Vincent Belej: Rozum do kapsy

pátek 3. srpna 2001 ·

Knihu Rozum do kapsy si určitě vybaví mnoho čtenářů, kteří na ní takříkajíc vyrostli. Populární encyklopedie však chce jít s dobou a byla nakladatelstvím Albatros nedávno vydána i ve zdařilé multimediální formě na stříbrném disku.

Tato publikace byla a je jakousi příruční „encyklopedií“ pro malé i velké čtenáře. Poté, co už nemusí být také ideologicky osvětová, získala více prostoru pro další informace, takže je schopna vám poskytnout všechny základní informace o okolním světě. Prohlubovat ty stávající by nemělo smysl – k tomu slouží jiné knihy.

CD-ROM tak přináší stručné informace z následujících oborů: Architektura, Astronomie a kosmonautika, Dějepis, Hudba, Chemie, Literatura, Matematika a fyzika, Náboženství, Přírodopis, Výtvarné umění a Zeměpis.

Velkou výhodou cédéčka je, že nevyžaduje instalaci. Po vložení do mechaniky na vás hned vyskočí úvodní menu (Lego, Dům, Rozum, Kvíz, Info). Rozum vás zavede k hledaným informacím nejrychleji. Je to totiž encyklopedickým rejstříkem s nabídkou vyhledávání. Těm, kteří si u multimédií vychutnávají také grafické provedení, bude vyhovovat Faustův Dům. V jeho opuštěných kabinetech najdete jak rubriky Rozumu, tak Kvíz s 365 otázkami a další překvapení. Případně si můžete zahrát hru Lego Bionicle.

Rozum do kapsy je dobře zpracovaný CD-ROM, který se ctí dostává svému cíli (poučit i pobavit). Oproti třeba takovému Diderotovi. Plný počet hvězdiček tak nedostane jen kvůli formálním nedostatkům: nevyváženost délky hesel, slova nalezená vyhledávačem se nezvýrazní, při používání kolečka myši okno občas spadne a 230 MB volného místa na disku vyloženě volá po zařazení více fotografií.

Uvedených výtek se však nelekejte. Cédéčko budete jistě rádi používat dlouhá léta (i díky aktualizacím na http://www.albatros.cz/) ke spokojenosti své i vašich dětí.

Cena: 999 Kč


Vyšlo v časopise Computer.

Vincent Belej

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.