Vít Šebor: Iniciativa učitelů informatiky hodlá ovlivňovat průběh SIPVZ

úterý 4. prosince 2001 ·

Již několikrát jsem dříve zaslechl, že by se učitelé měli semknout do organizace, která by po Ministerstvu školství požadovala průběžné informace o SIPVZ a nabídla spolupráci při řešení projektu. Takováto organizace před několika dny vznikla a připojit se k ní může každý, kdo má o SIPVZ zájem.

Již několikrát jsem dříve zaslechl, že by se učitelé měli semknout do organizace, která by po ministerstvu školství požadovala průběžné informace o SIPVZ a nabídla spolupráci při řešení projektu. Takováto organizace před několika dny vznikla a připojit se k ní může každý, kdo má o SIPVZ zájem.

Iniciativa byla založena 26. - 28. listopadu 2001 ve Zlenicích na setkání informatiků, ředitelů a správců školních sítí, které pravidelně organizuje distribuční firma Pachner. Podle svých mluvčích, kterými jsou Jaroslav Střeštík a Daniel Janata z První jazykové základní školy Horáčkova v Praze 4, se však pořádající společnost ani jiné organizace na vzniku nijak nepodílely a myšlenka iniciativy byla přijata zcela spontánně v průběhu semináře.

Stručně lze říci, že cílem tohoto zájmového sdružení je zastupovat ty pedagogy, kteří se o projekt aktivně zajímají a kterých se nejvíce dotýká. Důvody pro její vytvoření byly podle Daniela Janaty jak poslední sporné kroky MŠMT při hromadném nákupu softwaru (program PII) a školení učitelů (program PI), tak především chronický nedostatek informací na školách. Organizátoři požadují přímou komunikaci mezi příslušnými pracovníky MŠMT a zástupci iniciativy, kteří by pak získané aktuální informace dále rozesílali svým členům (tedy všem, kteří se svým podpisem připojí) a zároveň vytvořili zpětnou vazbu pro rozhodující úředníky MŠMT. V některých bodech dokonce požadují podíl na zásadních koncepčních rozhodnutích.

Cíle iniciativy jsou v úplnosti popsány na jejích webových stránkách http://www.horackova.cz/zlenice/.

Základní dokument byl po skončení semináře dopracován a rozeslán všem účastníkům, kteří byli současně vyzváni k jeho dalšímu šíření mezi svými kolegy. Podle Janaty bylo na setkání přítomno 222 pedagogů a v současné době organizátoři obdrželi první archy s 50 podpisy, většinu očekávají v následujících dnech. Soubor s podpisovými archy je od dneška ke stažení také na zmíněném webu a k dispozici je i e-mailová adresa zlenice@horackova.cz.

O založení iniciativy hodlají organizátoři informovat vrchního ředitele sekce SIPVZ Drahomíra Fránka a požádat jej o vyjádření a spolupráci. To by mělo proběhnout po 10. prosinci, kdy by podpisy alespoň původních signatářů měly být již shromážděny. Je otázkou, jak se vedení MŠMT k neformální organizaci postaví - tím spíše, když institucionalizaci do právnické osoby (např. občanského sdružení) organizátoři prozatím neplánují. Drahomíra Fránka se nám včera nepodařilo zastihnout, článek se ještě pokusíme doplnit o jeho vyjádření.

Zajímavé je, že Iniciativa učitelů informatiky je svojí plánovanou funkcí podobná Radě školských expertů, kterou pro své účely sestavil generální dodavatel (viz článek). Vzhledem k přednostnímu zacílení na komunikaci s MŠMT by radu mohla iniciativa vhodně doplňovat. Lze sice předpokládat, že MŠMT bude chtít (nebo by spíše mělo) školy informovat plošně bez prostřednictví třetí osoby, nicméně kvalitní zpětnou vazbu mu iniciativa může poskytnout. Zda se jí potřebný mandát podaří získat, závisí do značné míry na počtu učitelů, kteří ji podpoří.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.