Josef Duhajský: Fyzikální applety na internetu a jejich použití ve výuce

pondělí 10. prosince 2001 ·

Před třemi lety naše škola získala stálý přístup k internetu, což mě přimělo k tomu, abych se jej pokusil využít v hodinách fyziky, kterou u nás učím. Jednu z výborných možností, kterou Síť učiteli nabízí, bych tu rád popsal podrobněji.

Jde o pedagogické využití fyzikálních appletů, které jsou volně k dispozici na internetu. Co je to fyzikální applet? Stručně řečeno, je to jakýsi jednoduchý program, který umožňuje interaktivně znázornit nějaký fyzikální jev, děj, princip činnosti nějakého zařízení apod.

Na internetu je celá řada webových stránek, kde fyzikální applety najdete. O tom se můžete snadno přesvědčit, když na libovolném vyhledávači zadáte hledání podle klíčových slov: „java applets physics“. Protože jsem se v množství zdrojů poněkud ztrácel, sestavil jsem si vlastní odkazník fyzikálních appletů, které bych mohl používat v hodinách fyziky. Výsledek mého hledačského snažení jsem umístnil na svoje webové stránky http://www.gbl.cz/profesor/duhajsk/javapple.htm.

Srovnal jsem si applety podle témat a občas je musím aktualizovat, protože to, co bylo včera dostupné na nějaké adrese, dnes je jinde nebo již vůbec neexistuje. To asi znáte. Vybíral jsem tak, aby applety nebyly moc odborné a jejich ovládání bylo snadné.


Praktické použití

V počítačové učebně mám pro studenty k dispozici deset počítačů připojených na internet. Ve třídě s menším počtem žáků (cca 20, většinou někdo chybí) se během vyučovací hodiny všichni přesuneme z třídy, kde probíhá výuka normálně, do počítačové učebny. Ve třídě s větším počtem žáků (cca 30) nechám polovinu z nich v učebně, kde jsme zahájili výuku, a polovinu si odvedu do počítačové učebny. V úvodu vyučovací hodiny zadám samostatnou práci skupině, která zůstala sama v běžné třídě (řešení úloh z učebnice, samostudium apod.).

Na počítačích si studenti najdou výše uvedenou stránku (spustí prohlížeč - jako domovský máme nastaven web naší školy - přes stránky profesorů se dostanou na moje stránky do odkazníku appletů). Pak jim sdělím, na jaké odkazy se mají podívat a obvykle jim zadám i nějaký úkol související s konkrétními applety, které si mají prohlédnout. Za optimální dobu strávenou u počítačů tímto způsobem považuji dvacet minut, takže u početnější třídy dojde po dvaceti minutách k výměně skupin, a i když jsem v počítačové učebně s celou třídou, přesuneme se obvykle po dvaceti minutách zpět do normální třídy, kde pokračujeme s výukou jiným způsobem.

Četnost používání appletů s jednou třídou zhruba odpovídá počtu tematických celků v daném ročníku. Obvykle návštěvu nechám na závěr tématického celku, ale nemusí to tak být vždy.

Příklad: Probíráme skládání sil. Vysvětlíme si v normální učebně, o co jde, přesuneme se k počítačům, kde použijeme následující odkazy:

-Resultant of Forces (Addition of Vectors)
-Equilibrium of Three Forces
-River and Boat
-Reference Frames

A jdeme zase zpět do normální učebny.

Hlavní přínos těchto hodin vidím ve zpestření výuky. Applety díky své názornosti a interaktivitě umožňují studentům některé jevy lépe pochopit a pořád ještě platí, že počítač zvyšuje motivaci studentů, což platí obzvlášť pro ty mladší.

Na závěr bych vám chtěl ještě doporučit webovou stránku s applety, kterou považuji za jednu z nejhezčích a nejpoužitelnějších v běžných hodinách fyziky. Jedná se o Physics 2000 http://www.colorado.edu/physics/2000/index.pl.

Zkuste po načtení stránky kliknout vlevo nahoře na Applet Thubnails. Objeví se rozsáhlá nabídka appletů, která určitě zaujme nejen vás, ale i vaše žáky.

Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.