Milan Hausner: Encarta - stálice mezi multimédii pro výuku

středa 9. srpna 2000 ·

V minulé části našeho seriálu jsme vám slíbili představit některé multimediální tituly, které lze při správném přístupu využít ve výuce. Sem bezesporu patří především interaktivní encyklopedie Microsoft Encarta, která je nejpoužívanějším titulem na základních a středních školách po celém světě. V minulé části našeho seriálu jsme vám slíbili představit některé multimediální tituly, které lze při správném přístupu využít ve výuce. Sem bezesporu patří především interaktivní encyklopedie Microsoft Encarta, i když je k dispozici jen v angličtině. Již od samého vzniku se stala mezi elektronickými encyklopediemi opravdovým pojmem, neboť velmi dobře spojuje multimediální prvky s kvalitním obsahem. Najdete zde vše, co od skutečné encyklopedie čekáte. Interaktivita umožňuje plné (fulltextové) hledání, a tak je poměrně velmi snadné se v textu (obrázcích, zvucích, klipech) orientovat.

Encarta 2000 (vlastně již pátá verze) jde ve svých možnostech až k dosud netušeným možnostem. Encyklopedie je dnes již tak rozsáhlá, že se nevejde na jeden disk – ale hned na tři sety a každý z nich má většinou dva disky

Prvním z nich je Encarta encyklopedie, druhým World Atlas a třetím pak Encarta Word dictionary.

1. Encarta – encyklopedie
Vlastní encyklopedie byla proti minulým verzím silně aktualizována a doplněna. Jen pro zajímavost:
42 000 odborných článků
20 milionů slov
17 000 fotografií a ilustrací
170 videozáznamů a animací
2500 zvukových nahrávek.
V komplexním vydání s ostatními disky je to pak více než 40 milionů slov.

Zcela zásadní je funkce pravidelné aktualizace, která je jednou měsíčně pouhým kliknutím dostupná na přiřazeném serveru. Ze serveru Microsoftu si můžete každý měsíc stáhnout doplňky o velikosti cca 1 MB.

Finanční dostupnost on-line verze pro školství
Pro školy bude největším přínosem nová služba, kterou Microsoft právě zavedl. Studenti i učitelé mohou mít k této encyklopedii neomezený přístup i přes internet z běžného web prohlížeče. Celá encyklopedie byla umístěna on-line na superrychlý server (což ne vždycky platí o telefonních linkách). Co to prakticky pro školského uživatele znamená?

Program Select pro školství nabízí jednu licenci za nepřetržitý přístup k této encyklopedii za necelých 120 Kč. Za tuto částku má pak uživatel kompletní přístup k encyklopedickým znalostem i dalším funkcím, o kterých se zmíníme dále. Když si uvědomíme reálné možnosti, vysokou slevu, kterou tento model pro školské pracovníky přináší, pak si myslím, že podobná služba bude nezbytnou složkou SIP. Bez odpovídajících služeb by bylo jen velmi obtížné prosazovat SIP ve výuce. Nejde totiž o hardware, ale opět o to, jak učitelé budou počítače využívat.

Nijak nehoruji pro Microsoft, ale skutečností zůstává, že tato služba je dostupná a cenově přijatelná. Když srovnáme ceny ostatních služeb podobného charakteru, nikdy se k podobné částce nedostaneme.

Co v encyklopedii najdete
Jednotlivé články se v Encartě zobrazují podobně jako v jiných encyklopediích. Sám čtenář si ale může zvolit způsob jak encyklopedická hesla zobrazit. Odkazy na jiné články jsou v textu barevně zvýrazněny. Stačí kliknout na barevné heslo a zobrazí se přidružené odkazy - tedy jakési aktuální doplnění. Dvojkliknutím se otevře výkladový slovník. Encyklopedií se dá bez problémů listovat dopředu a dozadu. Samozřejmě se zobrazují zvukové, multimediální či obrazové doplňky. Zcela skvělé jsou 360 stupňové „tours“ po různých slavných místech na zeměkouli. Tento rys byl až dosud použit převážně v 3D (prostorových) hrách, ale zde vytváří úchvatné pohledy na Paříž, Alpy či Kapské město. Stejně tak zajímavé jsou i koláže (interactivities) zobrazující určitý úsek lidského soužení či křepčení. Boj člověka s nemocemi či telekomunikace jsou opravdovou pochoutkou. Lze je velmi dobře využít i pro běžnou výuku jako dokumentaci.

Rozhodujícím a výkonným nástrojem je samozřejmě hledací program "Find“. Tyto možnosti elektronických encyklopedií jsou právě to, co je staví o výrazný krok před jejich klasické bratříčky. Jako v každé encyklopedii můžete informace vyhledávat podle názvů hesel. Hesla lze také vyhledávat podle slov v článku obsažených (fulltext). Články lze dále vyhledávat podle místa, ke kterému se vztahují (např. k České republice), podle časových období, do kterých zapadají, nebo podle oborů (biologie, literatura apod.). Hledání je umožněné i pro typická média jako jsou právě obrázky, videa, animace, grafy, tabulky a pod.

Samozřejmostí jsou linky na WWW. Ne všechny jsou ale pochopitelně funkční, neboť Internet se vyvíjí velmi rychle. Na druhé straně linky se automaticky aktualizují. Encyklopedie obsahuje kolem 3000 odkazů. Jednotlivé odkazy jsou systematicky zařazeny v několika kategoriích v adresářích. Přístup na Internet je v tomto případě nutností. Propojení encyklopedie s internetem je velmi důmyslné a efektivní.

Zahrajte si
Ani MS Encarta se neobejde bez 3D hry. Mind Maze, tedy bludiště vašich vědomostí, otvírá starý hrad a tajemné místnosti uvnitř. Na vás je najít si cestu a zodpovědět otázky, které na vás čekají podle oborů či obtížnosti. Tato hříčka je docela příjemným zpestřením škarohlídského učení zvláště když se otázky zobrazují náhodně, a tak ani další cesta do útrob hradu není bez překvapení.

MS Encarta je vynikající elektronická encyklopedie s vynikajícím uživatelským rozhraním a rozhodně by neměla uniknout pozornosti vědomostí chtivého dítka či učitele.

Ostatní součásti

2. English dictionary
Anglický výkladový slovník je pro učitele angličtiny nezbytností. Vývoj anglického jazyka je neuvěřitelný. Jen velmi obtížně s ním lze držet krok. Encarta Dictionary je ve své podstatě jediný slovník tohoto typu, který obsahuje i nejnovější trendy. Zahrnuje až 400 000 výrazů a jejich vysvětlení. Běžné překladatelské slovníky mají kolem 200 000 hesel. Je pravdou, že pro běžné učitele je tento slovník možná trochu nadbytečný, ale ve školní knihovně by chybět asi neměl.

Intuitivní průvodce výslovností hláskuje slova podle jejich mluvené podoby. Pomocí zvukového záznamu můžete dokonce slyšet, jak slova vyslovuje profesionál.

Slovník sestavil zkušený tým 300 lexikografů z 20 různých zemí.

3. Encarta World Atlas 2000
Atlas je kvalitním encyklopedickým produktem, který společně s ostatními referenčními produkty přináší uživateli účinné vyhledávací mechanismy - na principu fultextu pak umožňuje prakticky neomezené možnosti tvorby vazeb a vzájemných propojení. Systém hledání a řazení, plovoucí lišty, nabídkové možnosti jsou okamžitě po ruce, takže i neznalý uživatel nemá s orientací na světovém globu závažnější problémy.

V souboru map najdete 20 základních typů map v různých měřítkách - od 1: 32 000 až k 1: 280 pro vybrané oblasti. Najdete zde mapy politické, všeobecné, satelitní, časové zóny, srážkové i celou řadu dalších. Upraveným rysem programu jsou "připínáčky". Jak autor programu, tak i vy sami máte možnost umístit na mapách svou "značku" v místech, ke kterým máte nějaký zvláštní vztah. A tak na všech typech map snadno najdete nejvyšší hory světa, nejdelší řeky, světové metropole apod. I vaše rodná víska se díky vaší volbě může dostat do světového měřítka. České připínáčky si ale musíte do programu umístit sami. Ani Vltava přece nepatří ke světovým veletokům. Nedivte se, vždyť ani Dunaj mezi nimi není. Další funkcí je okamžitá možnost vyvolat si přesnou zeměpisnou polohu místa, kam jste připínáček zabodli.

Ve většině atlasů najdete klasické tabulky vzdáleností mezi jednotlivými městy. V atlasu Encarta je také najdete v mnohem atraktivnější, neotřelé verzi. V mapách měst sice také Prahu nenajdete, ale popravdě řečeno, ani mapy ostatních velkoměst příliš podrobné být nemohou. Vytvářejí pouze základní představu o poloze a názvech čtvrtí. I to samo o sobě je víc než dost.

Geografické nástroje, které program používá, jsou velmi dokonalou pomůckou. Vlastní textové informace byly podstatným způsobem doplněny. Bylo zvoleno mnohem klasičtější řešení než v minulé verzi. Pro někoho možná méně poutavé, ale pro opravdového zájemce o geografické informace mnohem přehlednější. Na další pohyblivé liště se okamžitě nabízejí témata související s příslušnou mapou. Navíc jsou zobrazeny základní živočišné druhy příslušející dané oblasti. (Někdy bych ovšem docela polemizoval.) Kliknutím na Web Links vám v případě propojení s Internetem "ihned" naskočí na obrazovce další informace o zemi.

World Atlas obsahuje i unikátní Rodinné portréty, zobrazující život v různých zemích světa. Zcela novou kapitolou jsou "prostorové" plastické mapy pěti světových kontinentů z ptačí perspektivy. Stačí kliknout na odpovídající ikonu západní Evropy, a octnete se nad Alpami.
Aktualizace disku je zajištěna opět přes internet.

Encarta a škola?
Je ale takový referenční produkt – a k tomu celý v angličtině opravdu použitelný ve výuce? Jak si poradí s jeho anglickým obsahem studenti. Možná lépe než kantoři sami. Pravdou zůstává, že Encarta se stala asi nejvíce používaným encyklopedickým titulem na základních a středních školách po celém světě Microsoft dokonce publikuje některé příklady Classroom activities (projektového učení) spojených s Encartou. Ne všechny jsou v našich podmínkách použitelné, ale některé náměty by bylo docela dobře možné aplikovat i u nás.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.