Jan Marintz: Třináctý týden: Medaile ke svátku učitelů, ale peněz je prý stále málo

pondělí 2. dubna 2001 ·

Vlastně se nic zvláštního nestalo. Tedy pokud poměřujeme důležitost událostí tím, zda se zrodily v parlamentu či jiných státoprávních orgánech. (Alespoň že ty medaile ke svátku učitelů se rozdaly!) Na druhou stranu jsme se třeba dověděli, jak dokážou být naše děti brutální… Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Když jsem nemohl nijak prospět českému národu, usmyslil jsem si, že jej budu alespoň poučovat. Tuhle Haškovu strategii zvolil hned v pondělí premiér, který dospěl k závěru, že výročí narozenin učitele národů oslaví nejlépe tím, když navštíví ministerstvo školství. "Za ty dva roky se školství dostalo ze 60 na 80 miliard. Škoda, že to někteří oponenti nevědí," konstatoval Zeman. Škoda, podotýkáme my, že pan premiér neví, že platy učitelů jsou stále pod celostátním průměrem. Premiér předchozím vládám rovněž vyčetl, že na rozdíl od socdemáků nezpracovaly ani jediný koncepční dokument týkající se resortu školství. Není však pochyb o tom, že i další vlády přijdou se státní politikou všeho možného. Například saúdskoarabské úřady to vzaly z gruntu a rozpoutaly téhož dne ve všech školách tažení proti Pokemonům.
  • Po přednášce premiéra pak ministr školství udělil s dvoudenním předstihem 15 šťastlivcům stříbrné a bronzové medaile ke Dni učitelů za významnou pedagogickou činnost, ale i za příkladné jednání ve snaze zabránit neznámému pachateli v krádeži v budově Základní školy v Benátkách nad Jizerou.
  • Medaile poněkud jiného typu udělila téhož dne policie třináctiletému školákovi z Jáchymova, který nožem ohrožoval své spolužáky. Podobným způsobem vstoupil do soutěže čtrnáctiletý chlapec z Dobřichovic, který musel několik měsíců snášet šikanování a tak pobodal svého spolužáka. Další dva školáci ze Stříbra pak mučili tři dvanáctileté kamarády rozpálenou lžící. Aby tomu všemu nebyl ještě konec, tak při požáru internátu v jižní Keni zahynulo 58 žáků.
  • Odpoledne členové sněmovního výboru pro vědu a vzdělání poněkud rozpačitě ocenili práci předsedy Akademie věd Rudolfa Zahradníka, s výjimkou poslance Tollnera, který nemá rád stejně tak akademiky jako osoby s jinou sexuální orientací.
  • Vysokoškolští studenti sepsali petici proti poplatkům, které od února zavedla univerzita v Ostravě. Také sociálnědemokratické ženy říkají "ne" a táhnou do boje proti školnému s peticí. V dubnu prý vyjdou do ulic v čele s říznou předsedkyní Janou Volfovou.
  • V úterý byla v Praze zahájena čtyřdenní výstava pražského školství Schola Pragensis 2001. Kdo tam zabloudil, cítil se najednou daleko chytřejší, protože výstava nesla název Labyrint moudrosti.
  • Zástupci předních počítačových firem podpořili myšlenku generálního dodavatele počítačů školám v rámci státní informační politiky ve vzdělávání. Mátysvatáprostoto, proč by také nepodporovali, že? V Kamýku nad Vltavou ale nevěří na holuby na střeše a s pomocí obce a sponzorů si pořídili dotykový počítač pro speciální třídu při základní škole pro těžce postižené. Zato prý školy Karlovarského kraje méně využívají internet než v ostatních krajích. Vyplývá to z průzkumu, který na základních a středních školách uskutečnili organizátoři projektu Planeta Internetu. V Karlovarském kraji prý dvě třetiny pedagogů ani netuší, jakým způsobem a zda vůbec je jejich škola připojena k internetu.
  • Ve středu skončil příjem přihlášek k přijímací zkouškám na vysoké školy „nanečisto“, které každoročně organizuje společnost Scio. Placené testy z 10 předmětů se uskuteční na 11 místech republiky 5., 6. a 8. května. Některé fakulty v Brně, Zlíně a Hradci Králové si zase zahrávají, protože prý budou výsledky národních srovnávacích zkoušek respektovat v přijímacím řízení.
  • Den učitelů proběhl klidně jako v celku nepotřebný a zapomenutý svátek, protože není ani v kalendáři. Na mnoha školních tabulích se totiž objevily nápisy: Dnes je svátek váš, nezkoušejte nás. Učitele zjihli a na výročí narození Jana Ámose Komenského se vyučovalo v uvolněnější atmosféře. Trochu víc se slavilo jen v Bruselu a v Brně. Evropská komise přijala akční plán na podporu využívání internetu a moderních technologií ve školství a brněnský magistrát ocenil sedm učitelů titulem "Učitel roku 2001".
  • Ve čtvrtek se sešla Rada pro vzdělávací politiku na svém zasedání a konstatovala, že považuje přijetí nového školského zákona za nezbytné pro další rozvoj regionálního školství. Rada poslala apelaci do Poslanecké sněmovny, aby návrh zákona byl projednán tak, aby mohl nabýt účinnosti v předpokládaném termínu. Poněkud jiného názoru jsou soukromé školy, které se sešly téhož dne v Mladé Boleslavi na mezinárodní kongresu soukromých škol, které návrh zákona považují za nový dekret o postupném znárodnění soukromých škol. Vládní návrh zákona o ústavní výchově dětí, který konzervuje dosavadní stav, zejména roztříštěnost ústavní výchovy, by naopak podle ředitelky nadace Naše dítě Zuzany Baudyšové měli poslanci vrátit vládě k přepracování. Paní ředitelce se nelíbí ustanovení potvrzující existenci samotek v diagnostických ústavech a není patrně v tomto státě sama.
  • „Do Ruska nejezděte, protože studium češtiny tam není perspektivní obor,“ říkají studenti bohemistiky na Moskevské státní univerzitě. Do Venezuely také ne, říkáme zase my, protože tam studenti a zaměstnanci s úspěchem vyplenili univerzitu v Caracasu a pokusili se obsadit rektorát. Málo klidu bylo stejně tak ve Španělsku, kde v 60 městech studenti demonstrovali proti chystané reformě školství.
  • Krásně ovšem muselo v pátek v Brně, kde soutěžilo 47 studentek o titul Miss gymnázium, Miss Prima Foto a Miss Sympatie. Finalistky změřily své síly na promenádě v plavkách a ve volné konverzaci s moderátorem. Mimořádnou inteligenci však projevil i ministr bez portfeje Karel Březina, když při návštěvě Olomouce překvapivě oznámil, že zavádění počítačů do škol má zpoždění. Ale on určitě nemá tak krásné nohy.
  • Neděle byla slavnostním okamžikem na Liberecku, Karlovarsku, Plzeňsku a ve středočeském kraji, kde zastupitelé převzali zřizovatelské funkce od všech škol. Liberecký kraj prý bude mít potíže s provozem škol, a Karlovarský kraj křičí: „Nemáme peníze na školy.“ Ministerstvo školství ovšem tvrdí opak. Čert aby se v tom vyznal. Správně na to jdou ve Vlašimi, kde zastupitelé vyřeší nevyhovující finanční situaci místních škol prodejem jedné základní školy státu za 48 miliónů korun. Prodají ji zase nazpátek státu a mají vystaráno. Eduard Zeman raději jede do Paříže na mezinárodní konferenci o celoživotním vzdělávání. Tam na něj nikdo hulákat nebude. Tam mají totiž vychování.

Tak takový byl tedy třináctý týden v našem a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.