Jan Wagner: Bookmarklet neboli favlet může pomoci i slabozrakým

čtvrtek 30. října 2003 ·

Bookmarklet neboli favlet je kód uložený v oblíbené položce prohlížeče, který může využitím možností programovacího jazyka Javascript a objektového modelu dokumentu dokázat na straně klienta v prohlížeči skutečně hodně. Příkladem za všechny může být snadné zvětšení písma internetových stran.

Že nevíte, co je to bookmarklet neboli favlet? Tyto dva počítačové novotvary jsou známé už pár let, ale do řady slovníků se ještě nedostaly. Přípona -let připomíná asi známější termín applet, o kterém on-line slovník na Živě uvádí:

V prvotním významu pouze zdrobnělina pro application (aplikace), který označovala menší, samostatné a jako doplňky šířené programy (jmenujme např. Kalkulačku Windows či Poznámkový blok) dostává novou, i když zatím více teoretickou náplň v souvislosti s Internetem a Javou.

Applet je nyní užívá především jako označení programů napsaných v jazyce Java, které jsou vykonávány na straně klienta, respektive prohlížeče (můj oblíbený slovníček WordWeb uvádí: "A Java application; an application program that uses the client`s web browser to provide a user interface."). Podobně servlet označuje programy napsané v jazyce Java, které jsou vykonávány na straně serveru. Bookmarks je termín používáný v prohlížečích společnosti Netscape pro stejnou funkci jako Favorites v prohlížečích společosti Microsoft, který je přeložen v české verzi prohlížeče Internet Explorer jako Oblíbené. A od nich jsou odvozeny obě varianty bookmarkletfavlet.

Bookmarklet neboli favlet je kód uložený v oblíbené položce prohlížeče, který může  pomocí využití  možností programovacího jazyka Javascript a objektového modelu dokumentu (DOM - Document Object Model) dokázat na straně klienta v prohlížeči skutečně hodně. Princip je jednoduchý a způsob práce si vysvětlíme na následujících interaktivních příkladech: nejprve stiskněte tento první odkaz a poté tento druhý. Za zvětšení textu může následující kousek kódu:

javascript:void(document.body.style.zoom='150%')

V české verzi prohlížeče MS Internet Explorer si můžete vytvořit favlet klepnutím na některém ze dvou zkušebních odkazů pravým tlačítkem myši a výběrem volby Přidat k oblíbeným položkám…v nabídce. Po úspěšném vyplnění dalších oken pak přibyde ve složce Oblíbené nový soubor typu URL s přibližně takovýmto obsahem:

[DEFAULT]
BASEURL=http://www.ceskaskola.cz/
[InternetShortcut]
URL=javascript:void(document.body.style.zoom='150%')
Modified=C08BFB5D4799C30147
IconIndex=3
IconFile=C:\WINDOWS\SYSTEM\url.dll 

Bookmarklety neboli favlety dovolují uživateli provést nad obsahem stránky celou řadu operací, které mohou být prováděny off-line, ale také on-line. Ty první off-line mohou v jednodušším případě například  měnit parametry okna prohlížeče nebo jeho obsahu, ty on-line mohou volat i vzdálené aplikace. Zkuste například následující příklady:

Pokud budete hledat již vyřešené aplikace nebo inspiraci, zkuste se podívat na již zmíněný server bookmarklets.com.

A nyní se vraťme k v titulku avizované pomoci slabozrakým. Řada autorů webů zcela ignoruje doporučení konsorcia W3C pro lepší přístupnost stránek a vysloveně kašle na své více či méně handicapované spoluobčany (například 8 % lidí má různé vady vnímání barev). Slabozrakým například vadí používání definice písma v absolutní velikostí, které znemožní zvětšení písma běžnými funkcemi v prohlížeči (v IE volba v nabídce Zobrazit/Velikost textu). V MS Windows sice máme funkce Usnadnění a Lupa a existují i další pomocné aplikace, ale řešení pomocí bookmarkletů nebo favletů je bezesporu jednoduché a snadno dostupné. Takže zde si vyzkoušejte nejrůznější zvětšení stránek:



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.