redakce ČTK: Studenti jdou na internet dříve než do knihoven

středa 12. září 2001 ·

Dnešní američtí školáci začínají rešerše pro domácí úkoly a školní práce v databázích přístupných na internetu. Teprve jako druhou možnost používají knihovny. Většina žáků a studentů také udává, že jim internet pomáhá při učení.

Zjistil to průzkum, který provedl americký výzkumný ústav Pew Internet a jehož výsledky zveřejnila irská internetová výzkumná společnost NUA. Tyto závěry jsou podpořeny jiným výzkumem, který byl proveden v Británii a podle něhož má většina britských dětí dnes již přístup na internet. Ve věkové skupině sedm až 16 let jsou to tři čtvrtiny dětí. Ve Spojených státech jsou to podle Úřadu pro sčítání lidu čtyři z pěti dětí a 98  % amerických škol má k internetu připojení.

Podle zmíněného britského průzkumu devět z deseti uživatelů mezi sedmým a 16. rokem věku udává, že internet jim pomáhá při učení, tedy především v hledání infornací pro domácí práce, ale skoro třetina ho využívá také při přípravě na zkoušky. Pokud americké děti dostanou samostatnou práci, jen čtvrtina z nich zamíří do knihovny dříve než k počítači.

Zajímavá jsou i další data ze společného výzkumu agentur Pew Internet a American Life Project. Rodiče 93  % rodičů amerických žáků věří, že internet pomáhá dětem učit se nové věci, 87  % z nich věří, že internet pomáhá dětem s jejich školními úkoly a jen 6  % celosvětovou síť pokládá za špatnou věc. 28  % rodičů navíc používá email ke komunikaci s jinými rodiči spolužáků.

Také učitelé mají k internetu téměř bezvýhradně kladný přístup: 96  % amerických učitelů chápe znalost užívání internetu jako „základní komunikační dovednost“, přestože jeho používání může vést k podvádění ve škole. A podle agentury Pew Internet také 18  % studentů (ve věku 12 – 17 let) přiznalo, že zná někoho, kdo podvádí. Podle této agentury navíc děti, které jsou v hledání na internetu zběhlejší, více k podvádění inklinují.

Jak britské, tak americké výzkumy ukazují, že u dětí nejsou při přístupu na internet velké rozdíly právě díky připojení ve školách. Pokud by se však počítal jen přístup z domova, jsou na tom v USA bílé děti lépe než jejich barevní kamarádi a děti bohatých rodičů lépe než děti z chudších rodin. Zmíněná data Úřadu pro sčítání lidu ukázala, že u bílých dětí a dětí asijského původu je dvakrát vyšší pravděpodobnost, že mají doma přístup k internetu, než u dětí černých nebo hispánského původu. Skoro 80 procent domácností s příjmem nad 75.000 dolarů ročně má v USA přístup k internetu, zatímco u domácností s příjmem pod 25.000 je to pětina.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.