Pavel Nygrýn: Programátor Petr

čtvrtek 9. srpna 2001 ·

Budoucí programátor (kterému je sotva -náct let) se zoufale snaží rozhodnout, kterým jazykem začít. Céčko je příliš složité, Pascal je sice k výuce vhodný, ale je přece jen anglicky, a tak to jde pořád dokola. Bezpochyby dobrou variantou je vizuální programování v Petrovi, jehož nová verze 2.00 umožňuje i tvorbu 3D grafiky.

Pro zelenáče

Dalo by se říct, že k programování v Petrovi nepotřebujete znát žádný programovací jazyk. Pomocí myši a přehledných grafických nabídek totiž sestavíte schéma programu zcela intuitivně. K programování pak stačí málo – vědět, co je to program, co proměnná, co příkaz. A pak už můžete tahat, čas od času něco vyplnit a výsledkem bude zcela funkční program pro Windows.

Styl programování, který si takto osvojíte, je ideálním základem pro jakýkoliv další jazyk (pochopitelně mluvíme o imperativním programování). V další fázi svého programátorského vývoje se tak jenom naučíte, že „platí-li, že“ se pascalsky a céčkovsky řekne „IF“ a je z vás (s trochou nadsázky) programátor.


Odkud a kam

Se zadáváním příkazů byste dlouho nevystačili. Přece jen je už jiná doba, která si žádá složitější programy, než je pouhý výpočet faktoriálu. Doba si žádá grafiku, hudbu a animace. I tohle Petr umí. Pro nejmladší programátory je připraven králíček Petřík a jeho kamarádka Lucka, kteří budou poslušně hupkat po obrazovce podle vašich pokynů (pro pamětníky je to notně vylepšená želvička nebo robot Karel). Zábava začíná hned za rohem.

Zkušenější programátoři mohou pomocí multimediálních prostředků vytvářet i značně složité aplikace a hry (od logických až třeba po klasické plošinovky). Vše se hýbe, vše zvučí a programy rozhodně netrpí nedostatkem rychlosti. Je libo vytvořit si vlastní „Doomovku“ nebo letecký simulátor? S trochou snahy, programátorského umu a Peterem není nic nemožné. Verze 2 umí totiž i 3D grafiku pomocí DirectX. Přehrávat hudbu umíte už z minula, zvuky výbuchů máte také po ruce, dokonce i vhodné textury pro vás autoři tohoto programu připravili předem.

Do škol!

Už dávno se ví, že správný programátor by měl s přípravou na svou profesi začít co nejdřív. Za námi jsou doby, kdy se začínalo na péemdéčku s Basicem. Ten měl alespoň jednu výhodu: byl tak jednoduchý, že první program jste mohli vytvořit téměř okamžitě. Pro výuku programování je ale potřeba jazyk, který je nejen jednoduchý a srozumitelný, ale vytváří i správné programátorské návyky a pokud možno nedovolí uživateli udělat zbytečné chyby. Tohle vše Petr splňuje a v nové verzi navíc nabízí možnost vytvářet téměř vše, co vás napadne. Ve spojení s příjemnou cenou je tak jednoznačným kandidátem pro výuku programování u těch nejmenších.


Vydal: Gemtree Software, Rožnov pod Radhoštěm
Cena: 210 Kč vč. DPH (pro učitele) – 4 189 Kč vč. DPH (verze Professional)
Doporučená konfigurace: CD-ROM mechanika, MS Windows 95, NT 3.5 a vyšší, 10 MB diskového prostoru, procesor 486 a lepší, pro plné využití grafický akcelerátor a zvuková karta

Další informace včetně demoverze naleznete na http://www.gemtree.cz/


Vyšlo v časopise Computer.

Pavel Nygrýn

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.