Miloslav Fuček: Bezpečnost dětí na internetu

úterý 27. února 2001 ·

Co vlastně dětem na internetu hrozí? Přímo po „síti“ jim asi těžko někdo může výrazněji uškodit. Hlavní riziko jistě hrozí, když se dítě na internetu seznámí s neznámým člověkem a poté se s ním setká v realitě. Proto existují zásady, podle nichž by se děti měly chovat.

Nedomnívám se, že pedofilní hysterie, která k nám přichází ze Západu, je oprávněná. Rizika tu jistě jsou, ale ne zdaleka tak velká, jak se mnohdy uvádí. Pracuji bezmála dvacet let jako vedoucí různých dětských oddílů a klubů. Za tuto dobu své praxe jsem se již s dvěma pedofily setkal. Oba byli odsouzeni, nemyslím si ale, že do oddílu přišli s primárním záměrem zneužít dítě. Děti je přitahovaly a oni prostě nakonec nezvládli situaci.

Možnost, že by pedofil vyhledal přes internet kontakt s dítětem za tím účelem, aby se s ním reálně sešel a zneužil ho, není myslím příliš velká. Pro takového člověka totiž internet rozhodně není tou nejsnazší a nejbezpečnější cestou. I anonymní email lze za určitých okolností vystopovat. Existují o něm údaje, které jsou normálně nedostupné, ale v případě potřeby by byly policii poskytnuty. Navíc pedofil, který by si dojednal schůzku s dítětem, nemůže mít jistotu, s kým se vlastně setká. Tato nejistota je oboustranná. Daleko jednodušší je pro něj vytipovat si dítě někde na ulici či před školou.

Přesto by však nemělo být riziko bagatelizováno a z preventivních důvodů by dítě mělo být poučeno, kdo je to pedofil, jaké nebezpečí dětem prostřednictvím internetu hrozí a jak se jich vyvarovat. Bezpečnostní požadavky se ovšem nemohou přehánět, protože potom naopak hrozí, že je děti budou ignorovat a nebudou dodržovat nic. Platí zde, že je lepší po dítěti chtít základní pravidla, u kterých mu vysvětlíme, proč je má dodržovat. Strohý zákaz nemívá účinek, protože jak známo, zakázané ovoce nejvíce chutná.

Jaká jsou tedy pravidla chování?
Děti si prostřednictvím internetu poměrně často smlouvají schůzky. Dítě by v tomto případě rozhodně mělo být poučeno o možných nebezpečích. Mělo by vědět, že pokud si takovou schůzku sjedná, nemělo by na ni nikdy jít samo a neměla by se nikdy konat na odlehlém místě. Vždy by o ní měl vědět někdo dospělý.

Z bezpečnostních důvodů by děti neměly ani sdělovat základní osobní údaje, jako je poštovní adresa či telefonní číslo. Z telefonního čísla lze totiž zpětně adresu v mnoha případech zjistit. Mimo to lze telefonem dost účinně obtěžovat, což sice není přímo nebezpečné, ale jistě nepříjemné.

Určité riziko může nést i sdělení emailové adresy. Tady je ale nutné zvažovat pro a proti. Dítě, které chce po internetu komunikovat, ji stejně sdělovat bude. Bude-li dítě poučené, je zde riziko poměrně malé. Dítě si přečte email a má čas na rozmyšlenou, jak bude reagovat či má možnost poradit se s dospělým. Důležité je, aby děti věděly, že i emaily lze posílat z falešné adresy. Je-li jeho obsah podezřelý, měly by si ho děti (a nejenom děti) zpětně prověřit.

V tomto je relativně rizikovější on-line chat, v němž jde o okamžitý kontakt a dítě tuto možnost nemá. Podobné je to také z programem ICQ, který je variantou chatu a mezi dětmi je velmi populární. Je to výborný komunikační prostředek, ale z tohoto pohledu se hodí se spíše pro starší a zkušenější děti. Rizika ICQ a bezpečnostní zásady najdete na oficiálních stránkách http://www.icq.cz, z nichž lze program zdarma stáhnout.

Je jasné, že chce-li se dítě přes internet s někým kamarádit, něco o sobě říct musí. Proto je dobré, když má dítě nějakou přezdívku, pod kterou na síti vystupuje. Postačí ale i křestní jméno.

Mají-li děti své osobní stránky, měly by též splňovat tyto parametry. Dítě by zde jako jediný kontakt mělo uvést svůj email, u starších dětí bych připouštěl případně i číslo ICQ. Rozhodně by zde neměla být adresa, telefon ani přímá specifikace školy, kam dítě chodí. Z toho všeho lze zpětně adresu dohledat. Nemyslím si, že by dítě mohla ohrozit přítomnost jeho fotografie.

Zodpovědnost nemají jen rodiče
Poučení dětí samozřejmě nebude jenom věcí rodičů. Mělo by být ale samozřejmostí všech stránek, které jsou určeny dětem. Třeba na Majácích takovéto poučení děti najdou hned na úvodní obrazovce pod ikonkou piráta. Na stránkách TheGate se také děti dočtou o tom, jak dalece je internet opravdu anonymní. Bohužel třeba na Alíkovi nebo na Sídlišti jsem takové poučení nenašel. Naopak Xko má na podporu větší bezpečnosti tzv. certifikaci, při níž je identita osob v realitě prověřena předložením občanského průkazu nebo rodného listu.

Naše sdružení provozuje už téměř rok Dětskou seznamku a také zde jsou jisté bezpečnostní zásady, přes jejichž stránku musí dítě pokaždé projít, čímž si je připomene. Naše seznamka funguje off-line, tzn. že inzeráty vkládáme ručně, což nám umožňuje nevhodné inzeráty neumístit nebo upravit. Mimo to máme naši seznamku monitorovánu. Za rok jsme zaznamenali pouze jediný pokus o její zneužití. Ten byl hned v zárodku paralizován a od té doby se již neopakoval.

Vzhledem k závažnoszi této problematiky, jsme založili Virtuální oddíl informatiky, který se bezpečností dětí zabývá. Pokud vás tato problematika oslovila, rádi uvítáme vaši spolupráci, protože zkušeností není nikdy dost.

Miloslav Fuček

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.