redakce ČTK: Další chřipkové prázdniny byly vyhlášeny, pochybnosti o smyslu trvají

pátek 26. ledna 2001 ·

Chřipkové prázdniny jsou již vyhlášeny na Karlovarsku, Českolipsku, Semilsku a v dalších okresech. Epidemie také zasáhla Prahu, hlavní hygienik však není prázdninám nakloněn.

Počínající chřipková epidemie zachvátila i pražské děti, nejvíce nemocných je v Praze 3. a 6. Výskyt chřipkových onemocnění mezi dospělými lze hodnotit jen jako zvýšený.

Vyhlášení případných chřipkových prázdnin je v pravomoci ministerstva školství a vyhlašovali by je jednotliví ředitelé škol podle místních podmínek, hygienici by pouze rozhodovali o případném uzavření školy včetně jídelny a družiny.

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký však není uzavírání škol příliš nakloněn. "Tím, že zrušíme školu na týden, jenom epidemii prodloužíme. Jiná by byla situace, kdyby chřipkové prázdniny navazovaly na týdenní jarní prázdniny, které jsou v Praze 1 až 5 od 12. do 18. února a v Praze 6 až 10 od 19. do 25. února. Zavření školy nyní epidemii nezastaví a už vůbec nemá smysl, když školáci budou dál chodit na obědy do jídelny," podotkl.

Něco jiného by podle Polaneckého bylo, kdyby se objevila nová varianta viru, proti které nikdo nemá obranné látky. "Nynější epidemii ale působí stejný virus A (H1N1), který už v Česku způsobil několik epidemií. Většina dospělých tedy má protilátky. Hůře na tom jsou děti do deseti let, které se s tímto virem nesetkaly," dodal Polanecký.

Chřipkové prázdniny byly již od pondělka vyhlášeny v Karlovarském kraji. Na Chebsku budou uzavřeny jen školy s vysokou absencí žáků. Na Karlovarsku budou školy uzavřeny týden, na Sokolovsku čtrnáct dní, protože od 5. února jsou v okrese jarní prázdniny. Mateřské školky v tomto okresu zavírat hygienici nebudou, protože ve věku do pěti let je podstatně méně nemocných než ve školách.

V okresech Semily a Česká Lípa však od 29. ledna do 1. února okresní hygienici vyhlásili Chřipkové prázdniny ve všech základních a středních školách. Hygienici na Českolipsku evidují téměř 4000 školních dětí s chřipkovým onemocněním a jejich počet stoupá. O 353 procent vzrostla v posledním týdnu nemocnost školáků na Semilsku, kde na chřipkové prázdniny navazují pololetní a jarní prázdniny.

O plošném uzavření škol zatím nerozhodli hygienici na Liberecku a Jablonecku. V okrese Jablonec nad Nisou je uzavřeno 28 škol, dalším sedmnácti začnou chřipkové prázdniny v pondělí. V Liberci byly chřipkové prázdniny vyhlášeny na šesti školách, kde chyběla většinou zhruba polovina žáků.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.