Milan Hausner: Encyklopedie, kterou vytváříte Vy sami

úterý 13. února 2001 ·

Tento slogan naleznete na stránce internetové encyklopedie CoJeCo.cz a nutno říct, že ani příliš nepřehání. Jde skutečně o projekt otevřeného portálu, do jehož obsahu může za jistých podmínek přispívat kdokoli. Jaké jsou výhody a nevýhody takového konceptu ve srovnání s konkurencí?

Mnoho lidí už zná firmu Diderot a její encyklopedické tituly. Těch se ostatně díky masivní kampani jen do letošních vánoc prodalo na 60 000 a její portál je neméně známý. Všeobecná on-line encyklopedie CojeCo.cz sice tak známá není, ale rozhodně stojí za pozornost.

Kromě toho, že je plně přístupná zdarma, je jejím základních charakterem a předností skutečná internetová otevřenost. Jakýkoli uživatel může dát redakci podnět, že postrádá určité heslo, našel chybu nebo naopak zajímavé doplnění. Současně i tým přispěvatelů je otevřený a nabídnout zpracování hesla může kdokoli. CoJeCO.cz tak může nabídnout mnohem větší pružnost než klasické encyklopedie, doplňující odkazy, rychlou aktualizaci. Zároveň je zde záruka, že nebudete zaplaveni stovkami okrajových odkazů jako u běžných vyhledávačů.

Encyklopedie je českou variantou několika podobných zahraničních projektů, například www.everyathing2.com. Na rozdíl od amerického „zcela volného“ přístupu, si CoJeCo.cz drží odborný přístup a typické encyklopedické rysy. Potřebnou důvěryhodnost zajišťuje tým externích garantů, kteří hesla před zařazením redigují a schvalují. Ovšem garantové jsou zatím spíše studenti a mladí lidé než zavedené vědecké kapacity.

Přestože CojeCo.cz na rozdíl od Diderotu nemá za sebou knižní ani off-linovou (CD-ROM) předlohu, při porovnání některých shodných hesel v obou encyklopediích jsem velké kvalitativní rozdíly nenašel. Za poměrně významný nedostatek ovšem považuji to, že jednotlivá hesla jsou poměrně nevyvážená, některá jsou nedostatečná, jiná zase příliš odborná.

CoJeCo.cz přináší z uživatelského hlediska velmi užitečné rozhraní, které umožňuje nastavení stránky podle vlastních potřeb - čtenář zvolí základní katalogové kategorie a členění hesel podle předpokládaného oboru svých zájmů. Systematické řazení záložek – odskoků do vybraných témat je užitečným a nápaditým řešením. Velkým přínosem je i přehledný "strom" podle typu přílohy (video, zvuky, odkazy), ve kterých lze vyhledávat zcela samostatně, což považuji za znak moderního encyklopedického portálu. K dispozici jsou i některé downloady a redakce se navíc snaží jednotlivá hesla „popularizovat“ úvodními články v magazínové sekci. Grafická úprava odpovídá modernímu designu portálového typu, i když i zde je nutno leccos dotáhnout do konce. Připravují se německé a anglické mutace.

Jen za tři týdny, kdy ve škole používáme tuto encyklopedii, ji navštívilo přes 100 našich žáků. Myslím, že to není špatný začátek. Osobně se domnívám, že projekt CoJeCo.cz si velmi rychle získá dostatečnou klientskou základnu a rozvine se ve výkonný vědomostní server s celou řadou služeb pro školy i veřejnost. Trochu paradoxně počítá jeho provozovatel (firma Optimus s.r.o.) do budoucna i s off-line verzí na CD-ROMu.

Encyklopedie CoJeCo.cz má ve srovnání s konkurencí také jeden pro uživatele příjemný rys: přiměřená reklamní plocha. Na webu Diderotu informace reklamního charakteru překrývají 40 % zobrazené plochy a encyklopedická hesla jsou méně čitelná jen proto, aby se mohl zobrazit opět reklamní banner. Takto řešená stránka začne brzo otravovat.

A ještě jedna perlička na závěr – CoJeCo.cz má svoji wapovou variantu pro přístup z mobilu a již od září 2000 služby této společnosti využívá služba Eurotelu Juice.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.