Ondřej Neumajer: U tabule: www.skolam.cz

pondělí 8. října 2001 ·

Školám.cz reprezentuje jiný významný model školského webu. Jeho základem je firemní prezentace a další komerční aktivity, vedle toho však provozovatel nabízí i rozsáhlý nekomerční obsah, v tomto případě především internetový časopis pro pedagogy - příznačně nazvaný Komenský.

Provozovatelem webu skolam.cz je dodavatel odborných učeben a zařízení škol, firma ŠKOLAB, spol. s r.o., Hradec Králové. Web je v provozu od konce ledna 2001 a je rozdělen do čtyř složek, o které se starají (abecedně) Mgr. Milan Jelínek, Naďa Kaprasová, Ing. Zdeněk Kotek a Luboš Novotný.

Web je financován z prostředků provozovatele a motivem jeho vzniku byla snaha o komplexní internetovou nabídku odborných učeben a jejích částí. Pro zvýšení zájmu je web rozšířen o Profi-magazín, internetové noviny Komenský a Elektronický obchod. Návštěvnost dosahuje kolem 25 sessions denně.

Na otázky za autorský tým odpovídal Dr. Zdeněk Straka – ředitel fy Školab a Mgr. Milan Jelínek – manažer webu skolam.cz.


Cílová skupina

A: Školab, Profi-magazínE-shop je určen potenciálním zájemcům o instalaci odborných učeben, tedy managementu základních a středních škol.
Komenský je polemickým fórem pro pedagogy základních a středních škol.
ČŠ: Web je rozdělen na čtyři části a každá z nich může být zajímavá pro jinou skupinu čtenářů. Při troše generalizace lze říci, že na stránkách si najde své vedení škol, učitelé (zejména odborných předmětů) a školní hospodářky.


Obsah
A: Za nejzajímavější část pokládáme Školab – katalogovou virtuální prezentaci odborných učeben.
ČŠ: Internetové noviny Komenský jsou aktualizovány jednou týdně a obsahují velké množství zajímavých článků, především subjektivních komentářů k aktuálnímu dění v českém školství. Zásadní problém spatřuji ve faktu, že většina z nich je nepodepsána, což návštěvníka jistě zaskočí. Po přečtení více komentářů je navíc patrné, že se jedná o pohled na školství z jednoho zorného úhlu, tedy bez potřebné názorové pestrosti.
Sekce Školabu je prezentací výrobce odborných učeben. Velmi užitečné mohou být reference a fotografie z již realizovaných zakázek nebo 3D modely učeben.
Profi-magazín je výborným nápadem a mnoho ředitelů a odborných učitelů, kteří stojí před úkolem vybudování odborné pracovny, zde může nalézt důležité rady, jak se vyhnout zbytečným problémům. Jedná se vlastně o „metodiku budování a rekonstrukcí odborných učeben“.
V poslední sekci E-shop je možné zakoupit velké množství školského sortimentu přímo přes internet. Motivem takového nákupu bývá nižší cena, kterou se virtuální obchody zpravidla snaží nalákat zákazníky. Celkovou výhodnost ale již musíte posoudit sami individuálním srovnáním.


Design a navigace
A: Se stávající grafickou podobou webu jsme spokojeni, domníváme se, že je pro uživatele přehledná, nicméně do konce roku spustíme verzi s nejen designovými změnami - zpřehledníme strukturu, zpříjemníme ovládání, zrychlíme a usnadníme přístup a dodáme další technologické prvky dynamického webu.
ČŠ: Web je optimalizován pro IE4 v rozlišení 800×600, což působí jisté problémy uživatelům jiných prohlížečů. Jedná se o značně rozsáhlý web rozdělený do čtyř sekcí, které na sebe různě odkazují. Navigace by mohla být považována za intuitivní, kdyby však byla na všech stránkách shodná. Návštěvník, který není dobře seznámen s celkovou strukturou webu, se dle mého názoru může velmi jednoduše ztratit. Díky použitému způsobu layoutu (pomocí tabulek –TABLE) se některé stránky nezobrazují postupně, ale až v okamžiku, kdy jsou kompletně načteny, což samozřejmě čtenáře zdržuje.


Příbuzné stránky
A: Ohledně skolam.cz vzory či konkurenční pandány nemáme a nevíme o jiném webu, který by měl tak širokou sortimentní nabídku a takovou internetovou prezentaci, jakou disponujeme my. Ohledně Komenského je naším vzorem Česká škola.
ČŠ: Firemních stránek prezentujících nejrůznější výrobky pro školství je velké množství, i když skolam.cz většinu z nich opravdu převyšuje. Avšak webů, které navíc přidávají i hodnotné nekomerční informace, existuje jen několik, např. http://www.dts.cz nebo http://www.skoly-kurzy.cz.


Celkové zhodnocení
A: S prezentací sortimentu Školabu na webu skolam.cz jsme spokojeni, přesto ji nadále obohacujeme. Víme, že Komenský, který je až na výjimky dílem jediného tvůrce, postrádá praktické rady pro pedagogy, více názorů od učitelů ve školách a fundovaná, hloubková pojednání od erudovaných odborníků. Autorská účast externistů je ojedinělá. V tomto směru vyvíjíme úsilí ke zlepšení. ČŠ: Stránky jsou vzorným příkladem, jakým směrem by se firmy, které to myslí vážně se spoluprácí se zákazníkem (v tomto případě školou) mohly ubírat. Pevně doufám, že se vynaložené úsilí autorům nějakým způsobem vrátí a že se s novinkami na stránkách skolam.cz budeme setkávat i v budoucnosti.



Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.