Petr Kolman: Přestup do jiné školy

úterý 1. února 2005 ·

Dotaz: Chtěla bych, aby můj syn přestoupil do jiné základní školy. Kdo z úředníků či učitelů o této věci rozhoduje, tedy jestli syn smí či nesmí přestoupit? Může tento přestup zablokovat stávající třídní učitelka? A jak by to bylo se známkami, když se v té nové škole hodnotí slovně a v té staré klasickými známkami?

Odpověď:

Tuto věc upravuje školský zákon (z. č. 561/2004 Sb.), který je účinný od 1. ledna 2005.

O přestupu žáka do jiné základní školy rozhoduje na základě žádosti zákonného zástupce žáka ředitel školy, do které se žák hlásí. Pokud ředitel školy rozhodne, že žádosti o přestup vyhoví, informuje o této skutečnosti bez zbytečného odkladu ředitele školy, z níž žák přestupuje. Z právního hlediska je blokace ze strany třídní učitelky nemožná.

Ředitel školy, z níž žák přestupuje, je povinen zaslat do pěti pracovních dnů poté, co se dozvěděl o přijetí žáka na jinou školu, řediteli této školy kopii dokumentace žáka ze školní matriky.

Dnes platí, že hodnocení výsledků vzdělávání žáka na vysvědčení je možno vyjádřit třemi způsoby:

  • klasifikačním stupněm (dále jen „klasifikace"),
  • slovně,
  • kombinací obou způsobů.

O způsobu hodnocení rozhoduje ředitel školy se souhlasem školské rady.

V případě přestupu žáka na jinou školu, která hodnotí odlišným způsobem, jako je tomu ve vašem dotazu, má „stará“, původní škola dle z. č. 561/2004 za povinnost převést slovní hodnocení do klasifikace nebo klasifikaci do slovního hodnocení, a to na žádost „nové“ školy (tedy té, do níž žák přestupuje) nebo na žádost zákonného zástupce žáka.

Pro informační komplexnost dodejme, že základní škola, která hodnotí slovně, převede pro účely přijímacího řízení ke střednímu vzdělávání slovní hodnocení do klasifikace.



Petr Kolman

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.