Ladislava Knihová: Anglická nepravidelná slovesa v počítačové učebně

středa 8. října 2003 ·

Jste angličtinář a trávíte spoustu času při nekonečném opravování malých písemek a testů? Vezměte svou třídu do počítačové učebny a zkuste si drahocenný čas uspořit při testování anglických nepravidelných sloves online. Nepravidelná slovesa bývají pro studenty anglického jazyka často oříškem, který ne a ne rozlousknout. Jejich zvládnutí a automatické tvoření správných tvarů je však alfou a omegou celého dalšího studia angličtiny. Zkuste tedy své studenty vzít do počítačové učebny.

Co k tomu potřebujete:

  • Počítače s připojením k internetu, přičemž rychlost připojení nemusí být nijak závratná.

  • Test anglických nepravidelných sloves naleznete na adrese http://www.educationonline.cz/slov.html.

  • V sekci „Frekventovaná nepravidelná slovesa I - angličtina“ naleznete tvary celkem 63 nejpoužívanějších anglických nepravidelných sloves.

Ovládání programu

Ovládání tohoto jednoduchého programu je zcela intuitivní. Zvolíme si, v jakém jazyce chceme, aby byla položena výchozí otázka, a pokračujeme stiskem tlačítka SPUSTIT. Přechod mezi jednotlivými políčky pro infinitiv, minulý čas a příčestí minulé se ovládá pomocí tlačítka tabulátoru. Kromě tlačítka ZKONTROLOVAT je možné využít též ENTER. Dále je možné stanovit časový limit – např. 10 minut nebo 15 minut a pracovat pouze určitou dobu (vhodné pro nácvik). Chceme-li test celý, počkáme, až všichni test dokončí.

Program pracuje tak, že správně zodpovězené slovo z testování automaticky vyřazuje, takže nakonec je zodpovězeno správně všech 63 slov, ale údaj v procentech dokumentuje dosaženou úspěšnost.


Statistika

Úmornou práci učitele při manuálním opravování testů nám zcela nahradí okénko se statistickými údaji o tom, kolik slov ještě zbývá, kolik je správných odpovědí a procento úspěšnosti. V průběhu testu se tedy automaticky vypočítává statistika úspěšnosti studenta. Pak stačí jen stanovit, kolik procent je na jedničku, kolik na dvojku atd.


Soutěživost

Před ostrým testem na známku dejme studentům dostatek času, aby si testování online vícekrát vyzkoušeli. Můžeme využít i přirozeného sklonu studentů k soutěživosti, a to buď vyhlášením soutěže jednotlivců, nebo vyhlášením soutěže týmů (třídu rozdělíme na několik rovnoměrných skupin). V druhém případě je zajímavé pozorovat, jak studenti „doučují“ slabšího spolužáka ve skupině a jak procento úspěšnosti všech stoupá ke stovce.


Další zdroje

Na internetu můžeme najít i mnoho dalších zdrojů (zdarma i placených), kterých je možné využít k obohacení, zefektivnění a usnadnění výuky angličtiny. Online testování nepravidelných sloves na www.educationonline.cz je zcela zdarma a záleží jen na vás, zda jej budete chtít ve výuce využívat.

V současnosti je připravován stejný databázový soubor nepravidelných sloves i pro němčináře.



Ladislava Knihová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.