Jana Smutná: Léčba počítačem aneb Software a poruchy učení

pondělí 3. dubna 2000 ·

Specifické vývojové poruchy učení je souhrnný název pro dyslexii, dysgrafii, dysortografii, dyskalkulii a jiné neverbální poruchy učení. U nás již delší dobu existuje software, který se snaží pomoci tyto poruchy odstranit.
„Specifické vývojové poruchy učení“ je souhrnný název pro dyslexii, dysgrafii, dysortografii, dyskalkulii a jiné neverbální poruchy učení. U nás již delší dobu existuje software, který se snaží pomoci tyto poruchy odstranit.

Tak jako sportovci zvyšují své výkony neustálým tréninkem, tak i školáci získávají ve škole vědomosti a dovednosti stálým opakováním. Pro některé z nich je mnohem přitažlivější provádět toto učení na počítači než s tužkou v ruce. Klasický způsob většinou neumožňuje rozsáhlé množství variant k procvičení, jednoduchou manipulaci s písmenky a slovy s následnou okamžitou odměnou, kterou je dítě motivováno. Na našem trhu není mnoho softwaru, který by pomáhal odstraňovat vývojové poruchy učení. Mezi nejznámější patří produkty firem Gemis a Matik.

Sovím pohledem
Gemis přináší v DysEdici software, který je určen především dysgrafikům. Při práci s programem Soví galerie určitě oceníte nápaditost autorů při zadávání úkolů. S obrázky je možné jednoduše manipulovat a nenásilně se přitom rozvíjí i motorika a prostorová představivost. Určitě si však nejdříve sami osvojte jednotlivé úkoly i princip navazující hry, abyste mohli dětem při práci s programem pomoci – např. zcela jistě při pátrání po zmizelých obrazech.
Pokud si dítě nemůže rychle vzpomenout, která ruka je levá nebo pravá, pomůže mu Soví bludiště. To nabízí orientaci z pohledu člověka nebo postavy na monitoru. A něco nakonec: kdo z nás projde nejrychleji bludištěm?
Soví kostky se budou líbit i předškolním dětem. Naučí se bezpečně rozpoznávat základní geometrické tvary, určit stejné a rozdílné, zahrají si pexeso nebo budou logicky doplňovat chybějící tvar v řadě. Podobným způsobem se k procvičování těchto témat staví i Matik ve Veselém počítání.

Matikova čeština
S českým jazykem se firma Matik snaží vyrovnat ve Veselém slabikáři. Tento program je určen hlavně pro prvňáčky. Pomocí veselých pohádkových postaviček, pochval při dobrých výkonech, které bohužel nejsou ozvučeny, a nenásilným upozorněním nebo opravením chyby jim pomáhá ke zvýšení sebedůvěry nejen ve škole. Příjemnou motivací jsou stupně vítězů, na kterých se ocitne každý po splnění úkolu. Pro větší školáky je určen komplex programů Škola hrou I a II. Jednička procvičuje základní pravidla pro psaní slov a větných spojení, případné chyby jsou výstižně vysvětleny, opraveny a nakonec následuje slovní hodnocení výkonu s povzbuzením. Dvojka je zaměřena na dokonalé zvládnutí gramatických jevů českého jazyka.

Zábavné čtení
Ale ani DysEdice nezůstává pozadu. V Soví čítance, Sovích pohyblivých novinách i na Sovím hřišti najdete velmi podobný způsob řešení úkolů k procvičování jako u firmy Matik. Děti hledají různá nebo stejná slova, doplňují diakritiku, mezery ve větách, chybějící písmena nebo slova a čtou nebo opravují nesmyslná slova. Také se snaží bezchybně přečíst pohyblivý text vybranou rychlostí … U každého úkolu, který jim zadá firma Gemis, si mohou navíc zvolit nejen typ, ale i velikost písma. Velmi vydařeným produktem je i Soví hrad. I zde jsou pro řešení úkolů zvolena podobná témata jako ve Veselém slabikáři. Děti se seznamují s písmenky, slabikami, způsobem tvorby slov, třídí slova do skupin podle počtu písmen, používají jednoduché šifrování …
Ani jedna z firem nezapomíná na dyskalkuliky, a to i přesto, že je jich nepoměrně méně než dyslektiků. Veselé počítání (pro starší děti Matik) obsahuje i různé typy her k procvičení. Soví čaroděj pomůže už i předškolákům naučit se správně vnímat pojem množství. Najdou zde podobné prvky jako ve Veselém počítání. Budou přiřazovat čísla k počtu objektů na obrazovce, porovnávat množství a dorovnávat je do správného počtu. Čaroděj občas použije (nejen ke zkoušení) zvukové projevy. I písnička může být odměnou. S moudrou sovou bude jistě zábavné navštívit Soví ZOO. Pokud chcete shlédnout všechna zvířata v ZOO, nemůžete se vyhnout splnění žádného úkolu. Chyběl by vám klíč potřebný ke vstupu do některého z pavilonů. Dítě si při plnění úloh (orientace v čase, v čísle nebo na číselné ose, v tříbení matematických představ, anebo v ujasňování jednotlivých matematických operací) vydělává „peníze“ potřebné nejen ke vstupu do samotné ZOO, ale i do jednotlivých pavilonů.

Rozmanitost především
Produktům firmy Matik určitě hodně ubírá „na kráse“ dosové prostředí. Vyplývají z toho některé nevýhody: horší grafika a poměrně neobratné ovládání. Jistě by také šly vylepšit doprovodné kresby, které se snaží napodobit komerční styl W. Disneyho.
Soví programátoři připravili pro více věkových kategorií širokou škálu úkolů, se kterými se mohou často potrápit i dospělí. Jednoduše lze nastavovat obtížnost. Tak můžete být bez problémů soupeřem dítěti. Určitě vaši hravost ocení. Dejte však dobrý pozor na přeceňování jeho schopností – mohli byste ho od učení odradit. Produkty obou firem jsou určeny nejen pro alternativní výuku dětí se specifickými poruchami učení. Můžete je využít i pro školáky s delšími absencemi nebo třeba jen k zábavnějšímu procvičení probírané látky ve škole.

Výukový software DysEdice
Zdroj: GeMiS, Praha
Telefon: (02) 22 51 53 13
Cena: (orientační vč. DPH) - 1160-1990 Kč pro školy, 350-590 Kč pro rodiče s dítětem
Min. konfigurace: Widows 3.x/95/98/NT (jsou i verze pro DOS), CD ROM, video adaptér VGA, PC 486, 4 MB RAM, některé programy zvukovou kartu

Výukový software Matik
Zdroj: Matik, Liberec
Telefon: (0603) 72 70 20
Cena: (orientační vč. DPH) - 240-1800 Kč pro školy,
240-1400 Kč pro rodiče
DOS (jsou i verze pro Windows), video adaptér VGA, PC 386, FDD 3,5"

Právě vyšlo nové číslo časopisu Computer.

Jana Smutná

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.