Josef Duhajský: Huygens na Titanu aneb o vyhledávání informací

úterý 1. února 2005 ·

Možná občas zajdete s dětmi do počítačové učebny, kde jim necháte čas na vyhledání a zpracování nějaké informace. Co mohou od vyhledávačů očekávat? Jakým způsobem se vyplatí postupovat? Provedl jsem jedno modelové vyhledávání k tématu, které je použitelné i pro výuku, a zde jsou některé postřehy.

Je možné, že jste si 14. ledna tohoto roku všimli, že na Saturnově měsíci Titanu přistála sonda Huygens. Média tomuto přistání věnovala překvapivě velkou pozornost. Minulý víkend mě při hledání informací o této události na internetu napadlo, že by mohlo být zajímavé udělat si přehled zdrojů, které se tomuto tématu na internetu věnovaly, a zkušenost se pak pokusit zobecnit.

Prošel jsem „pouhých“ prvních padesát odkazů na serverech Google a Jyxo (každý z těchto vyhledávačů jich nabízel několik desítek tisíc) a shrnul výsledky svého hledání hesla „Huygens na Titanu“ takto. Informační zdroje se dají rozdělit do několika skupin:

1. Weby zaměřené na astronomii a kosmonautiku
Pro někoho asi není žádným překvapením, že o přistání sondy Huygens na Saturnově měsíci Titanu informovaly následující servery: Česká astronomická společnost, Instantní astronomické noviny, Expresní astronomické informace, Kosmo.cz.

2. Zpravodajské servery
Následující seznam uvádím především proto, že hledání astronomické informace vás může dovést k mnoho zpravodajským serverům, přičemž o některých z nich jste do doby hledání neměli ani tušení. Posuďte sami: Novinky.cz, České Noviny.cz, PrávoTiscali ZpravodajstvíLidovky Centrum.cz, Kratce.cz, BBC Czech, Mojenoviny.czPrávě dnes, Atlas.cz ZprávyČTK, NetImpuls, Svet.ihned.cz, Český rozhlas 1.

3. Hvězdárny a planetária
Hvězdárna Valašské MeziříčíHvězdárna a planetárium Hradec Králové, Hvězdárna Uherský Brod, Huygens v pražském PlanetáriuŠtefánikova hvězdárna v Praze.

4. Časopisy
Science World, Ábíčko online.

5. Soukromé a jiné názory
Astronomický deník Jiřího DuškaAstronomické události Martina Gembece, Kosmonautika, LogicaCMG, Astronomické informace, Skupina technologického projektování, Česká technika a věda

6. Kuriozity
Kuriózní mi připadá to, že informace o přistání sondy Huygens na Titanu jsem našel na webu Jitřní země, kde se mimo jiné píše: „Jitřní země byla založena na podzim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tematice, ať už je to jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita a tantra, mystika, nebo New Age, ale také třeba zdravá výživa, vegetariánství a ekologie. Je zde také SkyDancing tantra, kterou u nás vyučuje John Hawken.“

Překvapivě o přistání této sondy informují i na stránkách Strany demokratického socialismu. Což o to, psát si může každý o čem chce, větší záhadou pro mě je to, že Google uvádí odkaz na tyto stránky jako čtvrtý, Jyxo dokonce hned jako druhý v pořadí.

Přistání sondy se věnuje i Česká asociace transhumanistů a na internetu si můžete koupit i puzzle Huygens na Titanu. Tento odkaz přitáhl mou pozornost tím, že v popisce se uvádělo přistání sondy na Titanu v roce 2004, takže pro přesnost ještě jednou: sonda Huygens dosedla na povrch Titanu 14. 1. 2005.


Co z toho plyne?

Nešlo mi pochopitelně o pouhé vypsání odkazů, které jsem našel pomocí vyhledávačů. Domnívám se, že přehled, který jsem uvedl, lze zobecnit a vyplývá z něj následující:

Informaci z určitého oboru najdete nejlépe na specializovaných webech. Vyhledávače vás k nim sice obvykle dovedou, ale příště je v podobném případě výhodné začít hledat přímo na daném specializovaném webu.

Pokud se jedná o důležitou událost, věnují se jí odpovídajícím způsobem i zpravodajské servery. Obdobným hledáním si o nich můžete udělat lepší představu. Vlastně je to pro vás jistá forma testu: zjistíte, na kterých zpravodajských serverech píšou o tom, co vás zajímá. To platí i o institucích, které se dané události věnují ( v tomto případě o hvězdárnách).

Na internetu je dále velké množství zdrojů, u kterých občas máte problémy zjistit, kdo je vytváří. Jejich kvalita je různá, jejich prohledávání časově náročné. Je dobré si to osobně vyzkoušet. Pokud učíte, tak neváhejte tímto způsobem často pracovat s dětmi, aby si uvědomily, že na internetu je sice „všechno“, ale najít a vybrat to podstatné je někdy docela problém.

Při použití vyhledávačů taky často objevíte zajímavé webové stránky, o kterých jste předtím nevěděli a na které se později budete rádi vracet. A i to je dost dobrý důvod, proč vám mohu doporučit, abyste usilovnější prohledávání odkazů z vyhledávače občas (i s dětmi) vyzkoušeli.



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.