Antonín Mezera: Školství je hlavním tématem amerických voleb

úterý 8. srpna 2000 ·

Hlavním tématem kampaně obou kandidátů na úřad prezidenta Spojených států je současný stav a perspektivy amerického školství. Tento problém zastínil nejen diskuse o hospodářských otázkách, ale dokonce i zahraniční politiku USA.

Republikán George Bush stejně jako demokrat Al Gore věnují pozornost školství již od jarních primárek, přičemž se oba předhánějí, kdo je schopen lépe postihnout současné problémy amerických veřejných škol a vytvořit jim v dalším čtyřletém volebním období lepší podmínky. Na rozdíl od naší společnosti oslovuje problematika veřejného školství ve Spojených státech daleko více voličů, protože vzdělávání je zde většinou spojováno rozvojem společnosti a její prosperitou.

Rozdíly mezi oběma politickými stranami v názorech na reformu amerického školství sice nejsou velké, ale žádná z nich nechce ztratit potenciální voliče. Oba současní kandidáti se poučili z omylu senátora Boba Dolea, který před čtyřmi lety prohrál prezidentskou kampaň, když v jejím průběhu prosazoval omezení pravomocí federálního ministerstva školství. Finanční dotace veřejným školám a podpora nových vzdělávacích programů se staly pro demokratickou stranu a Billa Clintona významným jazýčkem na vahách volebních preferencí.

V tomto volebním roce však republikánská strana výrazně změnila svou volební strategii a zaměřila svou pozornost na zdůraznění role federální vlády při rozvoji amerického školství, aniž by byly omezeny pravomoce v jednotlivých států americké Unie nebo dokonce kompetence na regionální úrovni. Mnoho voličů získal George Bush ml. v jarních primárkách zejména díky své podpoře předškolního programu vzdělávání Head Start a příslibu jeho finanční podpory ve výši 13,5 miliard dolarů v dalších letech. Stejně tak si získal i učitele základních a středních škol příslibem dalších dotací na podporu čtenářských dovedností (ve výši 5 miliard dolarů) a zdůrazněním nezbytné pružnosti federálního ministerstva školství při financování nových programů primárního a sekundárního vzdělávání, které by měly ovšem na druhé straně provázet konzistentní evaluační programy a měřitelné výsledky vzdělávání žáků. Jeho heslo: “Proč udržovat při životě špatné školy”, přesvědčilo řadu voličů, že Bush je schopen investovat federální peníze na správných místech. Bush navrhuje dát školám se špatnými výsledky nejdéle další tři roky a jestliže nedojde k výraznému zlepšení vzdělávacích výsledků žáků, přistoupit k jejich zrušení. Rodičům žáků by v takovém případě byly poskytnuty finanční prostředky z federálního rozpočtu, aby mohli své dítě přihlásit na jinou veřejnou či soukromou školu (voucher and charter programs). I takto lze tedy šetřit peníze daňových poplatníků a získat hlasy voličů!

Pozadu nezůstává ovšem ani jeho oponent viceprezident Al Gore, který svou volební kampaň postavil na zavedených prioritách současné Clintonovy administrativy. Mezi ně bezesporu patří zejména výstavba nových škol z federálního rozpočtu, snížení počtu žáků ve třídách a podpora mimoškolních programů spojených s bojem proti drogové závislosti a dětské kriminalitě. Al Gore je propagátorem desetileté povinné školní docházky, do které míní investovat - pochopitelně až po svém příchodu do Bílého domu - nejméně 15 miliard dolarů.

Podpora předškolního vzdělávání, malých škol a vyšší platy pro učitele, to jsou další trumfy, kterými se snaží udržet vysoké tempo odborné diskuse se svým republikánským soupeřem. Příliv nových učitelů do amerických škol je stejně tak jako u nás komplikován relativně nižšími platy. Al Gore to hodlá změnit nejen populistickým příslibem vyššího finančního ohodnocení učitelů. Požaduje, aby většina uchazečů o toto povolání absolvovala povinné kvalifikační zkoušky ještě předtím než vstoupí poprvé do školy a začnou učit své žáky. Kvalifikační zkoušky by měly být zárukou jejich vysokých osobnostních a morálních kvalit. Na straně demokratického kandidáta na úřad amerického prezidenta je i Národní výbor pro akreditaci učitelů (NCATE), který prosazuje zavedení kvalifikačních standardů pro začínající učitele již od roku 2001.

“Jak máme chápat uplynulých osm let vlády demokratů? Dívám se na ně a vidím promarněné příležitosti. Je na čase, aby odešli,” uvedl v projevu na sjezdu republikánů ve Filadelfii kandidát na viceprezidenta Dick Cheney, který je v oblasti školství zastáncem národních priorit, mezi které podle jeho názoru patří zejména maximální dostupnost předškolních zařízení a snížení počtu žáků ve třídách. Z agenturních zpráv není ovšem zřejmé, zda hovořil výhradně o vládě prezidenta Billa Clintona.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění může Bush v listopadových volbách počítat s 51  %, zatímco jeho soupeř, dosavadní demokratický viceprezident Al Gore, jen s 39  % hlasů.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.