Jan Marintz: Šestý týden: Bílá kniha vyrazila do světa

pondělí 12. února 2001 ·

Hlavními milníky minulého týdne byly nesporně začínající jarní prádniny, dlouho očekávané schválení Bílé knihy a pro tři a půl nešťastníků i sobotní přijímačky nanečisto…Přehledový článek o událostech ve školství.

Jak by řekl klasik, “po lednových konférách a rozdání pololetního vysvjégra, které bylo nejvíce obáváno mezi repetenty, kteří “praskli, pukli, lupli, řachli či byli skoleni”, nastaly pololetní prázdniny zvané také jako halftajm. Na ně navazující jarní prázdniny skončí až 16. března. Maje vysvědčení v hrsti, rozprchli se z dosahu pedagogických sborů žáci v prvých čtrnácti českých okresech. V ostatních školách však epidemie chřipky příliš neustoupila a mezi nejpopulárnější osoby v okrese Pardubice, Ústí nad Orlicí a Svitavy patří místní hygienik, kterého si žáci a učitelé s mimořádnou pečlivostí hýčkají.

Naopak základní školy na Prostějovsku nenavštěvuje chřipka, ale podezřelý muž, který stihl obejít již několik prostějovských toalet na základních školách. Policistka zabývající se v místě trestnou činností spojenou s mládeží míní, že muž, který vyhledává dívčí toalety, bude nejspíše exhibicionista, ale stejně tak je možné, že má jen nemocné ledviny a dále již nedoběhne.

Slavnostní okamžiky na počátku minulého týdne prožilo prvních 230 vysokoškolských studentů, kteří v pondělí na nově zřízené Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně složili slib věrnosti své alma mater. Zlínská univerzita je první státní vysokou školou, která vznikla po loňském přijetí nového vysokoškolského zákona, a tak se jí – patrně jako jediné univerzitě v Česku – podařilo vyhnout rozsáhlým prověrkám, které na počátku týdne rozpoutalo ministerstvo školství, aby zjistilo, zda vysoké školy skrytě a v rozporu s vysokoškolským zákonem nevybírají od studentů školné. Ministr školství tak reagoval na informace, že některé fakulty nabízejí placené bakalářské či magisterské studium, mnohdy bez nutnosti skládat přijímací zkoušky. Blesková vnitroresortní kontrola byla dokončena o několik hodin později, neboť téhož odpoledne ministerstvo školství zveřejnilo tiskovou zprávu, že “žádná veřejná vysoká škola dosud za absolvování placeného kursu v rámci celoživotního vzdělávání neudělila vysokoškolský titul a neporušila tak zákon o vysokých školách.”

Brněnská Galerie mladých ve středu otevřela výstavu prací žáků uměleckých škol pod názvem Proměny papíru. Téhož dne stejně tak díky papíru schválila vláda ČR nejen zvýšení porodného, ale jednomyslně přijala Bílou knihu, neboť prý je nutné, aby si lidé uvědomili, proč se škola a celý vzdělávací systém musí měnit, v čem se má měnit a že se bude měnit stále, aby se už konečně lidé změnili. Navíc změna a trvalý rozvoj se dnes prý stávají ”jedinou jistotou”. Nepochopena a nepovšimnuta zůstává však Bílá kniha u mnoha opozičních poslanců, kteří poukazují na její přílišnou obecnost. Návrh nového školského zákona, který má začít uvádět některé prvky vládní koncepce do praxe, to však ve sněmovně už vůbec nebude mít lehké. Vyplynulo to ze středeční ankety mezi poslanci. Zvláště poslanci, kteří lépe vidí na pravé oko, k němu mají vážné výhrady.

Zato resort Vladimíra Špidly přišel s návrhem aktivní imigrační politiky a přidělování zelených karet, které již v příštím roce vyřeší zoufalý nedostatek učitelů cizích jazyků na základních školách.

Téhož dne v pozdních odpoledních hodinách pak tato zpráva patrně rozptýlila studenty vysoké školy chemicko-technologické v Praze, kteří prováděli standardní chemický pokus - sušení tetrahydrofuranu sodíkem. Jeho výsledkem byl však naprosto nestandardní výbuch, který vytloukl okna v nejbližším okolí školy a zdemoloval jeden k automobilů, který právě projížděl kolem budovy. Tlaková vlna tak podtrhla výsledky mezinárodního výzkumu, který poukázal na skutečnost, že studenti českých vysokých škol při svém studiu postrádají dostatek laboratorních cvičení a orientaci na praxi. Právě tato věta Pavla Kuchaře z Fakulty sociálních věd UK byla praktickým příkladem poněkud menších praktických zkušeností českých vysokoškoláků, kteří jsou na tom daleko hůře než studenti v Rakousku, Německu a částečně prý i ve Finsku. Ještě horší znalosti cizích jazyků než čeští absolventi vysokých škol prý mají studenti v dalekém Japanu.

Podobných problémů se má vyvarovat školství na Slovensku, které má, podle ministra Milana Ftáčnika, projít v příštích 15 až 20 letech zásadní reformou. Slovenští žáci by již neměli chodit do škol, kde budou muset "sedět s rukama za zády" a stůj co stůj do sebe "vtloukat" nepotřebné encyklopedické vědomosti. Slovenští učitelé pak nebudou mít za úkol "naučit žáky všechno", ale naopak si platově polepší až o 60 procent. Po vzoru Eduarda Zemana navrhuje i jeho slovenský kolega zvýšení prostředků na školství na pět procent hrubého domácího produktu. Česko ovšem ve slibech stále vede, protože čeští kantoři mají slíbeno od příštího roku 6 procent HDP. Za rok se na obou stranách řeky Dyje hukáže anebo také nehukáže.

Naprosto jiné starosti mají studenti přerovského gymnázia Jakuba Škody. Ti se v pátek zastali důstojníka Vladimíra Hučína propuštěného z tajných služeb. Patrně na protest proti této svévoli českých levičáků prodal téhož dne v Americe vlastní a "téměř nepoužitou" duši za 400 dolarů v internetové aukci 20letý student Adam Burtle z Woodinville. Duši si koupila neznámá žena z Des Moins v Iowě, a Burtle doposud neví, jak má svou duši doručit.

Stejným rozechvěním se asi ovšem tetelily duše 3500 školáků, kteří v sobotu dopoledne absolvovali ve 12 českých městech generálku na přijímací zkoušky na střední školy, kterou organizovala nadace Scio. Za účast na zkouškách pak každá duše zaplatila pouhých 475 korun českých. Ministerstvo školství sice rozeslalo na 80 středních škol dopis, ve kterém varuje, že využití výsledků NSZ k přijímání uchazečů je v rozporu s platnými právními předpisy, ale obavu o svou duši projevily jen dva ředitelé středních škol, kteří od faustovského slibu ustoupili.

Tak takový byl tedy první bohatý únorový týden ve světovém a našem školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.