Milan Hausner: Soumrak výukových multimédií na Invexu 2001

pondělí 22. října 2001 ·

Do Brna se v polovině října sjíždějí odborníci z celé střední Evropy, mladí lovci prospektů a letos i mnoho učitelů, aby se na výstavišti seznámili s tím, co je nového ve světě za počítačovou klávesnicí. Nevím jak oni, ale já odjížděl rozpačitý.

Po několika hodinách úmorného prodírání davem lovců propisek jsem se utvrdil, že charakter Invexu se pomalu a jistě mění - ze seriozní výstavy světového významu se stává jakýsi lokální počítačový jarmark. Jarmark, který ztrácí pro poučeného uživatele význam, což jen částečně kompenzuje stále bohatší doprovodný program nejrůznějších konferencí.

Zato firem povážlivě prořídlo. Projdete-li si katalog na www.invex.cz, budete vidět, jak slaboučká účast letos byla. Zvláště v oblasti multimediálních výukových aplikací, které jsou ve středu mého zájmu. Bezpochyby na tom má velký podíl internet, který významnou část funkcí veletrhu přebírá, ale příčinou je i slábnoucí zájem o výukové programy. V zoufalé snaze najít alespoň staré známé jsem musel pečlivě pátrat mezi roztodivnými doplňky a hrami, abych sem tam nějaký výukový produkt objevil. Padl na mne splín. Před pouhými pěti lety měl výukový software dokonce svůj pavilon. Bylo to období, kdy se na multimediální CD-ROM hledělo jako na médium budoucnosti, které bude do škol vnášet efektivnější nebo alespoň atraktivnější způsob vzdělávání.

Na současném českém trhu zůstalo jen několik vydavatelství a mnohé z nich se na veletrhu ani neobjevily. BSP Multimedia, Jimaz, CFC, Silcom a další prostě nepostavily své stánky. Ze stálic tu svítily jen Langmaster společně s Diderotem, pak tu byla Grada, Lingea, Zebra systems a Pachner s maličkým stánkem. Zato Terasoft se snažil víc než dost. Jeho téměř striktní orientace na výukový software mu získala mezi zákazníky poměrně výsadní postavení. Skutečným mágem současné doby ale zůstává SGP Systems Bohumíra Soukupa, který všem ukazuje, čeho lze dosáhnout, když se jde pevně vytyčenou cestou a neuhýbá se vlevo ani vpravo. Konference Tvořivá informatika 2001, ale především finále soutěže v programování Baltík + Baltazar 2001 byly prostě jahodou na dortu. Já sice v těchto programech nenaprogramuji doslova ani krok, ale to jen vinou mé hlavy….

Abych ale nezapomněl, přece jen se objevilo několik produktů, o kterých se sluší zmínit. Mezi ně patří novinka LANGmaster Tangram – kvalitní kurz němčiny pro začátečníky, který potěší tím spíš, že programů pro výuku angličtiny je na trhu přehršel, ale dobrých němčinářských produktů velmi málo. Grada připravila novou verzi výukového programu Excel 2002 a dále pak Drogy – smrtelné nebezpečí. Firma BSP Multimedia prostřednictvím svých partnerů pak nový disk z řady Věda hrou.

Hry moc rád nemám, ale v závěru jsem si docela s chutí zašel do stánku Microsoftu, kde se předváděla nová strategická hra ZOO Tycon - pravděpodobně jeden z mála herních titulů, který přitáhl pozornost dětí navzdory tomu, že se v něm nestřílí. Jenže postavit výběh pro lva také není jednoduché …

Konferencí však bylo na veletrhu víc než dost. Středeční ICT Fórum 2001 patrně otevřelo novou etapu SIPVZ (viz samostatný článek). Velkým překvapením byla i skutečnost, že MŠMT poprvé v dějinách postavilo vlastní stánek a snažilo se učitele (také téměř poprvé) komplexněji informovat o přípravě projektu. Totéž lze říct o sousedícím stánku Autocontu. Navzdory některým nejasnostem je nutno konstatovat, že jde o krok nevídaný a chvályhodný. SIPVZ bylo hlavním tématem také učitelské konference Comenius. Konference Mění ICT politiku a společnost? s hlavními řečníky Václavem Klausem a Vladimírem Špidlou zase ukázala, jak hluboké jsou rozpory mezi politickými stranami (programově i lidsky) z hlediska chápání ICT. přesvědčit se o tom můžete v článku s charakteristickým titulkem Špidla: Kvůli ICT se rozpadají rodiny.

Letošní Invex určitě předznamenal novou etapu v jeho vývoji. Jaký bude další ročník právě v oblasti multimédií a výukového softwaru? Musím se nechat překvapit. Leč můj dojem stahujících se mračen mi po letošním ročníku nikdo na dlouhou dobu nevyvrátí.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.