Zdeněk Ogrodník: Všechna vaše hesla pohromadě a v bezpečí

čtvrtek 21. února 2002 ·

Computerizace našich životů nám přináší i stále rostoucí počet různých hesel, vstupních kódů nebo pinů, které je už problém udržet v paměti. Chcete-li si je uložit bezpečněji a pohodlněji než na papír, vyzkoušejte tento virtuální trezor. Sdílet jej může více uživatelů, což je pro školní použití výhodné.

Tím virtuálním trezorem není nic jiného než malý prográmek Password Corral (ke stažení zde – *.zip, 1MB). A proč právě Password Corral, když na freewarovém trhu jich jsou desítky? Otestoval jsem nejeden z nich a tady je výsledek.

V jednoduchosti je síla

Po stažení a rozbalení zazipovaného souboru nainstalujete program klasickým způsobem. Spustíte soubor Setup.exe a necháte se provést jednoduchým průvodcem. Používání programu je snadné a intuitivní. Při prvním spuštění je nutné se přihlásit jako nový uživatel – New User, kdy doplníte jméno a heslo s potvrzením, které budete při vstupu do svojí databáze hesel používat.

Před každým použitím programu doplníte své jméno a heslo, odkliknete Enter a můžete plnit trezor svými přihlašovacími jmény a hesly. Chcete-li přidat záznam, použijte Ctrl + N a pak již píšete. Description – název, Username – jméno a Password – heslo. Máte-li potřebu, můžete použít i poznámek v okně Comments. Potvrdíte Done nebo Enter pro zapsání záznamu do paměti. Při každém ukončení programu proběhne automatické zašifrování vašeho souboru (běžný *.txt) do nečitelné podoby.


Sdílejme ho s ostatními kolegy

Podstatným rozdílem, který odlišuje Password Corral od ostatních podobných produktů, je možnost používat ho ve více lidech, kdy každý se nejdříve přihlásí jako nový uživatel. Program mu pak vždy zpřístupní pouze jeho zašifrovanou databázi hesel. Této vlastnosti lze s výhodou použít právě na pracovištích, kde jeden počítač sdílí více uživatelů. Ve škole to jsou sborovna či knihovna, případně i počítačová učebna.


Jednou již uložená hesla jsou přenositelná

K nadstandardním funkcím Password Corralu patří import a export hesel a jejich přehledný tisk. Jednoduchá výměna hesel je výhodná zejména v situacích, kdy používáte souběžně počítač na pracovišti i doma. Při exportování hesel si můžete vybrat ze dvou variant: zašifrovaný, nebo prostý soubor *.txt.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.