Iva Hanzlíková: Podle ředitelky z Tennessee by si student měl školu vybrat pečlivě

středa 12. dubna 2000 ·

O tom, s čím by měl počítat každý zájemce o studium ve Spojených státech amerických, přišla studenty při setkání na Filozofické fakultě MU informovat Diana Lopez, ředitelka Graduate Admission and Record Office na University of Tennessee v Knoxvillu. O tom, s čím by měl počítat každý zájemce o studium ve Spojených státech amerických, přišla studenty při setkání na Filozofické fakultě MU informovat Diana Lopez, ředitelka Graduate Admission and Record Office na University of Tennessee v Knoxvillu. Po krátkém výčtu toho, jaký systém vzdělání "za mořem" funguje nebo z jakých zdrojů jsou školy financovány, se soustředila především na způsob, jakým postupovat, pokud chce mladý člověk v Americe získat doktorský nebo magisterský titul.
Podle paní ředitelky je důležité, aby si každý zájemce svou studijní misi naplánoval osmnáct až čtyřiadvacet měsíců dopředu, ujasnil si, jaké jsou jeho skutečné zájmy a cíle. Zdůraznila, že ačkoliv by se nikdo neměl podceňovat, na místě je střízlivé posouzení a zhodnocení vlastních schopností -neboli odpověď na otázku:"Skutečně na to mám?" (nemyslí se peníze, ostatně tématu financování se Diana Lopez zdárně vyhnula, když zvědavého studenta odkázala na internetové stránky. Mimochodem - z jejích úst také zaznělo, že člověk by se neměl dívat na peníze, pokud chce jít studovat do Ameriky).
Dalším krokem, který by měl student podniknout, by mělo být shánění a shromažďování co největšího počtu informací o studiu, o škole, na kterou se chystá (kromě obecných požadavcích na studium by studenta měla zajímat úroveň vybavení laboratoří, výpočetní techniky…) Rozhodně prý není na škodu, pokud skutečně stojíme o kvalitní vzdělání, zjistit více o tamních učitelích: jaké jsou výsledky jejich vědecké činnosti, zda-li publikují v odborných magazínech atd. Další rada zněla, aby si student shromáždil informace a katalogy z deseti institucí, o nichž uvažuje, a následně si porovnal fakta. V úzkém výběru by mělo zůstat asi pět i méně škol. Deset až dvanáct měsíců před odletem by se měly vyplnit vstupní testy, formuláře, zaplatit poplatky, odeslat reference atd. Dále by se mělo čekat na rozhodnutí institucí. A když přijdou - například ze tří škol, opět by se měly uvážit všechny fakta a okolnosti. A potom - vybrat tu pravou.
Na konec několik adres pro vyhledávání informací o studiu v U.S.: www.collegeboard.org/je/student/html/students.html, www.msache.org, www.wascweb.org, www.ets.org

Iva Hanzlíková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.