Šárka Mácová: Desítky let byly nejvýznamnějším nástrojem učitele tabule a křída. Postačuje to i pro vzdělání 21. století?

středa 12. dubna 2000 ·

Zhruba těmito slovy uvedl ministr školství Eduard Zeman dokument Koncepce státní informační politiky ve vzdělávání, který vláda schválila v pondělí 10. dubna Zhruba těmito slovy uvedl ministr školství Eduard Zeman dokument „Koncepce státní informační politiky ve vzdělávání“, který vláda schválila v pondělí 10. dubna. Na návrhu koncepce se kromě ministerstva školství a kultury podílela řada významných institucí, vysokých škol a knihoven, možnost vyjádřit se k navrhovaným změnám měla i veřejnost – a to přímo na webových stránkách ministerstva školství.

Blýská se na lepší časy?

Podle schváleného dokumentu by tedy do konce roku 2001 měly být všechny školy České republiky – stejně jako všechny školy EU - připojeny k Internetu, a to pevnou linkou s minimální kapacitou 64 kilobitů/vteřina. To si v první fázi vyžádá zhruba 1,3 miliardy korun, což potvrdil i v pondělní „21“ na ČT2 ministr Zeman. V letech 2002 a 2003 bude na moderní komunikační technologie ve školství vyčleněno po 900 milionech korun, v letech 2004 a 2005 pak každý rok 600 milionů korun. Nezbytnou součástí schválené koncepce je také vzdělávání pedagogů a vytvoření funkce koordinátora ICT na školách.

"V určitých věcech budeme zhruba o rok pomalejší, než nejvyspělejší země, ale sledujeme tempo zemí Lisabonské dohody" uvedl ministr Zeman. (Lisabonská dohoda zemí Evropské unie byla podepsána v březnu 2000, zaměřením na komunikační technologie chce EU dohonit náskok Spojených států v oblasti internetu před evropskými státy.) V dalších letech ministerstvo školství mimo jiné plánuje zřízení e-mailové adresy pro každého studenta střední školy nebo vznik webových stránek škol, na kterých se budou spolupodílet právě studenti a žáci. K celosvětové síti by měly být připojeny také všechny veřejné knihovny. Podle ministerstva školství jsou z pohledu technického vybavení ze všech složek vzdělávací soustavy nejlépe připraveny vysoké školy, na druhou stranu informační gramotnost velké části vysokoškolských pedagogů není na dostatečné úrovni.

Realita

Otázkou zůstává, kdo bude mít k Internetu na škole skutečně přístup? Budou to opravdu studenti? Znám případ školy (netroufnu si odhadnou, kolik takových v ČR je), která je na síť připojena, dokonce žáci vytvořili webové stránky, ovšem sami se k Internetu nedostanou. Je k němu připojen pouze počítač v ředitelně (čemuž se na druhou stranu nelze - vzhledem k poplatkům Českému Telecomu - divit). Žáci sem mají vstup zakázán a co je podivné - využívat web nesmějí ani učitelé. Heslo pro přístup zná pouze nejvyšší, totiž ředitel…

V České republice je v současné době 13,5 tisíc škol všech stupňů a typů, na kterých vyučuje téměř 150 tisíc pedagogů celkem 2164 tis. žáků a studentů.

Počet žáků na jeden připojený počítač

Základní školy 323
Gymnázia 37
Střední odborné školy 22
Střední odborná učiliště 47
Vyšší odborné školy 31

Zdroj: Ústav pro informace ve vzdělávání

Šárka Mácová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.