Josef Duhajský: Jak popularizovat ve škole přírodní vědy?

středa 24. března 2004 ·

K popularizaci přírodních věd a matematiky u nás na gymnáziu využíváme už téměř tři roky tuto metodu: jménem přírodopisné společnosti (k tomu účelu založené) zveme nejrůznější vědce na přednášky. Přesvědčit je k návštěvě není kupodivu složité a výsledek stojí za tu trochu organizační námahy.

Před třemi lety u příležitosti oslav 100. výročí narození Antonína Bečváře vznikla při našem gymnáziu Přírodovědná společnost Dr. Antonína Bečváře. Jde o volné společenství učitelů, studentů a dalších zájemců o přírodní vědy a matematiku. Cílem společnosti je popularizace těchto vědních disciplín, ale i vyhledávání a podpora talentovaných žáků a studentů. Přírodovědná společnost Dr. Antonína Bečváře každoročně uděluje Cenu Dr. Antonína Bečváře za nejpřínosnější žákovskou či studentskou práci nebo činnost v oboru přírodních věd a matematiky.

Akce, které se snažíme pořádat zhruba jednou za měsíc, jsou určeny nejen studentům našeho gymnázia, ale i žákům z jiných škol a širší veřejnosti v našem městě.


Jak získat zajímavé hosty?

Přednášející získáváme různými způsoby. Oslovujeme naše bývalé absolventy, odborníky žijící v našem městě, ale i celé republice. V tom nám velmi pomáhá internet. Všechny vysoké školy a vědecké ústavy dnes mají vlastní webové stránky, které jsou pro nás jedním ze zdrojů inspirace pro plánování přednášek.

Najít dnes na internetu na někoho kontakt je otázkou několika minut. Domluvit podrobnosti už zabere víc času, ale mohu s trochou překvapení konstatovat, že zatím jsme se nikdy nesetkali s odmítnutím. Ochota přednášejících, často velmi časově zaneprázdněných, angažovat se na jakési malé škole, navíc bez nároku na honorář, je až zarážející. Svědčí to o nesmírném zájmu těchto lidí o svůj obor, což se pak přenáší i na posluchače. Akce pořádáme většinou v posluchárně fyziky našeho gymnázia, ale občas též v muzeu nebo na brandýském zámku, kde také dochází k předávání Ceny Dr. Antonína Bečváře, která letos bude udělena už potřetí.

Pokud by vás zajímal přehled našich uskutečněných akcí, najdete ho zde.


Proč přednášky pořádat?

Nechci vás tu kvůli popularizaci přírodních věd nutit zakládat nějakou přírodovědnou společnost, ale pozvat si občas do školy lidi znalé přírodních věd nebo matematiky vám mohu jen doporučit. Jsou to lidé vzdělaní a často velmi skromní, což vynikne především při srovnání s jinými popularizátory, které často vídáte v televizi. Přednášejícím udělá radost zájem mladého publika a vašim žákům umožníte kontakt s vědci, kteří jim na řadu otázek dokáží odpovědět lépe než vy. A vy si nakonec obzor rozšíříte taky…



Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.