +420 775 264 567
svoboda.st@seznam.cz

JUDr. Klára Veselá-Samková
právní zástupkyně, tel: +420 602 340 872
klara.vesela@lawyers.cz



tisková zpráva

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.