Eric Karulas Milan Hausner: Zoo Tycoon - škola (počítačovou) hrou

středa 30. ledna 2002 ·

Pokud bych měl nějakou hru doporučit, pak tuto na prvním místě. A to nejen pro domácí oddech, ale vlastně i do školy. Celou biologii podle ní pochopitelně nenaučíte, ale přesto je škoda její vzdělávací potenciál nevyužít. Zkusím zde nastínit některé možnosti.



Když na České škole před časem vyšel článek (zde) o využití strategických počítačových her ve škole, ozvali se mnozí učitelé v tom dobrém i špatném. Počítačové hry se ale dnes přehlížet prostě nedají a rodiče i učitelé by měli hledat cesty k jejich pozitivnímu využití. Zmínil jsem se tehdy, že tzv. strategie možná najdou uplatnění v dějepise či vlastivědě, už mě ale nenapadlo, že se třeba budou moci uplatnit i v biologie. Ani zde asi nebudou přímo využitelné v běžné hodině (blokové učení předmětů je v českých školách zatím jen hudbou budoucnosti), ale rozhodně je můžeme využít v nejrůznějších přírodovědně zaměřených zájmových útvarech (kroužcích, seminářích…). Anebo aspoň vřele doporučit rodičům.

Na českém trhu se před Vánocemi objevila nová hra Zoo Tycoon (volně přeloženo jako Magnátem v zoo). Vychází z klasických strategických her výstavby města, nemocnice či jiného dalšího podniku (Sim City, Rollercoaster Tycoon, Hospital), tentokrát se však středem podnikání stala zvířata v zoologické zahradě.

Účelem tohoto článku však není vylíčit detailní strukturu celé hry, jako spíše upozornit na její velký vzdělávací potenciál. Jak to? Stručně řečeno, aby vaše zoologická zahrada prosperovala, je nutné znát alespoň minimum z biologie – prostředí, v němž zvířata žijí, jejich rozmnožování, požadavky na potravu apod. K tomu, abyste mohli své znalosti uplatnit, musíte najmout personál včetně veterinářů a uklízečů. Na vybraných pozemcích pak budujete klece pro zvířata i občerstvení pro návštěvníky Pokud nebudete správně postupovat, špatně to s vašimi chovanci dopadne - a vy jako ředitel skončíte na dlažbě. (Podrobný popis hry najdete na stránkách Microsoftu nebo specializovaných herních serverech, např. na této stránce Bonuswebu.cz nebo na tomto odskoku.)

Celé prostředí hry je samozřejmě v angličtině. Herním pokynům naštěstí porozumí i našinec s angličtinou sotva začínající. Na některých „pařanských“ webech je však k dispozici i neoficiální „čeština“ (cheat), kterou si můžete stáhnout. Překlad ale zrovna kvalitní není. Ty informace o zvířatech, které by měly jiný než čistě herní význam, zcela chybí. Z věty Tučňák není šťastný se toho o něm mnoho nenaučíte.

A právě zde se nabízí řada možností, jak v zájmových útvarech základní školy (či jinde) této „naučné díry“ využít k zajímavému učení. Vybudování webové „zoologické zahrady“ se všemi dostupnými zvířaty – s údaji o jejich přírodních podmínkách, biologii, požadavcích na ubikace a pochopitelně obrázky - není nic složitého a na mnohých školách se podobné projekty dělají docela běžně. Při propojení s hrou, jako je právě ZOO Tycoon, však zcela určitě stoupne jeho atraktivnost. Představte si, že žák staví výběh pro tygra. Stačí připomenout, že ke kočkovitých šelmám patří i rys. Pak už je jen krůček k tomu, aby vznikla webová „ubikace“ i pro naši kočkovitou šelmu. Nápaditosti učitele či vedoucího kroužku se meze nekladou.

Navíc se hra stále vyvíjí. Na její domovské stránce jsou dnes k dispozici i nová zvířata a vybavení zoo ke stažení, které její možnosti ještě dál rozšiřují. Opravdoví příznivci této hry by si neměli nechat ujít pracovní nástroj Animal Project Editor (ke stažení zde), který umožňuje tvořit nová zvířata i objekty do vaší zoologické zahrady. Že by zpestření pro kroužek mladých programátorů?

Ve světě trojrozměrných stříleček představuje nový produkt Microsoftu neotřelou pohodu při uspokojování životních potřeb krokodýla. Dětem je toto prostředí velmi blízké - našim žákům, kteří měli možnost hru vyzkoušet, se velmi zamlouvala. Stejně tak i učitelům.

Zoo Tycoon se stal fenoménem vánoc tohoto roku – stačí se podívat na stále narůstající počet webových stran příznivců této hry (odkaz na seznam). Pokud Microsoft dodrží svůj slib, že bude soubory aktualizovat (nová zvířata apod.), budou se možnosti propojení hry a jakéhokoli vzdělávacího prostředí jen rozšiřovat. Už teď se do zoologické zahrady třeba chystá i medvěd z baltimorské zoo.

Pokud bych měl dětem, učitelům a rodičům nějakou novou hru doporučit, pak tuto na prvním místě. Nikdo v ní totiž nikoho nekopá do břicha, byť tučňák se také nesnese s ledním medvědem.

Minimální konfigurace:
Pentium II 450, 128 MB RAM, 16 MB AGP 3D karta
Cena:
990 Kč

Eric Karulas Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.