Rostislav Fojtík: Učebna výpočetní techniky ve škole – 4.díl

úterý 25. dubna 2000 ·

Jak udržovat pořádek v učebně, uvnitř počítače, jak se starat o myš, klávesnici nebo monitor? To se dozvíte ve 3. díle našeho seriálu o vybavení učeben výpočetní techniky!

Jak udržovat pořádek v učebně?

Kdo z nás rád doma uklízí, utírá prach či luxuje? Tyto málo populární činnosti je však potřeba alespoň jednou za čas provést. Úklid je nutné provádět i v odborné učebně výpočetní techniky. Nemám teď na mysli jen vytírání podlahy či mytí oken, kterou provádí zaměstnanci najatí k úklidu. Ovšem existuje činnost, kterou paní uklízečce nelze svěřit.

Jak je možná známo, počítače jsou povětšinou na nepořádek velmi háklivá zařízení. Ač budeme sebepořádnější, časem se na vnitřních stěnách počítačové skříně, přídavných kartách, základní desce, kabelech a dalších částech nahromadí až neuvěřitelné množství prachu. Pokud takovémuto hromadění necháme volný průběh, překvapí nás po určité době obrovské chuchvalce špíny. Běžné počítače totiž nejsou u ventilátoru opatřeny filtrem (to jen průmyslová PC) a ventilátor nasává vzduch i s prachem. Vzhledem k velkému množství kabelů vzduch neproudí důkladně a prach se usazuje a zůstane uvnitř PC. Prach pak mnohdy působí jako tepelný izolátor a brání účinnému chlazení součástek, které se přehřívají a nepracují správně. Prachové částice mohou rovněž nést elektrický náboj, který pak následně může přivodit zkrat.

Uvnitř počítače

Pokud nemáte počítače od prodejce zapečetěny, oddělejte kryt a podívejte se dovnitř. Máte-li počítač již delší dobu a zatím jste jej nečistili, budete asi nepříjemně překvapeni. V zájmu dlouhé životnosti, je potřeba vnitřek počítačů občas vyčistit. Většinou to stačí provést asi dvakrát ročně. Objevíte-li však v počítačové skříni větší chuchvalce a vrstvy prachu, čistěte zařízení vícekrát.

Před samotnou demontáži krytu je potřeba počítač samozřejmě vypnout a raději odpojit od zásuvky (některé kryty se dají odstranit jen po odpojení některých kabelů). Uvědomte si, že statická elektřina může dosti závažně poškodit elektronické součástky a snažte se ji eliminovat. Například nemějte počítač na koberci, nepracujte v oblečení, na kterém se lehce vytváří statický elektrický náboj, nešahejte přímo na součástky a před prací se uzemněte (například dotykem na radiátor, či jiné uzemněné zařízení). Ještě vhodnější je vyrobit si antistatický pásek na ruku (vodič spojující ruku s uzemněným zařízením). Jakmile odstraníte kryt, je potřeba odpojit některé kabely. Hlavně široké datové kabely jsou mnohdy namačkány v prostoru počítačové skříně tak, že brání volnému průchodu nasávaného vzduchu a prach se pak usazuje v hůře dostupných místech. Odpojením alespoň části kabelů se prostor skříně více uvolní a vy se můžete pustit do úklidu (nemáte-li zkušenosti s montáží PC, poznačte si, kam máte jednotlivé kabely později zapojit).

Nashromážděný prach můžete odstranit odsáváním nebo vyfukováním. K tomuto účelu existují speciální přístroje. Pro občasné čištění ve školní učebně však plně postačuje i běžný vysavač. Nástavec, kterým nečistoty odsáváme nesmí být z kovu, abychom nezpůsobili zkrat. Při vysávání postupujte pomalu a velmi opatrně. V žádném případě se nedotýkejte elektronických součástek a kontaktů. Nejde-li prach vysát ani odfouknout, můžete použít jemný štěteček. Je však potřeba dávat pozor na vytváření statické elektřiny. Se štětečkem pohybujte pomalu a pokud možno se nedotýkejte přímo elektronických součástek. Některé štětečky mají kovový plíšek k zajištění chlupů. Dávejte pozor, ať jím nezpůsobíte zkrat! Nejprve si také ověřte zda štěteček je kvalitní a neztrácí lehce své chlupy.

Myš

V dnes používaných grafických prostředích si už bez počítačové myší mnozí nedovedou práci ani představit. Sami to znáte, po určité době se myš začne chovat nějak nedisciplinovaně a práce s ní je stále obtížnější. Pohyby jsou trhané, trefit se mezi okny do správné pozice je mnohdy nemožné. Většinou se jedná o zanesení mechanizmu nečistotami. Ať chceme nebo ne, stejně se přes kuličku dostanou nečistoty na válečky zachytávající pohyb. Časem se na nich vytvoří vrstva, která více či méně brání v prácí s myší. Náprava je jednoduchá. Oddělejte spodní kryt a vyjměte kuličku. Čistícím prostředkem zlehka otřeme všechny válečky i kuličku. Hadřík, kterým zařízení čistíte pouze lehce navlhčete. Ideální jsou čistidla na bázi lihu, který se rychle odpařuje. Nezapomeňte vyčistit podložku pro myš.

Klávesnice

Ani klávesnice nezůstává ušetřena působení nečistot. Čištění klávesnice probíhá ve dvou úrovních. První věc, která nás na neudržované klávesnici zaujme, jsou špinavé klávesy. Hlavně na často používaných klávesách se postupně zvětšuje vrstva nečistot. Abychom odstranili i vrstvu mastné špíny, použijte hadřík navlhčený nejlépe v některém z čistících prostředků. Toto čištění provádějte na klávesnici odpojené od počítače nebo při jeho vypnutí. Čistící hadřík musí být jen jemně vlhký. V žádném případě nepřipusťte, aby se kapalina dostala dovnitř klávesnice, mohlo by dojít k jejímu poškození.

Jakmile vyčistíte povrch kláves i krytu, obraťte klávesnici klávesami dolů a jemně na ní poklepejte. Možná budete překvapení, co vše dopadne na desku stolu. Prach a nečistoty mezi jednotlivými klávesami můžete rovněž vysát, například běžným vysavačem. Pokud k vnitřnímu vyčištění nebude stačit vytřepání ani vysání nečistot, přichází na řadu už jen oddělání krytu klávesnice. Při vnitřním čištění však postupujte opatrně.

Monitor

Při úklidu nezapomeňte na monitor. Setřete, nejlépe antistatickým hadříkem, nebo raději odsajte prach a vyčistěte plochu obrazovky. Žáci totiž mají mnohdy škaredý zlozvyk šahat na displej. Pro čištění je možné použít běžné neagresivní čistící prostředky.

Rostislav Fojtík

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.