Dana Rabiňáková Marek Mičienka: Oříšek pro občanku aneb Právo pro každý den

středa 20. února 2002 ·

Mezi hlavní problémy ve výuce občanské nauky a základů společenských věd na středních školách patří absence kvalitních učebnic a didaktických materiálů. Interaktivní učebnice Právo pro každého, která má základ ve vzdělávacím projektu Právo pro každý den, jsou ukázkou toho, jak by takové moderní materiály mohly vypadat.



Výuka „občanky“ v mnohém připomíná pohádku o Popelce. Stejně jako Popelka, i občanka byla po roce 1989 dlouhou dobu na okraji zájmu škol. Byla brána jako trpěný předmět, který neměl příliš velkou prestiž i vzhledem k jeho obsahu v minulých letech.

V souvislosti s diskusí kolem společné části maturitní zkoušky, jejíž součástí by měl být i občanský a společenskovědní základ, se situace mění. Začíná se více diskutovat o cílech tohoto předmětu a o jeho problémech. Popelka má jít na ples, ale nemá ty správné šaty, není úplně připravena na takovou změnu. Stejně tak občance, která je v diskusích o společné části maturitní zkoušky zvána na „maturitní ples“, ještě něco chybí.

Jak odhalilo šetření MIKROSONDA OSZ ( viz www.cermat.cz a tento článek) mezi hlavní problémy ve výuce občanské nauky a základů společenských věd na středních školách patří absence kvalitních učebnic a didaktických materiálů. Z podrobné analýzy odpovědí učitelů vyplývá, že jim chybí především takové učebnice, které by byly propojeny s každodenním životem a obsahovaly i didaktický aparát využívající nové interaktivní metody. Většina současných učebnic pro tento předmět je však spíše přehledem učiva, přehledem jednotlivých společenských věd a problémů, které řeší.


Projekt Právo pro každý den

Jedním z oříšků, který by mohl Popelce – občance pomoci, je projekt Právo pro každý den. Ten vznikl pod názvem Street Law ve Spojených státech v 70. letech. Postupně se rozšířil jako alternativní předmět do všech státních středních škol ve Washingtonu. V současné době je projekt realizován ve více než 30 zemích světa všech kontinentů, včetně zemí střední Evropy. V České republice je zaváděn od roku 1998, kde školicí program pro učitele ZŠ a ŠŠ nabízí občanské sdružení Partners Czech.

Právo pro každý den je interaktivní vzdělávání o zákonech, demokracii a lidských právech. Díky aktivnímu zapojení všech studentů rozvíjí nejen právní znalosti, ale zejména praktické dovednosti, jež jsou potřebné v osobním i profesionálním životě: řešení konfliktů, kritické myšlení, srozumitelný projev, samostatnost a schopnost nahlížet problémy z více úhlů.

Studenti o problémech diskutují, věnují se aktuálním společenským otázkám, učí se řešit spory a účastní se simulovaných soudních přelíčení a debatních soudů - jakýchsi „her na soud“. Sledují ale i reálné soudní případy, navštěvují soudní přelíčení a setkávají se s úředníky. Metodologie programu je interaktivní, takže studenti se na výuce sami aktivně podílejí. Učitelé programu pracují společně s právníky, studenty práv, soudci, policií, policejními referenty pro zločinnost mládeže, zákonodárci a dalšími odborníky z veřejnosti.


Učebnice Právo pro každého

Na základě těchto programů a zkušeností s jejich výukou vznikla učebnice Právo pro každého, která vyšla na konci minulého roku. Obsahuje nejen teoretické právní znalosti, ale i metodiku pro učitele a praktické pracovní listy pro studenty. Kniha je rozdělena do 6 kapitol, z nichž každá čerpá z jedné oblasti práva. Kapitola je pak dělena na lekce (v knize jich je celkem 46), jejichž délka se pohybuje od jedné do více vyučovacích hodin. Každá lekce má 2 části: listy pro učitele a pracovní listy pro studenty. Listy pro učitele obsahují návod, jak dané téma zadávat, najdete zde i správné odpovědi na kladené otázky a další doplňující informace.

Hlavním cílem je studenty co nejvíce „vtáhnout“; proto jsou významnou částí každé lekce příběhy zachycující problematickou situaci. Drtivá většina příběhů je přepsána přímo ze života tak, jak se staly mladým lidem. Na základě práce s příběhem se studenti učí nejen přímo aplikovat uvedené právní informace na vyřešení zápletky, ale mají možnost diskutovat v pracovních skupinách a později společně s učitelem i o dalších právních a společenských souvislostech případu.

Na základě těchto metod si pak může učitel sám připravovat vlastní lekce s tématy občanské nauky či základů společenských věd.

Další informace o projektu Právo pro každý den získáte na webových stránkách PARTNERS CZECH (www.pdc-cz.cz), e-mail: partners@pdc-cz.cz

Příloha ke stažení: Nepoctivý nálezce (ukázková lekce, formát pdf v archivu zip, 397 kB)

Dana Rabiňáková Marek Mičienka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.