Jan Marintz: Sedmnáctý týden: Začíná majáles a končí vojenské školství

pondělí 30. dubna 2001 ·

Kromě prohlášení ministerstva obrany o záměru zrušit takřka všechny vojenské školy patřila k trhákům minulého týdne i žaloba a stížnost Olomouckého kraje na postup MŠMT. Žáky základních škol ale mnohem více zajímaly přijímací zkoušky … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Více než napínavým začátkem týdne se stalo jako každým rokem pondělní dubnové ráno, kdy většina uchazečů o středoškolské studium rozechvěle zasedla k přijímacím zkouškám ve všech českých středních školách. Na středních školách již nyní studuje nejvíc žáků za posledních pět let.

  • V Polsku policie dopadla učitelku z obce Czarna Bialostocka, která z podivných důvodů zabila žáka čtvrté třídy. Zato okresní úředníci v Olomouci jsou v pohodě a ani je příliš nevzrušilo, že ze základní školy někdo odvedl žáka první třídy, kterého pak sexuálně zneužil. Protože policie vyhlásila na případ informační embargo, žili ředitelé ostatních škol tři dny v bláhové představě, v jakém že to žijí bezpečném městě. Až poté byli před nebezpečím varováni .

  • Embargo jiného typu vyhlásila pro změnu Asociace základního školství, které se nelíbí způsob zavádění počítačů do škol v rámci pompézně vyhlášené Státní informační politiky ve vzdělávání. Asociace navrhuje zastavit soutěž na monopolního generálního dodavatele počítačových technologií, protože tento způsob je podle ní neprůhledný a dokonce ohrožuje funkčnost současného vybavení škol. Zazněl ne zrovna hloupý nápad, aby se tendr na jediného dodavatele výpočetní techniky zrušil a peníze z projektu byly přiděleny školám prostřednictvím jejich zřizovatelů.

  • Podle francouzského ministra školství Jacka Langa se má na školách ve Francii posílit postavení regionálních jazyků. Ale co my tady s bretonštinou, baskičtinou a katalánštinou, u nás budou naopak posíleny světové jazyky. V úterý totiž ministerstvo školství představilo nový Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání, podle něhož se žáci budou učit od roku 2004 více angličtinu a němčinu, budou-li však na to peníze a dostatek kvalifikovaných učitelů.

  • Akademický senát Ostravské univerzity kapituloval a pod tlakem bouřících se vysokoškoláků zrušil téhož dne administrativní poplatky, které dříve uvalil děkanát místní alma mater na všechna akademická potvrzení, štemply a berany. Všem se ulevilo a studentské peněženky prý otěhotněly.

  • Ve středu se před Masarykovou univerzitou v Brně uskutečnila další petiční akce proti školnému. Pod petici připojilo svůj podpis dalších 120 lidí, což je tedy síla! Z Prahy pak petiční akci podpořil sám ministr vnitra Stanislav Gross, který na tiskové konferenci vyhlásil, že ČSSD bude bránit školnému všemi dostupnými prostředky. Zato Komunistická strana Čech a Moravy se nějak proměňuje a tlačí se nám doprava, protože ve středu diskusi o finanční účasti studentů na svém vzdělání, které prý má charakter osobní investice. Podle KSČM by prý nešlo o klasické školné, ale o formu srážek ze mzdy v budoucím zaměstnání. Čert aby se v tom vyznal, kde je dnes vlevo a kde vpravo.

  • Některým poslancům se zase ve středu nelíbilo, že studentům Karlovy univerzity přednášejí extremisté. V rámci semináře o typologii politického extremismu totiž budoucím politologům na akademické půdě přednášela "skinheadská esa" jako je Filip Vávra z Národního odporu Praha a Jan Skácel z Vlastenecké fronty. Aby to nebylo zase tak jednotvárné, alternoval je zástupce českého anarchismu Jakub Polák. Děkan pražské filozofie Petr Kolář ale studentům poučné přednášky zatrhnul a teď prý jsou na řadě jen akademici, kteří mají dlouholeté zkušenosti s extrémismem a členstvím v KSČ.

  • Od čtvrtka do soboty probíhaly v Plzni majálesové slavnosti. Volil se král majálesu a po městě hrály rockové kapely. „A to je teprve duben! Jaký pak bude máj?“, řekla prý slečna Lotty, která prý nyní hraje střídavě se skupinami Bloody Mary a Illegal Band. „Ja, diese Majales! Odjakživa tu byly každého roku. Es ist ihr Vorrecht!“ Podobné slavnosti nyní čekají i další města.

  • Čtvrtek byl také šťastným dnem pro paní učitelku Jarmilu Vocáskovou z Náchoda, které Nejvyšší soud zrušil dřívější rozsudek odnětí svobody na 18 měsíců za distribuci pervitinu místním školákům. Na paní učitelku čeká sladká svoboda, zatímco na soudce krajského soudu v Hradci Králové kárný senát za procesní pochybení.

  • Ještě hůře na jsou tom v Americe. Z  ankety Národního institutu zdraví dětí vyplynulo, že každý šestý americký školák je šikanován nebo je mu vyhrožováno.

  • Šikanovat se však rozhodně nenechá olomoucký hejtman, který ve čtvrtek rozhodl podat žalobu a ústavní stížnost proti ministerstvu školství, protože prý omezuje kraje v nakládání se školním majetkem a porušuje tak zákon, protože kraje musejí žádat dokonce i o souhlas s pronájmem tělocvičen či učeben. K nesouhlasu s postupem ministerstva se v pátek přidaly i další kraje, i když žalobu zatím podávat nehodlají.

  • V centrále NATO doposud ani netuší, že Česko po mnoha staletích konečně spěje k vysněnému míru. V pátek se totiž provalilo, že armáda hodlá zrušit své vysoké i střední školy, protože ročně pohltí až dvě miliardy korun a připraví jen 500 vojáků. Učí tam prý profesoři, kteří nebyli nikdy v bojovém útvaru a vědecké hodnosti získali na kulometech a kanónech. Odborné vojenské předměty budou učit na běžných vysokých školách velitelé, kteří uspěli ve válečných konfliktech. To tedy nevím, kdo bude potom milität předměty přednášet, když posledním úspěšným velitelem ve válečném konfliktu byl Jan Žižka z Trocnova. Ostatně, s ministerstvem obrany z pochopitelných důvodů nesouhlasí nejen zástupci samotných škol , ale také většina poslanců.


Tak takový byl sedmnáctý týden v našem a světovém školství. A je tu konečně Máj, lásky čas! Viléme, Jarmilo, Eduarde! Někteří pražští školáci mají od pondělka dva dny volna, se kterými na počátku školního roku ani ve snu nepočítali. Mnozí ředitelé škol totiž využili své pravomoci a udělili žákům před květnovými státními svátky ředitelské volno. Učitelé však budou pracovat. Jak jinak, že?

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.