Petr Drahoš: Jaký byl veletrh jazyků Expolingua 2000?

středa 23. února 2000 ·

Předposlední únorový víkend se v Praze konal již devátý ročník Mezinárodního veletrhu jazyků, kultury a vzdělávání. Co nového přinesl? O víkendu (18. - 20. února) se v Praze, v Národním domě na Vinohradech uskutečnil pod záštitou pana Daniela Tarchyse, generálního tajemníka Rady Evropy, již devátý ročník Mezinárodního veletrhu jazyků, kultury a vzdělávání EXPOLINGUA & ŠKOLA 2000, jehož pořadatelem je společnost International Consultants for Education and Fair, GmbH.

Mezi zhruba 60 vystavovateli z 18 zemí byly zastoupeny hlavně jazykové školy působící v ČR, dále některé zahraniční univerzity, kulturní instituce typuBritish Council, na jazyky zaměřená vydavatelství, nakladatelství a knihkupectví, výrobci audiovizuálních učeben, agentury zajišťující překlady,tlumočnictví, jazykové zkoušky ap. Celkovou nabídku doplnily společnosti specializující se na komfortní servis pro klienty jazykových kursů konaných v zahraničí (letecká a autobusová přeprava, pojištění atd.).Bohatý doprovodný program zahrnoval odborné konference i prezentacejednotlivých vystavovatelů, během nichž se zájemci mohli dozvědět bližší informace např. o studiu na středních školách v USA, o studijních a au-fair pobytech v dalších anglicky mluvících zemích nebo o nejnovější publikaci o vyučování španělštiny (při prezentaci španělského velvyslanectví a ministerstva školství a kultury). 

Pro vyznavače moderních technologií bylo potěšující zjištění, že na veletrhu nabízelo několik firem multimediální CD-Romy (kursy, slovníky především pro výuku angličtiny a němčiny pro děti i dospělé). Na kursy po internetu si asi ale budeme muset ještě nějaký čas počkat… 

Možná si kladete otázku, proč na takový veletrh chodit, když se dnes takřka všechny podstatné informace dají najít na internetu. Ne každý však má k němu přístup nebo ví, jak a kde má to, co ho zajímá, najít (veletrh totiž není určen jen studentům a mladým lidem, ale všem zájemcům o cizí jazyky bez ohledu na jejich věk). Potíž může být také v tom, že požadované informace jsou k dispozici jen v jazyce, kterému se dotyčný teprve chce naučit, a proto jim nerozumí. Přes nepopiratelné a stále rostoucí možnosti internetu mají "kamenné"veletrhy na své straně jednu zásadní výhodu - fyzický kontakt návštěvníků s kompetentními představiteli jednotlivých institucí. Rovněž fakt, že vše potřebné ohledně libovolného druhu výuky lze zařídit na jednom místě během jednoho odpoledne, mnoho potenciálních zákazníků přiláká. Investice do vstupenky (100 Kč, resp. 50 Kč pro studenty a důchodce) se tedy jistě vyplatí tomu, kdo to se studiem jazyků myslí vážně a hledá si jazykový kurs podle předem promyšlených konkrétních požadavků. Studenti dokonce nemusí platit vůbec nic - ohlášené hromadné školní výpravy mají vstup zdarma!

Podobné veletrhy jako v Praze organizuje pořadatel i jinde ve světě.Nejbližší 23.-25.2. v Miami, koncem března v Moskvě a na podzim hlavně v Německu (např. Expolingua v Berlíně (17.-19.11.2000), kterého se loni zúčastnilo více než 100 vystavovatelů ze 30 zemí). Nejbližší akcí v ČR budeStudent Expo 2000 (3. ročník kontaktní, kontraktační a informativní mezinárodní akce), ve dnech 13. a 14. listopadu na pražském Žofíně. Další ročník Expolingua Praha se bude konat v termínu 23. - 25. února 2001.

Více informací o pořádaných akcích , případné dotazy či připomínky směrujte nae-mailovou adresu: icefbonn@icef.com.

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.