Miloslav Fuček: JuniorInternet odrazovým můstkem do života

úterý 23. března 2004 ·

Už popáté se konala v sobotu 20. března konference JuniorInternet. Letošní jubilejní ročník se zaměřil na to, co konference přinesla výhercům předchozích ročníků. Navíc měl JuniorInternet i mezinárodní prvek, protože se otevřel účastníkům ze Slovenska. A samozřejmě na něm byly vyhlášeny výsledky nominačních soutěží. Poznali byste na oceněných webech, že je nevytvořili dospělí profesionální tvůrci?

Kam se dostali?

Jiří Peterka ve své přednášce zrekapituloval uplynulých pět ročníků JuniorInternetu. Prošlo jím mnoho mladých lidí, kterým konference pomohla usnadnit jejich vstup do světa internetu, ale i do života vůbec. Asi nejvýraznějším případem bude Zdeněk Cendra, který má v 18 letech svoji firmu Superhosting, v které zaměstnává již šest lidí. Při tom sám je ještě studentem střední školy.

Sedmnáctiletý Jan Řežáb shromáždil okolo svého serveru RedBoss, který byl oceněn na loňském JuniorInternetu a z něhož si návštěvníci denně stáhnou 60 000 různých souborů, také rozsáhlý tým. Server spolupracuje i s mobilními operátory, od kterých dostává provize za stažené soubory.

Katka Opočenská, která vyhrála v 1. ročníku soutěže disciplínu JuniorText, to dotáhla až na obrazovku České televize, kde pravidelně spolupracuje s tvůrci pořadu Game Page. Marek Blahuš svůj Český Wap, s kterým vyhrál v 2. ročníku, už prodal „dospělému“ provozovateli, aby měl čas na nové projekty (nyní se věnuje serveru Bannery.cz). Vojtěch Horna provozuje již několik let portál Studentské stránky, které byly původně bazarem učebnic a vyhrály v 1. ročníku. Vojta nyní studuje v 1. ročníku vysoké školy v Los Angeles.

ActiveMag Petra Málka byl oceněno také loni a letos již jeho redakční systém využívá přes 150 časopisů. Rovněž na redakčních systémech OrangeJuice Michala Tuláčka „jede“ několik magazínů, například Magazín eKamarád. Úplný výčet úspěšných jmen by byl samozřejmě mnohem delší…

Velice zajímavá byla beseda s tvůrci známých internetových projektů. Nezajímavější byly jejich odpovědi na otázku, zda je pro začínající internetové nadšence přínosnější škola, nebo tvorba vlastních internetových projektů. David Čermák (CZ Freenet) je přesvědčen, že škola mnohdy nenaplňuje potřeby mladých lidí a že jim tvorba vlastních projektů může dát více. Marek Antoš (Internet Info), který studoval více vysokých škol, přiznal, že je občas kvůli internetu zanedbával, ale že je zastáncem školy jako důležitého základu. Zato Ivu Lukačovičovi prý rok podnikání se Seznamem přinesl tolik zkušeností, že by je nevyměnil ani za deset let studií na Harvardské universitě.

Problematice hendikepovaných lidí se věnovaly přednášky Internet pro zdravotně postižené Jiřího Benedikta a Jak vytvořit web pro zdravotně postižené Martina Snížka. Jaké může mít problémy nevidomé děvče, navštěvující běžnou základní školu společně s vidícími dětmi, lze vyčíst na stránce http://www.volny.cz/jardapokorny – je to stránka nevidomé Katky Svobodové, žákyně 3. třídy.


Kdo letos soutěžil a kdo vyhrál?

Mezi účastníky převažovali chlapci nad děvčaty. Trumfli je letos i v kategorii JuniorText, která, pokud se dobře pamatuji, byla v minulosti spíše doménou děvčat. Celkem soutěžilo 191 účastníků v průměrném věku 14 a půl let. Z nich třetinu tvořili žáci základních škol, více než polovinu žáci gymnázií. Polovina z nich je na internetu denně, 39  % několikrát týdně, 9  % několikrát měsíčně. Celých 80  % účastníků se naučilo pracovat s internetem samo a pouze 3  % ve škole. Nejoblíbenějším předmětem jsou přírodní vědy.

Výsledky nominačních soutěží jsou letos takové:

JuniorProject:

Jméno  Věk  Projekty
Jan Baranyk 17

http://blog.lide.cz/1hannes http://kreta.webyard.cz

Tomáš Krcha 18 http://www.bonsaimuseum.cz  http://www.ghcbrno.cz
Jan Linhart 17 http://www.mageknight.cz http://www.sfzin.com
 Hynek Žalčík 17 http://www.freegame.cz

Ze slovenských účastníků byl oceněn 16letý Michal Hornický s projektem http://euask.webpark.sk.

JuniorWeb:

Jméno Věk  Projekty
Jiří Maňas 14 http://www.exdesign.cz http://trida.imisto.cz
Martin Milichovský 13 http://www.cvikov.cz http://www.jvpknihovna.tk 
http://unesco.milichovsky.cz
Kryštof Kalenský 13  http://www.zstyrsova.ceskalipa.indos.cz 
http://www.danfish.budejovicka.cz

Ze slovenských účastníků byl oceněn 14letý David Klubert se stránkou http://www.kantr-strajk.tk.  

V JuniorTextu byl oceněn 13letý David Bartoň, podle něhož internet vznikl zásluhou armády a bez 2. světové války by možná ani neexistoval. Druhou oceněnou byla 12letá Kristýna Mariáková. Ze Slovenska byl oceněn text žákyně 7. třídy ZŠ v Šamoríně Zuzany Kollárové.

Letos byl jednou z nominačních kategorií Webík, což je soutěž stránek dětských oddělení knihoven autorů do 15 let. Letos byli oceněni: Martin Sádovský (MK Žďár nad Sázavou), Martin Milichovský (MK Jablonné v Podještědí), Radek Šimko (MK Milevsko), Martin Borek (Knihovna B. B. Buchlovana v Uherském Hradišti) a Tomáš Novotný (MK Nový Bydžov).

Pokud někoho z vás zajímají podrobnější informace o JuniorInternetu, najdete je na stránce http://www.juniorinternet.cz nebo v Magazínu eKamarád, který přinesl jednu reportáž již v neděli a ještě se ke konferenci vrátí několika články v tomto týdnu.



Miloslav Fuček

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.