Řešení obecného trojúhelníku 1.0

úterý 18. září 2001 ·

Zaměření : Program kompletně řeší obecný trojúhelník.
OS a HW nároky : MS Windows 95 a vyšší. Na disku vyžaduje 0,1 MB.
Autor a rok vzniku : Petr Brant, 2000
Licence : freeware
Velikost : 0,1
Jazyk : česky

Tento jednoduchý program dokáže řešit úlohy na téma obecného trojúhelníku. Uživatel jednoduše zvolí strany či úhly trojúhelníka, které zná. Program mu řekne, podle které věty je trojúhelník zadaný a zeptá se na velikosti stran a úhlů. Dopočítá zbývající strany a úhly a dokonce navrhne vyrýsování trojúhelníku na obrazovku. Program řeší trojúhelník zadaný podle jedné z vět sss, usu, sus, Ssu. Počítá nejen strany a úhly, ale také všechny výšky a těžnice, obvod, obsah a poloměr kružnice opsané a vepsané.

Je škoda, že program ještě neumí zobrazit postup, pomocí kterého kompletně vyřeší trojúhelník. Programu by tak bylo možno využít nejen ke kontrole řešených příkladů, ale i k výuce řešení obecného trojúhelníka. Jako mírný nedostatek se mi taky jeví skutečnost, že program nevyřeší zadání, která neodpovídají přímo větám sss, usu, sus, Ssu, ale jdou na ně lehce převést (např. strana, přilehlý úhel a protilehlý úhel). Jinak je ovšem ovládání programu uživatelsky velmi přívětivé a program by se mohl stát žákům velmi užitečnou pomůckou při řešení obecného trojúhelníka.

Program se neinstaluje, je distribuován v archívu zip. Dokumentace ani nápověda nejsou součástí programu, ale jeho ovládání je tak jednoduché, že uživateli nechybí.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.