David Morkes: Internet a škola

úterý 28. března 2000 ·

Internet začal pronikat do školství a do českých škol již dávno. Zpočátku ne do všech, často nepříliš rychlým tempem. Přesto dnes již málokdo pochybuje o tom, že Internet je ve školách nezbytný. Stejně nezbytný je však i opačný fenomén: přítomnost informací o školách a školství na Internetu.

Najděte si tu svoji
Důležité informace o školách by měly obsahovat registry škol. Na Internetu existují takové, ve kterých je možné hledat podle zadaných kritérií. Oficiálním je ten, který provozuje Ústav pro informace ve vzdělávání (řízený přímo MŠMT) na www.uiv.cz. Vyhledávat školu nebo předškolní zařízení můžete podle územního začlenění ke školskému úřadu, zřizovatele, typu zařízení, vyučovacího jazyka (jazyka, v němž se na škole vyučuje, nikoli jazyků, které jsou vyučovány), formy studia a kmenového oboru studia.
Dozvíte se základní informace jako název školy, adresu, telefon, délku studia, IČO apod. Zcela však chybí údaje o webové prezentaci školy, rubrika e-mail zůstává ve většině případů prázdná i přesto, že většina škol již alespoň adresu elektronické pošty má. Pokud se chcete dozvědět o konkrétní škole více, musíte její domácí stránku zkusit najít pomocí některého vyhledávače. Samostatný registr funguje pro vysoké školy a přímo řízené instituce MŠMT, kde je možné vyhledávat podle okresu a typu organizace (vysoká škola, školské úřady, státní správa …). Nechybí i studijní obory konkrétních fakult včetně stupně dosaženého vzdělání po absolutoriu.
Ve strukturovaném registru vysokých škol (www.vysokeskoly.cz) můžete hledat studijní obory až podle dvou klíčových slov, druhu a typu studia. Nevýhodou je, že u výsledků vyhledávání chybí odkazy na webové prezentace, i když na jiném místě tyto údaje obsaženy jsou. Další podrobný registr škol najdete ve školní prezentaci firmy Erudio. Je zde oddělené vyhledávání pro mateřské, základní, střední a vyšší školy. Zvlášť jsou na stránce umístěny i vyhledávače jazykových a základních uměleckých škol. Provozovatel nabízí školám, aby o sobě samy doplnily údaje, případně umístily na těchto stránkách vlastní prezentaci. Ve většině případů se však nabídka míjí účinkem. Najdete zde i seznam vysokých škol s odkazem na jejich weby.

Z kanceláří pověřených
Vstupní branou do oficiálních informací by měla být prezentace MŠMT. Obsahuje především ofi-ciální informace, pokyny, nařízení vlády, věstníky MŠMT a mnoho dalších užitečných dokumentů určených především pro odbornou veřejnost. Mnoho dokumentů je publikováno ve formátu Word, Excel nebo PDF a jsou tak určeny ke stažení. Pokud vás zajímá např. organizace školního roku 1999/2000 nebo 2000/2001 s plánem prázdnin (včetně jarních pro jednotlivé okresy), je stránka MŠMT tou nejpovolanější.
Prezentace by si však zasloužila přehlednější hierarchické členění. Tento nedostatek částečně vyvažuje fulltextové vyhledávání dostupné přímo z úvodní stránky. Stránky MŠMT obsahují i řadu odkazů na další prezentace. Zákony a vyhlášky platné ve školní praxi včetně legislativních novinek najdete také na www.atre.cz. Dozvíte se zde např. i metodické pokyny k civilní službě ve školách.

Školní svět se točí
Český Internet obsahuje množství dalších webových prezentací s tématikou školství. S informacemi a radami pro učitele přichází již dlouho Učitelský spomocník. Učitelé zde najdou metodické pokyny a rady pro školní praxi. Není však tak často aktualizován. Česká škola je připravována naším vydavatelstvím a je zaměřena na laickou i odbornou školskou veřejnost. Web obsahuje průběžně aktualizované zpravodajství – informuje o našem i zahraničním školství, nabízí tiskové zprávy a sdělení institucí, recenze, zamyšlení, tipy na různé akce apod. Najdete zde několik desítek rubrik (Školy, Studijní obory, Žák-škola-rodina, Přijetí na školy aj.) s články k daným tématům. Navíc můžete anonymně využít pedagogicko-psychologickou poradnu nebo si bezplatně stáhnout kompletní texty některých učebnic.

Computer Právě vyšlo nové číslo časopisu Computer.

David Morkes

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.