Zdeněk Ogrodník: Zavádíme počítače do běžných tříd (3) - jak chránit nainstalovaný software

středa 14. února 2001 ·

V třetím díle našeho seriálku se budu zabývat ochranou softwaru před vetřelci typu „Studentus Zvědavus“ či „Studentus Destojer“, kteří dokáží velice rychle vymazat všechen původní software na volně přístupném počítači, případně ho zavirovat či jinak poškodit. V prvním díle jsem ukázal, jak lze bezpečně nainstalovat počítače přímo do tříd, tak aby byly snadno využitelné přímo v běžných hodinách. V druhém díle jsem se zabýval existujícími možnostmi, jak nahrát do starých počítačů typu „486 – šrot“ bez CD-ROM mechaniky všechen potřebný software.

Možností jak ochránit Windows a další software je nespočetně. V našem případě se nám osvědčil produkt českého výrobce Sodat software, OptimAccess, běžící pod DOS, Windows 3.x, 9x, NT, 2000. Jeho nejnovější verze OptimAccess 6.0 umožňuje komplexní o dokonalou ochranu nainstalovaného softwaru, operačního systému, komunikačních prostředků a jejich nastavení. K vyzkoušení je na internetu trial verze, kterou s jistým omezením můžete používat 30 dnů, a naleznete zde i cenové podmínky.

Oproti předchozím verzím je OptimAccess 6.0 (původní název byl SODAT)dodáván výhradně na CD. Přitom data zabírají pouze 3MB. Taktéž při práci v rozlišení 640x480 nastávají malé problémy. Lištu Start je nutné skrýt, aby bylo možné změny potvrdit. Během instalace budete vyzváni k provedení zálohy, vytvoření bootovací diskety a zadání hesla, opravňující ke správě. Po restartu se spustí průvodce nastavením. Chcete-li předejít případným komplikacím, bootovací disketu si vždy vytvořte. S její pomocí bude možné v případě problémů OptimAccess deaktivovat ještě před zavedením operačního systému.

OptimAccess má několik nadstaveb. A co nabízí základní modul? Veškeré nastavení ochrany probíhá v prostředí velmi podobném průzkumníkovi. V Ochraně adresářové struktury může být adresářům a souborům nastaven atribut WR (lze je libovolně modifikovat), RO (pouze pro čtení) či HIDDEN (složka je skrytá a nelze s ní pracovat). Tímto způsobem lze jednouše chránit složky a soubory před nežádoucí změnou nebo úplným smazáním. Nevýhodou je, že toto nastavení ctí i vlastní systém, takže pokud nastavíme např. soubor WIN386.swp jako RO nebo HIDDEN – Windows vůbec nenastartují. Obecně tedy platí, že RO a HIDEN je možno použít na složky a soubory, do kterých systém při práci nic nezapisuje. Výpis typů souborů a adresářů, které lze nastavit jako RO, naleznete na webu firmy.

Jako další nabízí program Ochranu disketové mechaniky. Po aktivaci s ní nelze pracovat, neboli žádný program, vir, hru do školního počítače, který by měl být použit výhradně k výuce a testování znalostí žáků, zanésti. Konkrétní disketu je možno „autorizovat“ – disketová mechanika s ní pak normálně pracuje. Podobně lze omezit i CD a Zip.

Nedocenitelnou vlastností pro počítačové učebny je tzv. Ochrana registrační databáze. Veškeré změny, provedené při výuce žákem, se po restartu počítače vrátí zpět do původního stavu. Učitel tak může učit např. nastavení obrazovky bez úmorného vracení do původního stavu. Taktéž Zákaz přístupu k ovládacím panelům přináší správcům sítí a učeben klidný spánek. Přitom je možno vybrat, který ovládací panel necháme přístupný, a který „uzamkneme“. Ochranu nelze obejít kontextovým menu, které nabízí pravé tlačítko myši. Od verze 5.0 lze zakázat Instalaci nových programů do systému. Obecně platí, že výše zmiňované možnosti ochrany lze dle potřeby správce jednoduše a libovolně aktivovat či deaktivovat.

Optim Access (dále OA) má tři nadstavby, které jsou prodávány samostatně.

  • OA Plus vyžaduje před startem operačního systému heslo. Tuto ochranu nelze ošálit spouštěcí disketou, a ani instalace HDD na jiný počítač nic neřeší.
  • OA Remote Control umožňuje dálkovou správu ochrany počítačů v síti. Dle potřeby je možné vytvořit skupiny počítačů, kterým se najednou může měnit nastavení. Podmínkou správné činnosti je přítomnost NetBEUI nebo TCP/IP protokolu a instalace OA na všechny stanice.
  • OA Extension rozšiřuje a upřesňuje ochranu ovládacích panelů, průzkumníka, nabídky start a plochy. Není v možnostech tohoto článku učinit detailní popis, tak tedy stručně: Chrání nastavení některých aplikací (Internet Explorer, Word, Excel, Outlook - při spuštění budou mít předem definované nastavení). Z nabídky Start lze odstranit ikony, ovládací panely, tiskárny, příkaz najít a spustit. Z plochy odstraní všechny ikony. V průzkumníkovi skryje vybrané diskové jednotky, znemožňuje zobrazení skrytých a systémových souborů a další. Oproti verzi 5.0 opravuje chybu, kdy klávesou F3 došlo ke spuštění příkazu najít (i když byl odebrán z nabídky Start), následnému zobrazení skryté diskové jednotky (např. C) a popřípadě destrukci systému.

Otázkou konkrétního nastavení programu jsem se zde záměrně nezabýval, protože zda nechat žákům přístup na disk, do ovládacích panelů, či povolit práci s disketou, je otázkou diskuse a záměru vyučujících. Závěrem dodávám, že nastavení provedené v OA lze uložit na disketu a následně načíst na další počítače.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.